K-Rauta-hero-banner
Artikler

Bli ekspert på gipsplater

Du som er håndverker, vet at ulike rom krever ulike konstruksjoner – men visste du at det finnes ulike gipsplater med ulike egenskaper? Vi har tatt for oss fem helt forskjellige produkter fra Norgips.

– Mange proffer velger standardgips, men vi ønsker at du skal kjenne til alternativene – både for å ta de beste valgene, men også for å kunne veilede kunden, sier Anette Brennemo, markedskonsulent i Norgips.

Fordelen ved å velge gips fremfor andre materialer et at den isolerer mot støy, er brannsikker og stabil og er veldig enkel å montere. Det viktigste er å velge riktig.

– Skal man henge opp noe tungt på veggen bør du for eksempel velge en gipsplate med skrufeste. Dersom den aktuelle veggen er mellom stue og soverom, er det lurt med en gipsplate med god lyddemping, forklarer Brennemo.

VIL DU BESTILLE VARER I BM PORTALEN? BLI PROFFKUNDE HER

Norgips produserer et stort utvalg gipsplater for ulike bruksområder – alt fra robuste overflater egnet for kjeller og bod til våtromsplater og lyddempende, skruevennlige og ekstra brannsikre plater. Her er fem av dem:

Norgips Lightboard: Når du skal fornye et rom

Norgips Lightboard er lett å montere og et godt alternativ på rehabiliteringsprosjekter.

Dette er en nyutviklet plate med lettvekts-teknologi som gir platen en egenvekt på kun 6,7 kilo per kvadratmeter. Selv om den tilsvarer en standard gipsplate i tykkelse (12,5 millimeter), veier den 25 prosent mindre. I formatet 900 x 2 400 millimeter utgjør dette 5,4 kilo mindre enn en tilsvarende standardplate. Selv om Lightboard er lett, har den likevel gode egenskaper med tanke på brann og lyd.

ER DU ALLEREDE BYGGMAKKER PROFFKUNDE? BESTILL I BM PORTALEN HER

Byggmakker Norgips spisestue (1)

Gipsplater egner seg ypperlig for modernisering av et rom. Foto: Andreas Bache-Wiig.

Egenskaper – Norgips Lightboard

 • 25 prosent lettere enn standard gipsplate
 • Velegnet for vanskelig tilgjengelige steder
 • Egnet til rehabilitering
 • Skjæres med hobbykniv eller håndsag

Norgips Silentboard: Utmerket lydisolering

Denne platen gir en lydreduksjon som er opptil 10 dB bedre enn tradisjonelle gipsplatevegger. Silentboard utmerker seg spesielt i forhold til lavfrekvente lyder.

Platen har en høy densitet, som sammen med den spesielle sammensetningen i gipskjernen gir platen en klangdød effekt. Silentboard egner seg også til utbedring av etasjeskiller fordi den oppnår en betydelig forbedring av trinnlydnivået. Vegger med Silentboard bygges som en tradisjonell skillevegg med Norgips dB+ stålstendere for best resultat. For å oppnå den aller beste lydreduksjonen kan Silentboard brukes i to platelag.

Platene monteres like enkelt som standard gipsplater.

ER DU ALLEREDE BYGGMAKKER PROFFKUNDE? BESTILL I BM PORTALEN HER

Egenskaper – Norgips Silentboard

 • Ekstra lydreduserende gipsplater
 • Monteres like enkelt som standard gipsplater
 • Egner seg for utbedring av etasjeskiller

Byggmakker Norgips lydstudio (1)

Silentboard egner seg ypperlig i rom der det skal spilles musikk – slik som i dette lydstudioet på Fornebu utenfor Oslo. Foto: Andreas Bache-Wiig.

Norgips Plan: For et jevnt tak uten synlige skjøter

For å sikre en jevn, ubrutt flate i taket er himlingsplaten Norgips Plan en god løsning.

Med sparkelforsenkning i kantene og lett i vekt, er den enkel å montere og bearbeide. Denne gipsplaten kan også kombineres med perforerte himlings-plater som sørger for å dempe akustikken uten å bryte flaten, for eksempel Norgips Designpanel.

ER DU ALLEREDE BYGGMAKKER PROFFKUNDE? BESTILL I BM PORTALEN HER

Egenskaper – Norgips Plan

 • Lav egenvekt
 • Et resultat uten synlige skjøter
 • Kan kombineres med perforerte himlingsplater

Norgips Ultraboard: Gipsplate med skrufeste

Denne gipsplaten gir den tøffeste og mest robuste veggen med klassifisert brann- og lydkrav. I denne kan du skru inn skruer rett i veggen, uten å tenke på stenderverk eller spikerslag.

Norgips Ultraboard fås i 13 eller 15 millimeter tykkelse eller i 15 mm tykkelse. Ved bruk av en 5 millimeter treskrue kan du beregne direkte horisontal uttrekk opptil 23 kilo på ett lag UB 13, og opptil 50 kilo hvis du bruker to lag UB 13. For UB 15 gjelder forholdvis 33 kilo på ett platelag. Bruker du plugg er det 60 kilo per platelag som gjelder.

Ultraboard kan brukes som underlagsplate bak andre bygningsplater fra Norgips, eller som en stabil, sikker og holdbar 1-lags konstruksjon.

ER DU ALLEREDE BYGGMAKKER PROFFKUNDE? BESTILL I BM PORTALEN HER

Egenskaper – Norgips Ultraboard

 • Ekstra sterk skruefast gipsplate
 • Enkel overflatebehandling
 • Svært gode brann- og lydegenskaper
 • Sikrer en sprekkfri overflate

Tips: Det er mye tid å spare ved å montere vegger med spikerpistol. NAIL IT-systemet til Norgips i kombinasjon med gipsplaten Ultraboard gir mer robuste vegger som også er skrufeste.

Byggmakker Norgips nailit (1)

Jobben blir enda enklere med NAIL IT Indoor. Foto: Norgips.

Aquapanel Indoor: Perfekt for våtrom

Denne platen er laget med en kjerne i portlandsement og forsterket med et ytre lag av glassfibernett rundt seg. Når en slik plate utsettes for vann, har den minimale formendringer.

Platen beholder sin stabilitet og statiske egenskaper under alle forhold. En sementbasert innendørsplate som Aquapanel Indoor kan brukes i ett eneste lag, som reduserer kostnadene betydelig. Materialet er uorganisk, og det er ingen risiko for mikrobiell vekst. Derfor er denne platen velegnet for omgivelser med høy fuktighet. Plasten har en god diffusjon som eliminerer risikoen for innesperret fuktighet.

Ett lag Aquapanel Indoor er tilstrekkelig for flislegging med stender på c/c 600 millimeter. Platen er godkjent som flisbærer opptil 50 kilo per kvadratmeter.

ER DU ALLEREDE BYGGMAKKER PROFFKUNDE? BESTILL I BM PORTALEN HER

Byggmakker norgips vaatrom (1)

Skal du bygge våtrom er det viktig å velge en plate som tåler fukt- og temperaturforskjeller. Foto: Norgips.

Egenskaper – Aquapanel Indoor

 • 100 prosent vann- og fuktbestandig
 • Bøyelig for buede former
 • Sterk og slagfast
 • Perfekt som flisunderlag

VIL DU LESE FLERE NYTTIGE ARTIKLER? DU FINNER HELE PROFF-ARKIVET VÅRT HER