K-Rauta-hero-banner
Artikler

Gjør byggesaken enklere

Leite og Howden Arkitekt- og Ingeniørkontor er den beste garantisten for at proffkundene til Byggmakker kan få kompetent og delvis gratis bistand når de behøver teknisk hjelp med prosjektering og gjennomføring av byggesaker.

Bli Byggmakker proff kunde her

Søk her

Gjor byggesaken enklere 800x480

Roger Howden har arbeidet i 45 år med byggesaksrelaterte spørsmål.

Nye EU-regler kan pålegge norske boligeiere å gjøre store energioppgraderinger i egen bolig. Det vil koste penger, men vil også bidra til lavere utslipp og strømutgifter. I mars 2023 vedtok EU-parlamentet et nytt EU-direktiv, som blant annet sier at alle nye bygg skal ha nullutslipp innen 2030. Boliger i de dårligste klassene skal oppgraderes til minst energiklasse F eller bedre innen 2030. Boligblokker skal opp fra klasse G til minst F innen samme år.

– Vi har solid erfaring innen de fleste fagfelt i byggesaker både med nybygg og oppgraderinger, sier daglig og faglig leder Roger Howden i Leite og Howden AS. Leite og Howden er et selvstendig arkitekt-og ingeniørkontor med kontorer både i Ålesund og i Brumunddal.

Selskapet ble etablert i 1982 og har i dag 10 ansatte. Selskapet har hele Norge som virksomhetsområde, og skreddersyr løsninger etter kundens ønsker og behov. – Medarbeiderne er i hovedsak sivilarkitekter, arkitekter og ingeniører. Vi tilbyr et bredt tjenesteomfang både til private og profesjonelle kunder, forteller Roger Howden.

TRYGG GJENNOMFØRING

– Mange byggmesterfirmaer mangler dedikerte ansatte som kan ta seg av kalkyler, beregninger, prosjektering, søknader og dokumentasjon. Det er bakgrunnen for at vi lanserte Byggmakker Tekniske Tjenester, sier Petter Skjerven, konseptansvarlig proff hos Byggmakker

– Vi ønsker å skape en tett tilknytning til byggmesterne og håndverkerne fordi vi bryr oss om dem. De er våre viktigste kunder, og vi vil gi noe verdifullt tilbake. På laget har vi et av Norges største og beste kompetansemiljøer innen prosjektering av boliger i tre. Det betyr at når du bruker Tekniske Tjenester får du mer fritid, bedre inntjening og en trygg gjennomføring av byggeprosjektene dine, legger han til.

FAGLIG GOD DIALOG MED KOMMUNEN

– For Byggmakkers proffkunder er det godt å vite at vår support er gratis. Proffkundene henvises enten til oss via proffselgeren, eller de tar selv kontakt med oss når de har tekniske spørsmål. Ofte knytter det seg til kommunal saksbehandling, som varierer fra kommune til kommune, sier Roger Howden. Han peker på at kommunal saksbehandling på mange områder er basert på skjønn. Derfor kan det være viktig for søknadens utfall at en kan ha en faglig god dialog med kommunen.

– For mange er det gunstig om vi kommer tidlig inn, med alt fra å regulere tomter til å følge hele eller deler av byggeprosessen, sier han.

Gjor byggesaken enklere 800x480 1

ROT-MARKEDET ER VIKTIG

Helt siden starten i 1982 har Leite og Howden jobbet mye med ROT-markedet.

– Å ta vare på eksisterende boligmasse er bærekraftig. 70-80 prosent av bygninger som vil være i bruk i 2050, er allerede bygget. Flere og flere ønsker å oppgradere boligen sin. ROT-markedet er viktig for proffkundene til Byggmakker, understreker Roger Howden.

Energirådgivning er et annet stort område der Leite og Howden har spesialkompetanse. – Støtteordningene fra Enova er ikke god nok i dag. En boligeier må ofte koste på 1 million kroner for å få 100.000 kroner i støtte om han ønsker en fullstendig oppgradering av boligen, sier han. Statikk og vindberegning trekker også Roger Howden frem.

– Vi har høy kompetanse på dette området, som blir mer og mer aktuelt når det bygges eneboliger med fasader med store vindusfelt, men med få innervegger til å stive av bygningskroppen, sier han.

ULOVLIGE BYGGEARBEIDER

Leite og Howden har god erfaring med legalisering; det å gjøre ulovlige byggearbeider lovlige. Roger Howden trekker frem ett eksempel fra hjembyen Ålesund. Her ble et loft gjort om til to leiligheter. For å få plass til et bad, fjernet man den gamle baktrappen. Da fjernet man samtidig rømningsveien, og leiligheten ble ulovlig å bruke. Det visste ikke de som kjøpte den, da megleren slurvet med å sjekke forholdene. Fasit i denne saken ble krav om at hele bygården måtte sprinkles for at leiligheten på loftet skulle godkjennes.

Gjor byggesaken enklere 800x480 2

Alle trenger en makker!

Med høy kvalitet, stort utvalg, flinke fagfolk og gode tjenester ønsker vi i Byggmakker å forenkle hverdagen din og gi deg den beste servicen du kan få.

Vi er på lag med proffen, og som proffkunde hos oss får du tilgang til en rekke fordeler og løsninger som gjør hverdagen mer effektiv, produktiv, bærekraftig og lønnsom for deg og bedriften din.

  • Du kan bestille når du vil i nettbutikken BM Portalen, og du får full oversikt over varekjøp, prosjekter, historikk og mye mer.
  • Du får leveringen din til rett tid på byggeplassen, og du kan leie utstyr, biler og helikopter.
  • Du får hjelp med tekniske tjenester, blant annet tegninger, søknader og detaljprosjektering

Er du proffkunde? Da logger du inn i BM Portalen her.

Ønsker du å bli proffkunde? Da kan du lese mer her, fylle ut skjemaet – og så tar vi kontakt med deg.

Som en av Norges største byggevarekjeder har vi mange privatkunder som spør etter dyktige håndverkere. Hver dag formidler vi proffkunder til små og store byggeprosjekter over hele landet – kanskje du og bedriften din blir de neste? For som vi sier: Alle trenger en makker.