K-Rauta-hero-banner
Artikler

Raskere får du ikke bygget

Det går kjapt når PK-Hus på Kongsberg bygger boliger i et nytt byggefelt. I løpet av halvannen måned før fellesferien ble fem eneboliger levert fra elementprodusenten 1-2-Tre. I løpet av en snau uke er det tørt bygg og klart for Innvendige arbeider.

Bli Byggmakker proff kunde her

Søk her

Raskere faar du ikke bygget 800x480

Tømrer Jørn Steen i PK-Hus liker å bygge med elementer.

Raskere faar du ikke bygget 800x480 1

Det første veggelementet er snart på plass.

Lågenlia er det treffende navnet på et nytt byggefelt på Kongsberg, noen kilometer sør for sentrum. 50 eneboliger får utsikt ned mot Lågen. Mandag klokken 08.30 kom lastebilen fra Revetal med elementer. Halvannen time senere var veggene i første etasje montert, også bærende innervegger. Før lunsj var elementene med etasjeskiller heist på plass. Dagen etter kom elementene til annen etasje.

Da ble også taksperrene heist opp. PK-Eiendom eier byggefeltet. PK-Hus har kjøpt ti av tomtene, og bygger etter hvert som husene blir solgt. Boligene varierer mellom halvannen og to etasjer, og noen med underetasje med støpt grunnmur.

– Med elementer bygger vi langt raskere og med mindre bemanning. Denne hustypen, med en enkel kvadratisk form, passer godt til elementbygging. Kundene som har vært her og kikket, er storfornøyd, og gleder seg til å flytte inn i god tid før jul, sier byggeleder Erling Antonsen. Sammen med tømrer Jørn Steen sørger han for å montere elementene etter hvert som de blir heist på rett sted.

Raskere faar du ikke bygget 800x480 2

Byggeleder Erling Antonsen har lært seg en enkel teknikk med å få satt elementet nøyaktig på bånnsvillen, med en skrue og et kubein trekkes elementet på plass.

Ikke det siste

PK-Hus med sine 45 ansatte har base på Kongsberg og bygger stort sett i denne regionen. Prosjektleder Erik Sauro mener det ikke alltid er så stor forskjell på totalkostnadene på elementbygg og plassbygd, men peker på gevinsten med at det går raskere og at de på denne måten får bygget flere boliger samtidig, når det er ønskelig.

Raskere faar du ikke bygget 800x480 3

Byggeplassen dagen etter, før lunsj...

– Kvaliteten på elementene fra 1-2-Tre er svært god. Vi hadde et par-tre prosjekter med elementer herfra for tre-fire år siden. Til eneboligene i Lågenlia passet det oss igjen, og det blir trolig ikke siste feltprosjekt med 1-2-Tre-elementer. En fordel med elementbygging er at vi kan flytte personell til prosjekter som krever mer bemanning, sier Sauro.

Prosjekteringsansvar

– Proffselger Ingar Tandberg hos BM Kongsberg har fulgt opp storkunden PK-Hus i en årrekke. Jevnlig har han minnet dem på at alternativet med elementbygg eksisterer, og nå ble det heldigvis aktuelt igjen.

Raskere faar du ikke bygget 800x480 4

Salgssjef Daniel Schultz i 1-2-Tre og proffselger Ingar Tandberg hos BM Kongsberg.

– Det har vært et jevnt tilsig av kunder som vil prøve seg med elementer. Men fortsatt er det mange som tviholder på å bygge tradisjonelt. De ønsker å ha kontrollen selv fra A til Å. Men en av de store fordelene med elementer fra 1-2-Tre er jo at de tar ansvaret for hele prosjekteringen, understreker Tandberg.

Slipper tunge løft

Tandberg trekker også frem fordelene med elementer når byggmesteren søker andre løsninger enn plassbygd, for eksempel i Lågenlia med mange like hus.

– Det går svært kort tid fra levering av de første elementene til overlevering til huskjøperne. Byggeplassen produserer mindre søppel og returavfall, og det er mye mindre logistikk og færre lastebiler som skal inn og ut. Håndverkerne slipper også tunge løft med å montere vinduer. De sitter ferdig i elementene som er bygget i en tørr fabrikkhall. Ekstra store vinduer må heises på plass etterpå på grunn av for stor vekt på elementet, sier Ingar Tandberg.

Dette er 1-2-Tre

1-2-Tre har produsert og levert elementer til byggebransjen i over 50 år. De produserer veggelementer, bjelkelagselementer, takelementer, takstoler og fasadeelementer, det siste oftest til større byggeprosjekter. Ytterveggselementer leveres tilpasset hvert enkelt prosjekt, med komplette åpninger med listverk, vannbrett og beslag, samt vinduer som monteres i elementene på fabrikken. Standard bjelkelag leveres normalt i bredde 2,40 meter x husets bredder, opptil 15 meter. Takstoler leveres tilpasset hvert prosjekt. Her finnes mange muligheter for bæring av tak i ulike former.

Raskere faar du ikke bygget 800x480 6

Før veggelementene og etasjeskiller kom på plass, var all gips heist inn, og ellers var alt klart for element montering; støttestag, et par gardintrapper, og fulladede driller.

1-2-Tre bruker tegneprogram i 3D som gir meget detaljerte tegninger, noe som er til stor hjelp for alle som kommer til senere i prosjektet, som byggmester, rørlegger og elektriker.

Raskere faar du ikke bygget 800x480 5

Ti eneboliger skal bygges på samme lest i Lågenlia i regi av PK Eiendom og PK-Hus.

På lag med proffen – vi forenkler hverdagen din!

Som proffkunde i Byggmakker får du tilgang til fordeler, teknologi, tjenester og løsninger som gjør deg og bedriften din mer effektiv, produktiv, lønnsom og bærekraftig. 

I nettbutikken BM Portalen kan du bestille når du vil, og du får full oversikt over varekjøp, prosjekter historikk og mye mer. Vi lover deg at du får leveringen din til rett tid på byggeplassen, og du kan leie utstyr, biler – og helikopter Du får hjelp med tekniske tjenester av topp kvalitet, blant annet tegninger, søknader og dokumentasjon Med fordelsprogrammet får du forsikringer, juridisk rådgivning og rabatter på en lang rekke tjenester Er du proffkunde? Da logger du inn i BM Portalen her

Ønsker du å bli proffkunde? Da kan du lese mer her, fylle ut skjemaet – og så tar vi kontakt med deg.

Som en av Norges største byggevarekjeder har vi mange privatkunder som spør etter dyktige håndverkere. Hver dag formidler vi proffkunder til små og store byggeprosjekter over hele landet – kanskje du og bedriften din blir de neste?