K-Rauta-hero-banner
Artikler

Første svanemerkede enebolig

Etter en brann nyttårsaften 2019 har forsikringsselskapet Gjensidige sammen med forsikringstaker bygget opp eneboligen i Bergen. At huset skulle svanemerkes, var kravet som Byggmakker-kunden Klimabygg AS måtte forholde seg til da de fikk oppdraget.

Bli Byggmakker proff kunde her

Søk her

Forsikringsselskap, byggmesterfirmaet, Byggmakker og ikke minst boligeierne var til stede da Klimabygg inviterte til kranselag. Her var mer å markere enn bare at bygget hadde fått tett tak. Dette er den første svanemerkede eneboligen i Norden som et forsikringsselskap bygger. I Norge er det bygget fem svanemerkede eneboliger tidligere. Dette er den første svanemerkede eneboligen på Vestlandet. Gjensidige har ønske om å medvirke til en grønnere profil og reduserte energikostnader i byggebransjen.

forste-svanemerkede-enebolig 800x480 1

Byggeplassleder Kim Alexander Nilsen i Klimabygg AS fester svanen i kransen.

Eneboligen i Saksarinden 25 med sine 140 kvm gulvareal fordelt på to etasjer var så brannskadet at det bare var å rive for å bygge nytt. Gjensidige har grunnlisens for å kunne bygge svanemerkede hus, og benyttet anledningen nå. – Denne eneboligen begynte som et pilotprosjekt for en svanemerket enebolig, som kjennetegnes av lave miljøavtrykk og godt innemiljø. Som første forsikringsselskap er vi en aktiv pådriver for byggebransjen til å bygge flere svanemerkede hus, sier Bjørn Sævild, leder for takst eiendom i Gjensidige. Med seg til kranselaget hadde han takstmann og kollega Kenneth Thorsen.

forste-svanemerkede-enebolig 800x480 2

Tradisjonen med å markere en milepæl i byggeprosjektet stammer helt fra 1400-tallet.

På tide å våkne

Nyttårsraketten traff en utvendig markise og kort tid etterpå sto hele huset i brann. Skadene var over 75 prosent. Familien var ikke hjemme da det brant. Byggmesterbedriften Klimabygg AS fikk oppdraget fra bygningseier og Gjensidige med å bygge nytt hus på branntomten. Kravet var at bygget, alle byggematerialene og selve byggeprosessen oppfyller de ambisiøse kravene til svanemerket. – Svanemerkede bygninger er gode valg for både klima, inneklima og sirkulær økonomi. De er energieffektive, og alle byggematerialene gjennomgår en streng kontroll både når det gjelder bærekraft og kjemikaliebruk. Alle materialene er enten svanemerket eller svanelistet, sier byggmester Walter Norstrand, daglig leder i Klimabygg. – Det er på tide at alle ledd i byggenæringen våkner nå, og innser at det er gunstig og fornuftig å få svanemerket eller svanelistet produktene sine, legger han til.

Gjenbruk og energirådgivning

– Klimabygg skreddersyr byggeprosjekter der de sirkulære løsningene står sentralt, for å unngå̊ at store ressurser går tapt, og slik kan vi redusere klimabelastningen og øke lønnsomheten. I en sirkulær økonomi må̊ materialer vare så lenge som mulig, repareres, oppgraderes og i større grad brukes om igjen. Når materialet ikke kan brukes om igjen, kan mye gjenvinnes og brukes som råvarer i ny produksjon. Slik utnytter vi de samme ressursene flere ganger og minst mulig går tapt, sier daglig leder i Klimabygg AS, Walter Norstrand.

forste-svanemerkede-enebolig 800x480 4

– Svanemerkede bygninger er gode valg for både klima, inneklima og sirkulær økonomi, mener Klimabygg AS.

Klimabygg er godkjent Energispesialist innen rehabilitering og rådgivning. De hevder at den mest miljøvennlige energien er den vi ikke bruker. Klimabygg AS har flere Enova-sertifiserte energirådgivere, og mange års erfaring. Dette gjør firmaet til en av Bergens mest kompetente byggmestere på området. – Energirådgivning med påfølgende tiltaksplan og energiattest er første steget på veien til en mer energieffektiv bolig. Det kan være store summer å spare, sier Walter Norstrand.

Tradisjon med kranselag

Kranselag, også kalt sperreskål eller mønsåsfest, er en gammel byggetradisjon som gikk ut på at snekkerne setter opp en krans eller busk i mønet når bygget var under tett tak. Byggherren spanderte så en fest på snekkerne innen en uke. I dag er dette gjerne en gave eller et måltid.

forste-svanemerkede-enebolig 800x480 3

Selvfølgelig var det marsipankake da Klimabygg inviterte til kranselag.

Historien til kranselaget kan spores så langt tilbake som 1400-tallets Sentral-Europa og er ganske enkelt en markering av at taket på et bygg er tett. Det representerer altså en viktig milepæl i et byggeprosjekt – og det ble forventet at byggherren skulle holde en fest for å markere den. Ble festen ikke holdt i tide, kunne arbeiderne i stedet henge opp en såkalt mønsåskall eller en fillefrans, det vil si en filledukke. På den måten signaliserte de at byggherren ikke hadde overholdt sin plikt til å avholde en fest for dem. Det finnes også tolkninger som sier at kransen ble hengt opp dersom arbeiderne var fornøyd med festen, og at filledukken vanket dersom de ikke var fornøyd.

forste-svanemerkede-enebolig 800x480 5

– Skal vi lykkes med å bygge flere svanemerkede eneboliger, er vi avhengige av en fremoverlent byggmester, sier takstmann Kenneth Thorsen (tv.) og leder takst eiendom, Bjørn Sævild i Gjensidige Norge. Daglig leder i Klimabygg AS, Walter Norstrand, i midten.

På lag med proffen – vi forenkler hverdagen din!

Som proffkunde i Byggmakker får du tilgang til fordeler, teknologi, tjenester og løsninger som gjør deg og bedriften din mer effektiv, produktiv, lønnsom og bærekraftig. 

I nettbutikken BM Portalen kan du bestille når du vil, og du får full oversikt over varekjøp, prosjekter historikk og mye mer. Vi lover deg at du får leveringen din til rett tid på byggeplassen, og du kan leie utstyr, biler – og helikopter Du får hjelp med tekniske tjenester av topp kvalitet, blant annet tegninger, søknader og dokumentasjon Med fordelsprogrammet får du forsikringer, juridisk rådgivning og rabatter på en lang rekke tjenester Er du proffkunde? Da logger du inn i BM Portalen her

Ønsker du å bli proffkunde? Da kan du lese mer her, fylle ut skjemaet – og så tar vi kontakt med deg.

Som en av Norges største byggevarekjeder har vi mange privatkunder som spør etter dyktige håndverkere. Hver dag formidler vi proffkunder til små og store byggeprosjekter over hele landet – kanskje du og bedriften din blir de neste?