K-Rauta-hero-banner
Artikler

Klar for nye hundre år

I huset i Hyttegata på Kongsberg er det funnet deler fra 1760. Det har trolig stått hus her i hundre år før det. Siste eier er et bevisst ungt ektepar. De vil bevare mest mulig historisk og restaurerer huset med solide trematerialer, klar for nye hundre år.

Bli Byggmakker proff kunde her

Søk her

Klar for nye hundre ar 800x480 1

Hyttegata i Kongsberg er omfattet av kommunale verneplaner. Huset, med arken, som totalrehabiliteres, må ha identiske vinduer og kledning som tidligere. Planen er å male fasaden med linolje.

Gudrun Tokle Grene og Njål Grene-Johnsen kom over huset i 2017 og slo til. De visste at de aldri ville finne en tilsvarende eiendom med så mye sjel og historie, beliggende i et av de best bevarte gatemiljøene med trehus i Kongsberg. En periode bodde de i huset før de bestemte seg for en omfattende oppgradering. Trolig har ingen andre i Hyttegata gjort tilsvarende grep med sine hus. – Vi ønsket å ta vare på og forvalte en historisk eiendom, og gjøre mer enn bare forhindre at det er rotter i kjøkkenbenken. Vi kontakten Friis Arkitekter her i Kongsberg. Da begynte egentlig bare snøballen å rulle. Prosjektet har vokst, men vi har hele tiden vært enig, sier de to. Arkitekten anbefalte i sin tur ByggSpiten AS som utførende totalentreprenør. Hos Byggmakker Kongsberg har ByggSpiten fått bistand med materialestimat og beregninger.

Klar for nye hundre ar 800x480 3

– Vi visste vi kjøpte et oppussingsobjekt, og en unik eiendom med en lang historie å forvalte, sier huseierne. En tidligere svalgang på baksiden bygges inn for å gi mer boareal.

Underlige materialvalg

Tidlig ble det klart at her ville det ikke holde med en forsiktig oppgradering. Etter hvert kom det frem at huset har vært ombygget og pusset på en lang rekke ganger. I 1890 ble huset gjort om til sveitserstil. Kommunen har lagt vekt på stilen fra 1890 i sine føringer for hva som kan gjøres med fasaden mot det verneverdige gatemiljøet. Huseierne ønsket seg et hus som tok vare på det som var bra. Daglig leder Gard Spiten i tømrerfirmaet ByggSpiten AS på Kongsberg forteller at de avdekket mange underlige materialvalg etter hvert som de rev lag på lag med fordums oppussingsprosjekter innvendig. Tømrer Andreas Aasland er en av fem tømrere i firmaet, som også har to lærlinger. De to er med i dette prosjektet, og får rik anledning til å lære hvordan man bygger hus som ikke akkurat er «prekutt-prosjekt på ferdig såle.» – Samtidig med at vi avdekket tilstanden i eksisterende bygg, har det vært viktig for oss å involvere kunden hvordan vi tenker oss tingene løst. Ikke minst for å forklare hvorfor ting tar tid, sier Andreas Aasland.

Klar for nye hundre ar 800x480 4

Tømrer Andreas Aasland viser huseierne, Gudrun Tokle Grene og Njål Grene-Johnsen utfordringer med takkonstruksjonen.

Grunnmuren raste

– Vi gikk inn i dette prosjektet fullt klar over at mye var komplisert her. Da vi fjernet gulvet i første etasje, så vi at grunnmuren av granitt var begynt å rase inn i kjelleren. Da anbefalte vi huseierne om å glemme kjeller, og heller bevare bare en liten del til tekniske rom. I det rommet har vi bygget en tykk betongvegg for å stabilisere den delen av grunnmuren, forklarer Spiten. Om kommunen har lagt strenge krav til hva som kan gjøres mot gaten, har huseierne og ByggSpiten lagt like strenge krav til seg selv og hva som kan gjøres innvendig. – Vi vil ha et komfortabelt hus med moderne funksjoner som varmekabler og balansert ventilasjon. Men vi vil ikke miste kontakten med historien og bruker derfor bare tradisjonsrike trematerialer, slik man gjorde på 1800-tallet. Vi vil ikke ha MDF-paneler i tak og vegger, men ekte treverk, sier Njål Grene-Johnsen.

