K-Rauta-hero-banner
Artikler

Rehabilitering og valg av undertak

Ved rehabilitering av eldre boliger kan det ofte knyttes usikkerhet til valg av undertak. Mange mener at det beste for denne type bygg er å erstatte den gamle takpappen med et diffusjonsåpent undertak. Men er det nødvendigvis alltid det mest fornuftige?

Bli Byggmakker proff kunde her

Søk her

Rehabilitering og valg av undertak 800x480

Asfaltundertaksbelegg er en robust og sikker løsning både for nybygg og rehabilitering.

– Vi får ofte spørsmål om dette i forbindelse med rehabilitering av tak i eldre bygg, forteller Thomas Gjessing, produktteknisk rådgiver i Isola.

Argumentet for å benytte et diffusjonsåpent undertak er gjerne knyttet til usikkerhet om tak som er isolert har tilstrekkelig god lufting, eller at boligen har et kaldt loft som senere skal isoleres og innredes til boligrom. – Dette er fornuftige vurderinger, men må alltid sees i sammenheng med byggets takvinkel, valg av ny taktekning og hvilke lokale klimaforhold som er gjeldende. Husk også å sjekke hva slags taktro bygget har. Dersom denne består av damptette takplater, vil valg av diffusjonsåpent undertak selvsagt ha liten verdi, legger han til.

ASFALTUNDERTAKSBELEGG

For tak med lavt takfall og loftsrom som ikke kan eller skal benyttes til boligrom, anbefaler Isola som regel at den gamle takpappen erstattes av et nytt asfaltundertaksbelegg. Skal det i tillegg legges på en ny taktekning som kan gi både kondens og lekkasjevann, og bygget samtidig ligger ubeskyttet i et område med mye slagregn, er valget åpenbart.

– Her vil et asfaltundertaksbelegg være den beste og sikreste løsningen. Dette er robuste og fuktsikre produkter som gir svært god tetthet både i byggeperioden og etter at taket er ferdigstilt. Spesielt gjelder dette tettingen rundt stiftefester for taksløyfer og andre kritiske detaljer, som gjennomføringer, gradrenner, eventuelle takvinduer og lignende, sier Thomas Gjessing.

Rehabilitering og valg av undertak 800x480 1

Thomas Gjessing er produktteknisk rådgiver i Isola.

DIFFUSJONSÅPENT ALTERNATIV

Når det gjelder bratte tak med loftsrom som er isolert eller skal isoleres, blir vurderingen en litt annen. Her kan det være forhold som gjør det fornuftig å benytte en diffusjonsåpen løsning. Men igjen bør det gjøres en totalvurdering opp mot type taktekning, boligens beliggenhet og hvor lenge undertaket blir eksponert for værpåkjenning før taket blir ferdigstilt.

– Også her vil et asfaltundertaksbelegg være den mest robuste løsningen, men et diffusjonsåpent undertak kan også være et godt alternativ. Som hovedregel anbefaler vi da at det benyttes sløyfebånd, butylmansjetter og butylbånd i forbindelse med stiftefester og detaljer. Det bidrar til en mer robust og sikker løsning, avslutter Thomas Gjessing.

Alle trenger en makker!

Med høy kvalitet, stort utvalg, flinke fagfolk og gode tjenester ønsker vi i Byggmakker å forenkle hverdagen din og gi deg den beste servicen du kan få.

Vi er på lag med proffen, og som proffkunde hos oss får du tilgang til en rekke fordeler og løsninger som gjør hverdagen mer effektiv, produktiv, bærekraftig og lønnsom for deg og bedriften din.

  • Du kan bestille når du vil i nettbutikken BM Portalen, og du får full oversikt over varekjøp, prosjekter, historikk og mye mer.
  • Du får leveringen din til rett tid på byggeplassen, og du kan leie utstyr, biler og helikopter.
  • Du får hjelp med tekniske tjenester, blant annet tegninger, søknader og detaljprosjektering

Er du proffkunde? Da logger du inn i BM Portalen her.

Ønsker du å bli proffkunde? Da kan du lese mer her, fylle ut skjemaet – og så tar vi kontakt med deg.

Som en av Norges største byggevarekjeder har vi mange privatkunder som spør etter dyktige håndverkere. Hver dag formidler vi proffkunder til små og store byggeprosjekter over hele landet – kanskje du og bedriften din blir de neste? For som vi sier: Alle trenger en makker.