K-Rauta-hero-banner
Artikler

Bygger smart

– Med elementer bygger vi enklere og smartere. Med denne metoden går det 14 dager raskere å bygge en enebolig enn med precut, og vi bruker ikke tid på prosjektering, sier daglig leder og prosjektleder Zigmas Jablonskis i Jmb Prosjekt AS.

Bli Byggmakker proff kunde her

Søk her

Byggger smart 800x480

Jmb Prosjekt har god erfaring med trange byggeplasser. Slik er det også i Dalsveien. Her er to lastebiler på plass med elementer til gulv og vegger. Trange byggeplasser er også et argument for elementbygging.

I en tidligere eplehage på Vindern i Oslo fortettes det med fire eneboliger, hver på 160 kvm med underetasje med garasje og to etasjer. Byggherre er M3 Atlas Forbes AS og boligene er tegnet av Crux Arkitektur AS. Prosjektet utføres i form av generalentreprise av Jmb Prosjekt AS.

– Vi handler alt hos Byggmakker Skui. Da vi fikk prosjektet, kontaktet vi dem om elementleveranser. Valget falt på 1-2-Tre, både etter anbefaling fra BM Skui og at de har et godt rykte. Vi fikk også et godt inntrykk da vi besøkte fabrikken sammen med proffkontakten, forteller Jablonskis. Styreleder og prosjektleder Eugenijus Baranauskas i Jmb Prosjekt er innom byggeplassen, og deler kollegaens positive erfaringer med elementbygging.

– Ingen prosjekter er helt like, og også med elementleveranser kan det oppstå forsinkelser og uventede problemer. Men vi bruker elementer der vi kan, slår Baranauskas fast.

– 1-2-Tre har vært i markedet siden 1970. De har opparbeidet seg en høy kompetanse. Konstruktørene har mange års erfaring innenfor bygg og detaljløsninger, legger han til.

FØLER OSS TRYGGE

– Vi får verdifull hjelp av elementleverandøren i byggeprosessen med forenklede og rasjonelle løsninger. Med utgangspunkt i tegningene fra Crux Arkitektur har 1-2-Tre tatt prosjektet videre og lagt det inn i 3D-tegninger. Disse forenkler jo arbeidet for alle som skal inn etter at råbygget er montert, sier Baranauskas og Jablonskis.

– Vi føler oss trygge og godt ivaretatt. Det gjelder også arkitekten vår. 1-2-Tre er ikke bare en leverandør av elementer, men også en samarbeidspartner som er like interessert som oss i at prosjektet skal gjennomføres på en vellykket måte, sier Jablonskis.

FÆRRE ANSATTE

Med byggelementer monteres en typisk enebolig med tett tak i løpet av tre til fem dager, med to montører. 1-2-Tre trekker selv frem at en av de viktigste faktorene, er byggetiden. Sammenligner vi tiden fra oppstart til tett utvendig bygg for en typisk 4– mannsbolig, viser det seg at forskjellen utgjør fra ca. 1-1,5 uke for byggelementløsningen, til ca. 10–12 uker med precut alternativet.

– Et godt argument for byggelementer er at det gir tett bygg på kort tid og dermed redusert fare for byggfukt. Det er gunstig i et land som Norge, med mye nedbør og kalde dager store deler av året, sier Jablonskis. – At det blir mye mindre arbeid med prosjektering, er også en fordel. Bygger du mye med elementer, trenger du færre ansatte enn om du bygger tradisjonelt eller med precut, fortsetter han.

Byggger smart 800x480 1

Ett av husene er snart ferdig utvendig etter monteringen av elementer uka før.

HAR FÅTT SMAKEN

Med byggelementer vil hele byggeplassen fremstå mer ryddig enn det som vanlig er. Her er færre paller med materialer og byggevarer som skal på plass. En ryddig byggeplass gir ofte bedre totaløkonomi i prosjektet.

– Også for oss er tid penger. Hvor mye vi sparer, er naturligvis avhengig av prosjektets størrelse og kompleksitet, men vår erfaring er at det ikke er småpenger. I tillegg frigjør vi ressurser som heller kan benyttes til andre verdiskapende oppgaver, sier Jablonskis. Ikke så sjeldent fortsetter byggmesterfirmaer og entreprenører med byggelementer når de først har fått smaken av det.

Dette gjelder i høy grad også Jmb Prosjekt. I tillegg til å bygge for andre, skal de i løpet av de to neste årene i gang med to store rekkehusprosjekter i egenregi. I Flateby nord for Oslo skal de bygge 15 boenheter, og i Lier skal de bygge 14 boenheter.

– Selvsagt skal vi bygge disse rekkehusene med byggelementer, sier Eugenijus Baranauskas og Zigmas Jablonskis.

Byggger smart 800x480 2

Prosjektleder i Dalsveien, daglig leder Zigmas Jablonskis i Jmb Prosjekt, til venstre, og proffselger Eystein Holter hos Byggmakker Skui.

KVALITET I ALLE LEDD

– Dette prosjektet har vært spennende å holde på med. Vi har jobbet tett med Byggmakker Skui og kunden deres for å lande dette prosjektet på best mulig måte. Det er en trang byggeplass som krever litt planlegging av både kunde og av våre sjåfører, sier prosjektselger Morten Håheim i 1-2-Tre. Han trekker frem at god kommunikasjon med både Byggmakkers proffselger og kundens prosjektleder førte til en trygg og fin gjennomføring av prosjektet. – Kvalitet i alle ledd, effektivitet og en god gjennomføringsplan er nok mye av grunnen til at de som prøver element fortsetter med dette på de neste prosjektene sine, sier Håheim.

Byggger smart 800x480 3

Alle trenger en makker!

Med høy kvalitet, stort utvalg, flinke fagfolk og gode tjenester ønsker vi i Byggmakker å forenkle hverdagen din og gi deg den beste servicen du kan få.

Vi er på lag med proffen, og som proffkunde hos oss får du tilgang til en rekke fordeler og løsninger som gjør hverdagen mer effektiv, produktiv, bærekraftig og lønnsom for deg og bedriften din.

  • Du kan bestille når du vil i nettbutikken BM Portalen, og du får full oversikt over varekjøp, prosjekter, historikk og mye mer.
  • Du får leveringen din til rett tid på byggeplassen, og du kan leie utstyr, biler og helikopter.
  • Du får hjelp med tekniske tjenester, blant annet tegninger, søknader og detaljprosjektering

Er du proffkunde? Da logger du inn i BM Portalen her.

Ønsker du å bli proffkunde? Da kan du lese mer her, fylle ut skjemaet – og så tar vi kontakt med deg.

Som en av Norges største byggevarekjeder har vi mange privatkunder som spør etter dyktige håndverkere. Hver dag formidler vi proffkunder til små og store byggeprosjekter over hele landet – kanskje du og bedriften din blir de neste? For som vi sier: Alle trenger en makker.