K-Rauta-hero-banner
Artikler

– Det er en grunn til at det heter personlig verneutstyr

Verneutstyr er ikke bare bare. Ta deg god tid i valget – så sikrer du deg selv og kollegaene dine, samtidig som du opprettholder både komfort og et godt vern gjennom hele arbeidsdagen.

– Ofte får jeg henvendelser fra kunder om at øreklokka de har kjøpt ikke er noe særlig bra, at den for eksempel ikke tetter godt nok. De tenker automatisk at det er øreklokka det er noe feil med, men dette er sjelden tilfellet. Mange bruker en kjempefin øreklokke med en kjempefin vernehjelm, men produktene er ofte ikke samsvarserklært godkjent sammen. Da kan det oppstå noen følgefeil, sier salgssjefen Proff HMS i Byggmakker, Heidi Flesvik.

Personlig verneutstyr-4-heidi-800x480

For når du skal erstatte eller oppgradere en del av det personlige verneutstyret ditt – som du bør gjøre en gang iblant – bør du se på dette som del av et større, personlig system:

– Alle som buker et verneutstyr bør se på hvert produkt som deler av et system, hvor alle elementene skal fungere sammen. Vernehjelmen for eksempel. Dette er for all del et utmerket produkt som kan benyttes uten noe ekstra, men hjelmen du kjøper må fungere sammen med øreklokken du kanskje har fra før, sier hun.

Ta en ekstra titt

River du hjelmen ut av esken og kaster den rett i papirsøppelet? Da kan du ha gått glipp av viktig informasjon.

– Bruksanvisning på personlig verneutstyr er noe mange har hørt om, men få har faktisk har lest den. Bruker du verneutstyr forutsettes det faktisk at du har satt deg inn i bruksanvisningen. Bruker et par minutter på dette kan du fort få et tryggere produkt og i tillegg en mer behagelig hverdag. I bruksanvisningen til øreklokker står det blant annet hvilke vernehjelmer øreklokka du har kjøpt er testet og godkjent med.

Personlig verneutstyr-5-hjelm-800x480

Er produktene samsvarsgodkjent?

– Det kan godt hende at du klarer å montere to produkter sammen, som for eksempel en hjelm og et par øreklokker, det behøver ikke å bety at kombinasjonen av disse produktene er å anbefale.

– I tillegg til at et verneutstyr kan være ment for ett spesifikt miljø, eller laget for én bestemt arbeidsoppgave, så kan verneutstyret også han en begrensing i forhold til størrelse og kropps- eller ansiktsfasong. Produsenter av vernehjelmer tester vernehjelmer på 3 forskjellige hodestørrelser. Bruksanvisningen som følger med hjelmen forteller om modellen passer lite, normalt eller stort hode, slik kan du sørge for at hjelmen er tilpasset deg som bruker. Mange jeg snakker med har en for stor hjelm, når de i tillegg monterer på et hørselvern som ikke er samsvarserklært med hjelmen, opplever de ofte at hørselvernet ikke tetter godt nok, sier Heidi.

Valg av vernehjelm

– Når du kjøper vernehjelm, så må du ta hensyn til hodestørrelsen din. Alle hjelmer er testet og godkjent til de forskjellige størrelsene, small, normal og large. Les bruksanvisningen, der står det hvilken størrelse hjelmen er testet mot. Tenk også på øreklokkene som gjerne skal brukes med hjelmen. Hvis hjelmen er for stor og det er et gap mellom kanten på hjelmen og ansiktet, da sier det seg selv at øreklokkene ikke tetter god nok. Kombinasjonen er viktig.

Apropos øreklokker.

Valg av Hørselvern

Bruker du hørselvern hele den tiden du er utsatt for skadelig støy? Det skal overraskende lite til før du pådrar deg en hørselsskade.

– Det følger en bruksanvisning med øreklokker også, der står det at produsenter anbefaler at du bytter tetningsringer eller hygienesett som det også kalles, minst to ganger i året. Myke og fleksible tetningsringer er veldig viktig for å gi både godt vern og høy komfort. Det er faktisk mange som ikke vet at dette kan skiftes, og ikke sjelden møter jeg personer som har brukt samme øreklokka, med samme tetningsringer i flere år, sier Heidi og fortsetter:

– På byggeplass er det alltid noe forurensning i arbeidsmiljøet som vi eksponeres for. Det kan være alt fra byggestøv og murpuss, til at vi svetter eller har en solkrem i ansiktet og noe i håret. Dette trekkes inn i hygienesettet og etter en stund blir ringene mindre fleksible, de tetter ikke godt og da slipper hørselvernet ditt inn støy.

Personlig verneutstyr-3-hjelm-800x480

Å ikke ta telefonen kan plutselig koste deg et prosjekt, men husk at utstyret er din venn.

– Velg et hørselvern med blåtann og mikrofon. Mange har et hørselvern de er flinke til å bruke, men så ringer telefonen. Da vipper de ofte opp øreklokka, men det er fy-fy. Andre dytter telefon inn mellom øret og øreklokka. Det er like ille, for da kan du ødelegge både hørsel og telefon.

Faktum er at:

– En hørselskade kan ikke reverseres, men den kan lett bli verre. Tinnius og andre hørselskader kan hverken medisineres eller opereres bort, kan Heidi fortelle.

