K-Rauta-hero-banner
Artikler

Gjenbruk satt i system

Byggmakker Tiller i Trondheim er første byggevarehus som setter gjenbruk av nye materialer i system. Bakgrunnen var krav fra en stor entreprenørkunde. Resultatet ble samarbeidspartneren «Sirken», som satser tungt på gjenbruk av byggevarer.

Bli Byggmakker proff kunde her

Søk her

Gjenbruk satt i system 800x480

Ingvar Aune ser bare positive fremtidsutsikter med Sirken.

Entreprenørkunden var Consto, som hadde påtrykk fra både byggherrer og sine eiere om å bruke mer gjenbruksmaterialer i sine prosjekter. Alt for mye brukbare nye byggematerialer og varer kjøres på dynga, fordi det ikke finnes alternativer.

Kravet nådde også byggevareleverandøren på Tiller. Hele byggevarehuset syntes dette var en spennende idé. Veien herfra var kort til et nystartet selskap med fokus på ombruk. Bak Sirken står de to barndomskameratene Ingvar Aune og Peter Totland.

– Byggmakker Tiller søkte kontakt med oss for å høre om vi kunne bidra i arbeidet med å effektivisere tanken om mer ombruk av byggevarer og materialer. Vi hadde etablert selskapet et års tid i forveien, og har faktisk avtaler med alle de store entreprenørene og byggherrene i Trondheims-området. Skanska og Hent sitter foreløpig på gjerdet. Så vi var klare da de positive samtalene med Byggmakker startet, forteller Ingvar Aune.

Gjenbruk satt i system 800x480 2

Ny logo klar til å pynte fasaden på utsiden.

Konkurrerer ikke

Hos andre byggevareleverandører fikk Aune negative reaksjoner. De så på systematisert salg av gjenbruksmaterialer som konkurranse mot egen virksomhet.

– Heldigvis tenkte Byggmakker helt annerledes. De viser vilje til å gå nye veier og prøve alternative måter å møte et økende krav om en mer miljøbevisst byggebransje, sier Aune.

– Men er det ikke litt konkurranse? – Nei, vi er heller en forlenget arm ved at vi selger materialer de ellers ikke ville fått solgt, og gjerne samtidig måtte betale mye for avfallshåndtering, bortkjøring, lagring, administrasjon også videre, forklarer Aune. Sirken disponerer 300 kvm lager ytterst i Nyhavna i Trondheim. Her har også Aune og Totland installert seg med kontorplass.

Innredning, møbler og utstyr er ombruksvarer. En ny logo skal snart heises på plass på veggen utenfor. Materialene til logoen er selvsagt også ombruksmaterialer.

Gjenbruk satt i system 800x480 3

Godt med lagerplass i Nyhavna i Trondheim.

Mulighet for mersalg

Samarbeidet med Byggmakker Tiller har ført til at Sirken har plassert en 30 kvm stor container beregnet for mottak av overskuddsmaterialer fra både forbruker- og proffkunder. Her kan så både privatkunder som proffkunder se om de finner brukte materialer som kan komme til nytte.

– For Byggmakker betyr dette muligheter for mersalg. For om privatkunden finner noe i containeren, trenger han sannsynligvis både mere materialer, verktøy og festemidler.

Da er han jo allerede rett utenfor et stor byggevarehus, sier Aune. Han understreker at Sirken utelukkende tar i mot nye varer med dokumentasjon, eller varer som er unntatt krav om dokumentasjon.

– Varene vi tar i mot, må ikke være brukt. Det handler om varer og materialer som er feilbestilt, som det er reklamasjoner ved, eller andre årsaker som gjør at materialene ikke kan legges i normale salgsreoler, sier Aune.

Ønsker å utvide

– Hva er den typiske vare dere videreselger? – Utvalget er mye mer variert enn det vi trodde. Det kan være snakk om dører og vinduer, innvendig panel, stålstendere og sviller, akustikkplater, teppeflis, gipsplater, bygningsplater etc, svarer Aune. Byggherrer og entreprenører leverer varer til Sirken for ombruk. I utgangspunktet betaler ikke Sirken for varene, men byggherren eller entreprenøren får en liten andel av videresalget.

– De har jo allerede spart penger på ikke å skulle håndtere varene selv. I dag koster de i snitt 1000 tonnet å bli kvitt avtall. Vår oppgave er å generere inntekt i stedet. Vi er der hvor problemene oppstår; på byggeplassen. Denne måten å gjenbruke materialer fra byggenæringen på, er svært enkelt for alle, kanskje bortsett fra oss. Men vi har etablert et system for å ta hånd om logistikken, sier Aune. Foreløpig er virksomheten til Sirken basert i Trondheim. Men Aune og Totland tar sikte på å skalere aktiviteten opp til Oslo og andre sentrale steder.

– Vi samarbeider gjerne med alle byggevarehusene til Byggmakker, avslutter Ingvar Aune.

Gjenbruk satt i system 800x480 4

I containeren utenfor Byggmakker Tiller er det plass for overskuddsmaterialer.

Pilotprosjekt

Samarbeidet mellom Byggmakker Tiller og Sirken er del av et pilotprosjekt for å se på effektiv organisering av materialer for ombruk. Pilotprosjektet skal vare frem til mars 2023.

– For oss er det viktig å ha containeren plassert på et knutepunkt der materalflyten skjer mest mulig naturlig. Det er jo hos byggevarehuset, der materialer går både inn og ut hele tiden. Byggmakker har vært frempå for å finne løsninger som de selv kan delta i, sier Ingvar Aune.

På lag med proffen – vi forenkler hverdagen din!

Som proffkunde i Byggmakker får du tilgang til fordeler, teknologi, tjenester og løsninger som gjør deg og bedriften din mer effektiv, produktiv, lønnsom og bærekraftig. 

I nettbutikken BM Portalen kan du bestille når du vil, og du får full oversikt over varekjøp, prosjekter historikk og mye mer. Vi lover deg at du får leveringen din til rett tid på byggeplassen, og du kan leie utstyr, biler – og helikopter Du får hjelp med tekniske tjenester av topp kvalitet, blant annet tegninger, søknader og dokumentasjon Med fordelsprogrammet får du forsikringer, juridisk rådgivning og rabatter på en lang rekke tjenester Er du proffkunde? Da logger du inn i BM Portalen her

Ønsker du å bli proffkunde? Da kan du lese mer her, fylle ut skjemaet – og så tar vi kontakt med deg.

Som en av Norges største byggevarekjeder har vi mange privatkunder som spør etter dyktige håndverkere. Hver dag formidler vi proffkunder til små og store byggeprosjekter over hele landet – kanskje du og bedriften din blir de neste?