K-Rauta-hero-banner
Artikler

Billigere enn du tror

– Helikoptertransport koster penger, men det er ikke billig å bære materialer en hel uke heller. Og i tillegg så beholder du helsa, sier tømrer Ketil Johansen, som bygger om en hytte blant knausene på Kirkøy på Hvaler.

Bli Byggmakker proff kunde her

Søk her

billigere-enn-du-tror 800x480 5

Elementproduksjon fra gamle dager. Familien i hytta vil nok merke mindre gjennomtrekk.

billigere-enn-du-tror 800x480 2

Vindpresset fra rotorbladene gjør det nødvendig å sikre løse gjenstander og fjerne eventuelle løse presenninger.

billigere-enn-du-tror 800x480 4

Isolasjonen ble lagt over i store transportnett før siste etappe. Folkene fra helikopterselskapet sjekker nøye hvordan pakkene er før de stropper dem, og de blir enige om rekkefølgen på løftene.

billigere-enn-du-tror 800x480 3

Tømrer Ketil Johansen har drevet Ketil Johansen Bygg og Vedlikehold siden 1996 og trives blant hyttefolk og fastboende på Hvaler.

Sammen med kollega Majowicz Kazik renoverer han en hytte fra 50-tallet. Når de to er ferdige, vil den 65 kvm store hytta fremstå som ny, med isolerte yttervegger, nytt tak, innvendig paneler, furugulv og et helt nytt bad. – Her trenger vi et lastebillass med materialer, og vi ville brukt lang tid på å bære alt opp de hundre meterne i ulendt terreng fra veien. Derfor lønnet det seg å få helikopteret til å frakte alt med 18 løft. Det var gjort på en drøy time, og vi fikk ikke vondt i ryggen, sier 58-åringen.

Viktige forberedelser

På et jorde et par-tre minutters flyving unna, ble alle materialpakkene satt klar for helikoptertransporten. Materialer og øvrige byggevarer er pakket spesielt for helikopterløft. De må pakkes smalere for å ligge stabilt i stroppene. For brede pakker kan føre til hulrom og at materialer sklir ut under veis. – Også på byggeplassen er det viktig å gjøre gode forberedelser, sier Johansen og peker på en solid «landingsplass» for materialpakkene de har bygget opp ved siden av hytta. Her er det enkelt for helikopterpiloten å sette pakkene raskt og trygt ned, samt at pakkene ligger flatt og stabilt for å hindre vridninger. – Når et helikopter står stille noen få meter opp i lufta over deg, er det som om en storm feier forbi. Derfor er det viktig å sikre løse gjenstander. Det er fort gjort at noe virvles opp og fyker gjennom en glassrute, eller at vi på bakken blir skadet. Løse presenninger over materialer bør fjernes, da man kan risikere at de virvles opp i luften og fører til farlige situasjoner, forklarer Johansen.

Aldri sett før

I den første omgangen med 18 helikopterløft kom det isolasjon og papp, komplette materialer til ny takkonstruksjon, innvendig panel, ny ytterkledning og diverse andre byggematerialer. Senere kommer en ny runde med sand og sement, gulvbord og nye vinduer. Da de rev deler av hytta, kom en type sandwichvegg frem i lyset som Ketil Johansen aldri har sett før. – De 10 cm tykke veggene er bygget opp med tynne plater med to lag med eggekartong med gråpapp imellom. Det kan ikke ha vært rare isolasjonen. Når vi er ferdig her, står det i praksis en helt ny hytte her, sier han.

Ikke arbeidsledige

Ketil Johnsen Bygg og Vedlikehold ble etablert i 1996. I 12 år har han jobbet sammen med Kazik, som også driver enkeltmannsforetak. – Vi tar de fleste oppdragene sammen. Kundene er fordelt 50/50 blant hyttefolk og fastboende. Basen vår er Skjærhalden. Det er et trivelig område å arbeide i, og ofte er vi ute på øyene Lauer og Børholmen. Her er det mange hytter. Hvaler er en stor hyttekommune, så vi blir ikke arbeidsledige med det første. Derfor er det greit å sørge for å beholde helsa, slik at en kan få holde på, sier Johansen. Han legger til at det er en kjempebonus at de har Byggmakker lett tilgjengelig på Skjærhalden. – Her har det alltid vært god service og oppfølging.

Risikere helsa

Ketil Johansen sier han begynner å merke at det har vært mye tunge løft og kinkige arbeidsstillinger gjennom årenes løp. Derfor bruker han helikoptertransport når det er langt og kronglete mellom lastebil og byggeplass. – Det er ikke bare vi «gamlingene» som har nytte av helikoptertransport. Også yngre håndverkere burde bruke helikopter når forholdene tilsier det, og ikke risikere helsa. Det er ikke så dyrt som mange tror, når du sammenligner prisen på kiropraktortimer og tiden vi ville brukt på å bære alt sammen, og kanskje trengt et par-tre sykedager for å komme oss, sier Ketil Johansen.

På lag med proffen – vi forenkler hverdagen din!

Som proffkunde i Byggmakker får du tilgang til fordeler, teknologi, tjenester og løsninger som gjør deg og bedriften din mer effektiv, produktiv, lønnsom og bærekraftig. 

I nettbutikken BM Portalen kan du bestille når du vil, og du får full oversikt over varekjøp, prosjekter historikk og mye mer. Vi lover deg at du får leveringen din til rett tid på byggeplassen, og du kan leie utstyr, biler – og helikopter Du får hjelp med tekniske tjenester av topp kvalitet, blant annet tegninger, søknader og dokumentasjon Med fordelsprogrammet får du forsikringer, juridisk rådgivning og rabatter på en lang rekke tjenester Er du proffkunde? Da logger du inn i BM Portalen her

Ønsker du å bli proffkunde? Da kan du lese mer her, fylle ut skjemaet – og så tar vi kontakt med deg.

Som en av Norges største byggevarekjeder har vi mange privatkunder som spør etter dyktige håndverkere. Hver dag formidler vi proffkunder til små og store byggeprosjekter over hele landet – kanskje du og bedriften din blir de neste?