K-Rauta-hero-banner
Artikler

Nå tar det av i Mo i Rana

Ny batterifabrikk bygges og det ventes mellom tusen og to tusen nye arbeidstagere til Mo i Rana. Firmaer kniver om å få tak i dyktige håndverkere. Byggmakker ruster seg til klondyke-stemning. For her skal det bygges i et omfang byen aldri har sett.

Bli Byggmakker proff kunde her

Søk her

Na tar det av i Mo i Rana 800x480

Dette er bare skjelettet til en tiendedel av den ferdige batterifabrikken.

Det er Freyr Battery Norway som skal bygge den første av fem gigantiske battericellefabrikker på Mo. Selskapet investerer 17 milliarder kroner. Regjeringen stiller med lån og garantier for fire milliarder kroner. Gunstige industritomter og eksisterende bygg samt tilgang på elektrisk kraft er en av årsakene til at Mo i Rana ble valgt først.

Freyr skal produsere batterier både for det stasjonære og det e-mobilte batterimarkedet globalt. Det stasjonære markedet er basert på mellomlagring av sol- og vindenergi, mens det e-mobilte markedet kan være alt fra sparkesykler til skip. Batterifabrikken oppe på industriområdet skal dekke et areal på 130.000 kvadratmeter.

SOM Å FINNE GULL OG OLJE PÅ ÉN GANG

For Mo-samfunnet er det som om det er funnet gull og olje på samme tid. Beregninger som næringsforeningen i Ranaregionen har gjort, viser at etableringen til Freyr vil kunne gi en befolkningsvekst i Rana kommune alene på ca 20 prosent, eller rundt 9000 innbyggere.

Kommunikasjonsdirektør Hilde Birgitte Rønningsen i Freyr sammenligner situasjonen på Mo i dag som den var da Norge fant olje på 1970-tallet. Da hadde heller ikke Stavanger mange slaktere, noe som endret seg fort da amerikanerne kom og ville ha store T-Bones.

Selv hadde Norge liten eller ingen kompetanse innen olje. Ved hjelp av internasjonale aktører har Norge blitt en oljenasjon, med et høykompetent næringsliv. Slik ser hun også for seg at Norge, og arbeidsplasser i Mo i Rana, kan bidra. Nå henter Freyr spisskompetanse innen batteriteknologi fra hele verden.

Innen utgangen av 2023 er de første 300 nye ansatte trolig på plass på Mo i en pilotfabrikk nede ved havna. Men dette er bare en femtedel av de ca 1500 som etter hvert skal jobbe ved Freyr.

FØR OG ETTER

For Mo-samfunnet er dette snakk om en før og etter virkelighet. Prisene på sentrumsnære boliger skyter i været. Det er rift om tomtene. Og aldri før har det vært tilsvarende jakt på gode håndverkere i distriktet, som nå. Det lokkes med flere titusener i økt lønn om man vil bytte.

Håndverkerbedriftene posisjonerer seg. Aktørene utvider gesjeften. Det blir blant annet behov for over hundre lifter i Mo, sies det. Det er langt over antallet som finnes i byen fra før.

I 15-20 år har det vært diskusjoner om å utvide flyplassen utenfor byen. Så skjer det plutselig når batterifabrikken ble vedtatt. Da er det ikke lenger noe motstand. For nå får byen nye arbeidsplasser og stor tilflytning, og ny flyplass.

Na tar det av i Mo i Rana 800x480 1

Uteselger i Helgeland, Thomas Ugelstad (t.v.) og prosjektleder Martin Lorentsen i Tre og Betong.

BYGGMAKKER FØLGER MED

I proffavdelingen til Byggmakker Mo i Rana har de merket en økning i forespørsler og salg. Tre proffselgere fikk i mai følge av en til. Proffselger Thomas Ugelstad er allerede ute på veien i ny funksjon som uteselger. Han skal dekke hele Helgeland og hente inn nye kunder og følge opp eksisterende. I forkant av alt som skal skje som ringvirkninger etter batterifabrikken, har Mo i Rana de siste årene merket en jevn vekst i byggeaktiviteten. To av kundene til Byggmakker skal bygge henholdsvis 451 nye leiligheter og 384 nye leiligheter. Ikke siden etableringen av AS Norsk Jernverk i 1952 har byen sett tilsvarende store byggeprosjekter. Og mere skal det bli.