Også brillene kan forstyrre

– Det samme gjelder med briller som annet verneutstyr; de må tilpasses brukeren og annet verneutstyr. Benytter du ordinære vernebriller med brillestenger, vil du oppleve en støylekkasje om du stikker brillestengene inn under øreklokkene. Hvis hygienesettene på øreklokkene dine i tillegg er litt slitne, da snakker vi fort om både trykksmerter ved tinningene og rask hørselnedsetting. Og du, om du arbeider i en støysone, og samtidig eksponeres for kjemikalier som diesel, aceton og white-spirit, må du være ekstra nøye. Disse drar seg ekstremt fort inn i øregangen der vi har mange eksponerte blodårer. Dette kan ikke, men kommer til å både fremskynde og forverre en hørselskade, sier Heidi.

Personlig verneutstyr-2-briller-800x480

Åndedrett – hvorfor vifte?

Har du gått gjennom noen støv- eller halvmasker i løpet av arbeidslivet? For arbeid i over en time anbefaler Arbeidstilsynet å bruke viftebasert åndedrettsvern fra arbeidets begynnelse. Dette har mange fordeler:

– I forbindelse med å beskytte åndedrettet vårt, opplever jeg at man ofte er veldig fokusert på det ytre miljøet, altså hvilke gasser eller partikler man beskytter seg mot. Det er riktig, men mange glemmer, at det er vel så viktig at selve åndedrettsvernet passer ansiktet. Her kommer ansiktsfasong og hodestørresle inn igjen. Viste du at vernemasker også kommer i flere størrelser? Uansett hvilket filter du bruker, så kommer ikke masken til å beskytte som forventet hvis den er i feil størrelse.

Unngår du barbermaskinen?

– De aller fleste vet at skjegg og skjeggstubber er fy-fy når man skal bruke åndedrettsvern. Størrelse og tilpasning på maske her er en utfordring. De vil aldri tette ordentlig, og da er løsningen å gå over til et viftebasert åndedrettsvern som er koblet på ryggen. Da kan du ha både mye og lite skjegg, sier Heidi og fortsetter:

– Det er noen sinnsyke forskjeller. Du har mye bedre beskyttelse med et viftebasert åndedrettsvern kontra støv- og halvmaske. Du blir heller ikke så sliten, og da har du i tillegg kanskje litt ekstra overskudd når du kommer hjem fra jobb.

Nye monteringshansker?

– Velg hansker utfra jobben som skal utføres og miljøet du skal være i. Også når det gjelder hansker er alt for mange for dårlige til å velge rett størrelse. Bruker du feil størrelse ødelegges den raskere.

Noen av våre egne monteringshansker er strikket Kyorene Pro, et fiber som ikke bare er antibakterielt, men også bakteriefrastøtende, samtidig som det er et supertynt og supersterkt. Det er ikke uvanlig å bruke monteringshansken som en snørrklut, og da sprer bakterier seg overraskende fort. Derfor blir mange ofte syke samtidig, og de aller fleste vil jo ha folk på jobb, sier hun.

Gjør du denne vernesko-feilen?

Å kjøpe det billigste er mange opptatte av, og man bruker som regel veldig lite tid på å velge vernesko. Men hva bør du se etter?

Personlig-verneutstyr-5-800x480

– Brukstiden på vernesko er veldig høy. Jobber du som tømrer kan du gjerne gå mange, mange tusen skritt om dagen. Da belaster du faktisk ryggraden og skjelettet ditt med flere tonn hver dag. I alle disse skrittene skal da bruke vernesko. Og overraskende mange bruker det samme skoparet dag inn og dag ut. I minimum åtte timer hver dag, hele sesongen.

Hvor lenge bruker du fritidssko kontra vernesko?

– Fritidssko utenom arbeid bruker man sjelden mer enn tre, fire timer i strekk, men disse har vi mange av. Vi har også forskjellige sko til forskjellige anledninger. Dette bruker vi mye tid og ikke minst penger på. Verneskoene dine fortjener litt mer oppmerksomhet, avslutter Heidi.

Alle trenger en makker!

Med høy kvalitet, stort utvalg, flinke fagfolk og gode tjenester ønsker vi i Byggmakker å forenkle hverdagen din og gi deg den beste servicen du kan få.

Vi er på lag med proffen, og som proffkunde hos oss får du tilgang til en rekke fordeler og løsninger som gjør hverdagen mer effektiv, produktiv, bærekraftig og lønnsom for deg og bedriften din.

  • Du kan bestille når du vil i nettbutikken BM Portalen, og du får full oversikt over varekjøp, prosjekter, historikk og mye mer.
  • Du får leveringen din til rett tid på byggeplassen, og du kan leie utstyr, biler og helikopter.
  • Du får hjelp med tekniske tjenester, blant annet tegninger, søknader og detaljprosjektering

Er du proffkunde? Da logger du inn i BM Portalen her.

Ønsker du å bli proffkunde? Da kan du lese mer her, fylle ut skjemaet – og så tar vi kontakt med deg.

Som en av Norges største byggevarekjeder har vi mange privatkunder som spør etter dyktige håndverkere. Hver dag formidler vi proffkunder til små og store byggeprosjekter over hele landet – kanskje du og bedriften din blir de neste? For som vi sier: Alle trenger en makker.