K-Rauta-hero-banner
Artikler

Ganske enkelt

– Når du er trygg på all prosjektering og dimensjonering, og får den vanskelige konstruksjonen levert ferdig kappet og merket, er det enkelt å bygge selv kompliserte hus og hytter, sier Rune Kleven i Steinhaug & Kleven AS på Notodden.

Bli Byggmakker proff kunde her

Søk her

Ganske enkelt 800x480

De lengste takspennet er 12,5 meter. Denne hytta har unektelig en spennende form.

Ganske enkelt 800x480 2

Takkonstruksjonen med nedstolpingen slik Sørlaminering prosjekterte det.

Han og partner Gisle Steinhaug har jobbet sammen i over 30 år i ulike sammenhenger. De siste 15-16 årene har de to byggmesterne drevet firma i fellesskap. I dag har de rundt 10 ansatte og utfører nybygg, tilbygg og rehabilitering med utgangspunkt fra basen på Notodden.

Hytta de har bygget mellom Bolkesjø og Tinn Austbygd, er på rett under 150 kvadratmeter. Sør Arkitekter på Notodden har tegnet den vinklede hytta. Tidligere har de tegnet vinklede eneboliger, blant annet for å utnytte muligheten for skjermede uteområder uten å tegne de tradisjonelle 90 graders hjørnene.

Delegerer ansvaret

– Her så vi for oss kompliserte beregninger av dimensjonering og ulike løsninger for takkonstruksjonen for å imøtekomme kravet om 300 mm isolasjon. Mønedrageren er jo ikke i water, men heller mot ene siden. Vi bestemte oss raskt for å bruke Sørlaminering i Marnadal til å prosjektere og produsere takkonstruksjonen og nedstolpingene. Det har vi gjort ved tidligere anledninger, forklarer Rune Kleven.

Ganske enkelt 800x480 3

Over isolasjonen i taket legges diffusjonsåpen duk og krysslekting. (Foto: Rune Kleven)

– Det er greit å kunne delegere prosjekteringsansvaret, selv om vi til syvende og sist har totalansvaret overfor vår kunde. Vi er trygge på at alle beregningene er gjort riktig. For kunden vår er det også godt å vite. Vi får ikke bare en pakke med materialer levert, men en pakke med gode løsninger, legger han til.

Rask fremdrift

Å være kunde hos Byggmakker på Notodden gjør også at Rune Kleven og de andre i Steinhaug & Kleven føler seg trygge. Her får de gode råd og hjelp til å ta riktige valg.

Ganske enkelt 800x480 4

Det gir mersmak å sette bort prosjekteringen og få ferdige levert byggesett, sier Rune Kleven.

– Her endte vi opp med en «stålkonstruksjon» i limtre, med opp til 12,5 meter lange dragere. Alle delene til takkonstruksjonen kom ferdig kappet og tappert, merket og med monteringsanvisning. Dette er en enkel og rask måte å bygge på. Du får en rask fremdrift, sier Rune Kleven.

Arkitekten ønsket få bærevegger, så her ligger bæringen i selve takkonstruksjonen, med skjulte stolper i veggene som bærer taket. Kravet til isolasjon er innlemmet i dimensjonene i konstruksjonen, i stedet for tradisjonell løsning med underliggende dragere og sperretak. Her er det krysslekting over diffusjonsåpen duk.

– Med en såpass slak takvinkel er det viktig med god lufting under taktekkingen, sier Rune Kleven. En av fordelene han peker på med å velge limtrekonstruksjoner, er at du får mer formstabile materialer.

Fem millioner

Først og fremst er det valg av takkonstruksjon og ikke minst den knekte grunnflaten som gjør denne hytta spesiell. Ytterveggene på hytta er bygget med tradisjonelt reisverk og utlekting. Hytta er rett under 150 kvadratmeter stor, noe som gjorde at de slapp kravet i TEK 17 om balansert ventilasjon.

Det er en hytte til godt over fem millioner kroner, men det er ikke limtrekonstruksjonene som drar opp prisen.

– Det blir ikke så mye dyrere å velge en konstruksjon som dette, med precut og limtre, som tradisjonelle tak, med takstoler. Vi ville brukt lenger tid på å bygge tradisjonelt, som også har en pris, sier Rune Kleven.

Ganske enkelt 800x480 5

Å bygge med limtre gir en svært formstabil konstruksjon, sier Rune Kleven.

Steinhaug & Kleven har et godt samarbeid med Sør Arkitekter, og med Sørlaminering. Også mellom arkitekt og Sørlaminering er det tett samarbeid med utveksling av datafiler. En hytte de bygger nå i Tuddal, er tegnet av Sør Arkitekter og får samme takkonstruksjon.

Ganske enkelt 800x480 6

Ikke bare hytta er fin å se på her...

På lag med proffen – vi forenkler hverdagen din!

Som proffkunde i Byggmakker får du tilgang til fordeler, teknologi, tjenester og løsninger som gjør deg og bedriften din mer effektiv, produktiv, lønnsom og bærekraftig. 

I nettbutikken BM Portalen kan du bestille når du vil, og du får full oversikt over varekjøp, prosjekter historikk og mye mer. Vi lover deg at du får leveringen din til rett tid på byggeplassen, og du kan leie utstyr, biler – og helikopter Du får hjelp med tekniske tjenester av topp kvalitet, blant annet tegninger, søknader og dokumentasjon Med fordelsprogrammet får du forsikringer, juridisk rådgivning og rabatter på en lang rekke tjenester Er du proffkunde? Da logger du inn i BM Portalen her

Ønsker du å bli proffkunde? Da kan du lese mer her, fylle ut skjemaet – og så tar vi kontakt med deg.

Som en av Norges største byggevarekjeder har vi mange privatkunder som spør etter dyktige håndverkere. Hver dag formidler vi proffkunder til små og store byggeprosjekter over hele landet – kanskje du og bedriften din blir de neste?