Klar for nye hundre ar 800x480 2

Slik så det ut da man åpnet gulvet i første etasje. Kjelleren ble fylt igjen med pukk for å hindre at grunnmuren raste inn. Gammelt bjelkelag var ikke mye å samle på. (Foto: Andreas Aasland)

Mer lys

– Ingenting i dette huset er A4. Alle tekniske og konstruksjonsmessige løsninger må tenkes på nytt. Som totalentreprenør har vi vært nødt til å ha en skikkelig løpende planleggingsprosess for hvordan vi løser vann og kloakk og alle de andre faggruppene, sier Andreas Aasland. – I alle tidligere år har det vært revet lite innvendig, bare bygget på med nye overflater. Vi bestemte oss tidlig for å rive alt innvendig ut til tømmerkassen. Da har vi samtidig kontrollert tilstanden på bærende konstruksjoner, tilføyer han. Innvendig er det fjernet en tømmervegg og lagt opp H-bjelker av stål i etasjeskilleren. det gir muligheter for mer åpning og lys i første etasje. Den gamle takkonstruksjonen bærer preg av diverse ombygninger, og forsterkes med en ny limtredrager.

Tålmodige

Huseierne lar seg ikke stresse av at ByggSpiten skriver timer. De har fått et overslag over kostnadene til slutt, og det er ikke så mye avvik til nå. – Dette prosjektet tar den tiden det tar, slår ekteparet fast. – Fortsatt står det igjen ganske mye, men vi har rundet de vanskeligste punktene. Det meste er revet, avdekket og reparert. Nå ser vi for oss hva som skal bygges opp igjen, og gleder oss til kanskje å feire jul her i år. Helst før det, legger de til med et smil. Gard Spiten er glad for at kunden viser tålmodighet. De, på sin side, er også interessert i å bli ferdige og begynne på neste prosjekt. – Vi har samarbeidet godt med Byggmakker, Stiltre, kulturavdelingen i kommunen og selvsagt arkitektfirmaet. Alle er enige om at det ikke er smart å velge enkle løsninger og snarveier her. Vi går den veien som er nødvendig for å bygge et hus som står trygt og godt også i de neste hundre år, sier Gard Spiten.

Klar for nye hundre ar 800x480 5

Daglig leder Gard Spiten i ByggSpiten AS og Byggmakkers uteselger på Kongsberg, Stian Hillestad.

På lag med proffen – vi forenkler hverdagen din!

Som proffkunde i Byggmakker får du tilgang til fordeler, teknologi, tjenester og løsninger som gjør deg og bedriften din mer effektiv, produktiv, lønnsom og bærekraftig. 

I nettbutikken BM Portalen kan du bestille når du vil, og du får full oversikt over varekjøp, prosjekter historikk og mye mer. Vi lover deg at du får leveringen din til rett tid på byggeplassen, og du kan leie utstyr, biler – og helikopter Du får hjelp med tekniske tjenester av topp kvalitet, blant annet tegninger, søknader og dokumentasjon Med fordelsprogrammet får du forsikringer, juridisk rådgivning og rabatter på en lang rekke tjenester Er du proffkunde? Da logger du inn i BM Portalen her

Ønsker du å bli proffkunde? Da kan du lese mer her, fylle ut skjemaet – og så tar vi kontakt med deg.

Som en av Norges største byggevarekjeder har vi mange privatkunder som spør etter dyktige håndverkere. Hver dag formidler vi proffkunder til små og store byggeprosjekter over hele landet – kanskje du og bedriften din blir de neste?