K-Rauta-hero-banner
Artikler

Dimensjonering og utførelse av bindingsverk

Denne anvisningen omhandler dimensjonering og utførelse av yttervegger med bindingsverk av tre for bygninger med stenderlengde mindre eller lik 2,7 m. Her er konstruksjonsdetaljer og dimensjonering av bjelker over vindus- og døråpninger.

Bli Byggmakker proff kunde her

Søk her

Dimensjonering og utforelse av bindingsverk 800x480

Ulike komponenter i yttervegger med bindingsverk av tre. (Illustrasjon: Byggforskserien)

Den ferske reviderte anvisningen 523.251 i Byggforskserien viser i tillegg en rekke tabeller for husbredder og minste dimensjon på bjelker og nødvendig opplegg for understøtting av bjelkene over åpninger i bærende yttervegger, og forklarer de ulike komponentene i yttervegger med bindingsverk av tre.

BEGREPER

Den reviderte anvisningen klargjør begreper for ulike elementer i konstruksjonen.

En bærende vegg understøtter takkonstruksjonen eller bjelkelag og har dermed vertikal belastning. Bjelkelag er forutsatt understøttet av innvendig bærende vegg som midtopplegg for bjelkelag.

En ikke-bærende vegg har ikke vertikal belastning. Det vil typisk være en gavlvegg i bygninger med saltak med takstoler. Vegghøyde bestemmes i denne anvisningen som stendernes lengde. Tykkelsen på sviller kommer i tillegg når man skal angi veggens totalhøyde.

Dimensjonering og utforelse av bindingsverk 800x480 1

Oversikten viser fem ulike plasseringer av overdekningsbjelker i bygningen. Hver plassering gir ulik belastning på overdekningsbjelkene. Det er forutsatt at bjelkelag er understøttet på midten. (Illustrasjon: Byggforskserien)

Husbredde brukes i denne anvisningen som avstand mellom bærende yttervegger målt fra ytterkant stender.

Anvisningen viser også flere aktuelle stendertyper til bindingsverk av tre. Trelast av konstruksjonsvirke er mest brukt, mens stendere av sammensatte profiler er særlig aktuelle for yttervegger med høye krav til energieffektivitet.

FORUTSETNINGER

Bærende konstruksjoner skal dimensjoneres i henhold til prosjekteringsstandarder (Eurokoder) med norske tillegg. Da oppfylles kravene til byggverkets mekaniske motstandsevne gitt i TEK17. Aktuelle Eurokoder er gitt i veiledningen til TEK17. Som alternativ til å utføre spesifikke beregninger i hvert enkelt tilfelle, kan man henvise til relevante anvisninger i Byggforskserien. Da må man kontrollere at forutsetningene gitt i anvisningen, følges. Det er forutsatt bygning i pålitelighetsklasse 1 i henhold til NSEN 1990, med inntil tre etasjer og med takkonstruksjon som spenner fritt over hele bygningsbredden. Takvinkelen kan være opptil 30 grader og med takutstikk inntil 0,6 meter.

Dimensjoneringen i anvisningen er utført for stendere og sviller av konstruksjonstrevirke med fasthetsklasse C24. Senteravstand mellom stenderne er fortsatt 0,6 meter og stenderne er forutsatt avstivet mot knekking i veggplanet. Stendernes lengde er satt til 2,7 meter.

PLASSERING OG SAMMENFØYNINGER

Stendere plasseres vanligvis med fast senteravstand på 600 mm, og slik at de står rett over og under gulvbjelker, takstoler og sperrer. Samme avstand brukes også for avkortede stendere over og under åpninger.

I henhold til NS 3516 skal man utføre bindingsverkets forbindelser slik at flatene blir plane og sammenfallende, og får godt anlegg. Sviller og stendere festes sammen med minst to spikre eller skruer. Forankringslengde skal være minst 8 × spikerdiameter eller 6 × skruediameter. Der himlingen i etasjeskiller fôres ned og veggkledningen festes direkte til bindingsverket, kan man bruke dobbel toppsvill for å få anlegg til innvendig veggkledning. Dobbel toppsvill brukes også for å binde sammen prefabrikkerte veggelementer på byggeplass. Hjørner bindes også sammen ved bruk av overlappende dobbel toppsvill.

PÅFÔRINGER OG SPIKERSLAG

Påfôringer på innsiden av isolerte yttervegger samt spikerslag mellom stendere for festing av vertikalt panel bør plasseres med senteravstand på 600 mm og normalt ha en tykkelse på 36–48 mm. Påfôring kan monteres horisontalt eller vertikalt. For mer om påfôring, se Byggdetaljer 523.255. Ved oppheng av tunge gjenstander på vegg kan det være nødvendig med ekstra spikerslag. I våtrom kreves forsterkninger av bindingsverket for festing av støttehåndtak, se Byggdetaljer 527.204.

Dimensjonering og utforelse av bindingsverk 800x480 2

Plassering av bindingsverk i yttervegg på etasjeskiller er her vist med I-bjelker, men det er også aktuelt å bruke andre bjelketyper. (Illustrasjon: Byggforskserien)

Dimensjonering og utforelse av bindingsverk 800x480 3

Plassering av takstoler over stendere. (Illustrasjon: Byggforskserien)

Alle trenger en makker!

Med høy kvalitet, stort utvalg, flinke fagfolk og gode tjenester ønsker vi i Byggmakker å forenkle hverdagen din og gi deg den beste servicen du kan få.

Vi er på lag med proffen, og som proffkunde hos oss får du tilgang til en rekke fordeler og løsninger som gjør hverdagen mer effektiv, produktiv, bærekraftig og lønnsom for deg og bedriften din.

  • Du kan bestille når du vil i nettbutikken BM Portalen, og du får full oversikt over varekjøp, prosjekter, historikk og mye mer.
  • Du får leveringen din til rett tid på byggeplassen, og du kan leie utstyr, biler og helikopter.
  • Du får hjelp med tekniske tjenester, blant annet tegninger, søknader og detaljprosjektering

Er du proffkunde? Da logger du inn i BM Portalen her.

Ønsker du å bli proffkunde? Da kan du lese mer her, fylle ut skjemaet – og så tar vi kontakt med deg.

Som en av Norges største byggevarekjeder har vi mange privatkunder som spør etter dyktige håndverkere. Hver dag formidler vi proffkunder til små og store byggeprosjekter over hele landet – kanskje du og bedriften din blir de neste? For som vi sier: Alle trenger en makker.