TØFF KONKURRANSE

Proffselger Ugelstad og kollegaene merker at kundene ofte går bredere ut i prisforespørsler enn de gjorde før. Byggevaremarkedet er tøft på Mo. Alle de store er her, unntatt Maxbo.

– Vi må vise at vi stadig er best, på leveringskvalitet, logistikk, service og oppfølging. Vi må være den ledende eksterne medarbeideren. Heldigvis er vi kjent for å yte litt ekstra, gjøre det som skiller oss ut.. At Byggmakker også har storstua innen byggevarehus på Mo, gjør at vi er ekstra godt rustet, mener Ugelstad.

BM-KUNDE SIDEN 1952

Tre og Betong AS er en av de største kundene til Byggmakker Mo i Rana. Prosjektleder Martin Lorentsen forteller at bedriften ble startet av hans oldefar i 1945. Nå driver tredje generasjon butikken med rundt 50 ansatte, og som utfører alt fra eneboliger til gymsaler, sykehjem og næringsbygg.

Na tar det av i Mo i Rana 800x480 2

BM-kunden Tre og Betong har allerede mange prosjekter på gang, og ser lyst på fortsettelsen.

– Vi har aldri hatt ambisjoner om å vokse ut av skoene våre. I alle år har vi vært mellom 40 og 60 mann. Vi ansetter lokalt, arbeider lokalt og investerer lokalt, sier Martin Lorentsen. Hovedkilden til nyansettelser er via lærlinger. Sist høst tok fem stykker fagbrev.

– Byggmakker er en av våre hovedleverandører. Vi har vært BM-kunde siden 1952, men har ikke villet låse oss til bare én, sier han.

VÆRE EN BRIKKE

Også Tre og Betong AS ser lyst på byggeaktiviteten i årene fremover, med stor generell optimisme og investeringsvilje. Martin Lorentsen peker på at bedriften har vært med på utvikling i byen i nesten 80 år, og at de har ambisjoner om å fortsatt være en brikke i det som skal skje i årene som kommer.

– Vi ønsker å være en del av det som skal skje i selve industriparken, men spesielt alt som skal skje i områdene rundt, med boligbygging og offentlige bygg. Vi må fortsette å tiltrekke oss kvalifiserte håndverkere. Heldigvis kan vi vise til at vi har tilegnet oss kunnskap og kompetanse som gjør oss i stand til å bygge det kundene vil ha, uansett materialer og løsninger, avslutter Martin Lorentsen.

Na tar det av i Mo i Rana 800x480 3

Rana Entreprenør er en av BM-kundene i Mo i Rana som bygger mye, og som skal bygge mye mer.

KONKURRANSEFORTRINN MED EGEN HJULLASTER

Hjullasteren har riktignok noen år på baken, men hjullasteren med gaffel viser seg stadig å være et konkurransefortrinn. Til pilotfabrikken til Freyr nede ved havnen fikk Byggmakker leveransen av 800 kvm med Leca, tilsvarende fire-fem billass. Poenget var at ingen andre byggevareleverandører enkelt kunne sørge for å få pallene med Leca på plass inne i hallen. Hjullasteren gjør det som en truck normalt gjør, men på byggeplassene er det sjelden eller aldri en egnet truck.

Na tar det av i Mo i Rana 800x480 4

Alle trenger en makker!

Med høy kvalitet, stort utvalg, flinke fagfolk og gode tjenester ønsker vi i Byggmakker å forenkle hverdagen din og gi deg den beste servicen du kan få.

Vi er på lag med proffen, og som proffkunde hos oss får du tilgang til en rekke fordeler og løsninger som gjør hverdagen mer effektiv, produktiv, bærekraftig og lønnsom for deg og bedriften din.

  • Du kan bestille når du vil i nettbutikken BM Portalen, og du får full oversikt over varekjøp, prosjekter, historikk og mye mer.
  • Du får leveringen din til rett tid på byggeplassen, og du kan leie utstyr, biler og helikopter.
  • Du får hjelp med tekniske tjenester, blant annet tegninger, søknader og detaljprosjektering

Er du proffkunde? Da logger du inn i BM Portalen her.

Ønsker du å bli proffkunde? Da kan du lese mer her, fylle ut skjemaet – og så tar vi kontakt med deg.

Som en av Norges største byggevarekjeder har vi mange privatkunder som spør etter dyktige håndverkere. Hver dag formidler vi proffkunder til små og store byggeprosjekter over hele landet – kanskje du og bedriften din blir de neste? For som vi sier: Alle trenger en makker.