K-Rauta-hero-banner
Artikler

Slik tar du godt vare på arbeidsklærne dine

Vasker du plaggene dine med varselfarge eller refleks likt som fritidsklærne dine? – Her syndes det mye, sier eksperten. Her får du vite hvordan du får klærne dine til å vare, samtidig som du opprettholder godt vern.

– Når vi snakker om arbeidstøy og bærekraft, så snakkes det mye om produksjonen av plagget. Mange glemmer holdbarhet og vedlikehold. Holdbarhet er også bærekraftig. Vasker du varselplagg feil ødelegges varseleffekten, og det kan få brutale konsekvenser.

Heidi Flesvik er salgssjef for proff HMS i Byggmakker, og kan mer om HMS og verneutstyr enn de fleste.

– En ting er merking på plagget og hva de forskjellige vaskesymbolene betyr. Men når det kommer til arbeidstøy så har vi en egen vaskeinstruks for varselplagg eller plagg med refleks. Den har vist seg å være nyttig for mange, sier hun.

Vedlikehold av arbeidstøy heidi-800x480

Riktig vask av varselplagg

Å vaske gule eller oransje varselplagg med resten av klesvasken er kanskje fristende, men det bør man styre unna:

– Veldig, veldig mange som vasker varselplagg eller arbeidstøy med refleks hjemme gjør det feil, forteller Heidi og fortsetter:

– Vaskemidler med blekemidler og tøymykner på varselplagg eller refleks er fy-fy. Og her syndes det mye. Blekemidler og tøymykner bryter ned viktige fibre i arbeidstøyet, og særlig tøymykner ødelegger refleksen. Da mister du den reflekterende effekten og farlige situasjoner kan oppstå.

Og:

– Har du først betalt for et varselplagg er det jo dumt å bruke ekstra penger på noe som ødelegger funksjonen på plagget du betalte for, sier Heidi.

Vaskeinstruks-800x480

Vaskeinstruks for arbeidstøy og varselplagg er et nyttig verktøy.

Vask ofte for å bevare sikkerheten

Noen er mer utsatt for et skittent arbeidsantrekk enn andre, men blir et plagg først skittent, så bør vaskemaskinen være neste stopp:

– Alle som bruker et varselplagg, bør vaske dette med en gang det blir møkkete. For selv om plagget kanskje er godkjent i synlighetsklasse 1, 2 eller 3, så reduseres varselklassen og synligheten på plagget når det blir skittent. Går du i et gult varselantrekk som blir møkkete hele veien, så er ikke plagget lenger godkjent som varselplagg. Den skumle konsekvensen blir da at risikovurderingen du gjorde i det du tok på deg plagget blir ugyldig. Og da går du rundt med en falsk trygghet, forteller Heidi.

Vedlikehold av arbeidstøy bukse-800x480

Når jakka plutselig begynner å lekke

Tekniske skallplagg er fint for bruk i både vann og vind, og har for mange blitt en trofast følgesvenn på delene av året uten særlig snø og kulde. Også denne bør få seg en runde i maskinen, i hvert fall om du vil fortsette å holde deg tørr.

– Jeg hører om mange som oppdager at den ellers trofaste skalljakka med høy vannsøyle plutselig tar inn vann. Det er fordi du ikke har vasket den ofte nok! Tekniske skallplagg skal vaskes oftere enn andre plagg. Mange gjør motsatt, men de må vaskes oftere enn man kanskje tror, kan Heidi informere om.

– I omgivelsene våre er det en viss mengde forurensing, og for oss i bygg og anlegg kan det være særlig mye. Husk at det også er forurensning i regnvann når man er ute og går tur. Dette kan tette porene i skallplaggene, og da slutter de å puste og begynner å ta inn vann.

– Hva om uhellet allerede er ute?

– Puster plagget ditt dårligere kan det ofte reaktiveres med varme. Her kan bruke enten tørketrommel eller tørkeskap, men ikke et fullt program. Maks 20 minutter bør være tilstrekkelig for impregneringen å komme seg igjen.

– Følg vaskeanvisningen, vask ofte og bruk fornuftig vett, så holder plaggene dine i mange år fremover, avslutter Heidi.

Alle trenger en makker!

Med høy kvalitet, stort utvalg, flinke fagfolk og gode tjenester ønsker vi i Byggmakker å forenkle hverdagen din og gi deg den beste servicen du kan få.

Vi er på lag med proffen, og som proffkunde hos oss får du tilgang til en rekke fordeler og løsninger som gjør hverdagen mer effektiv, produktiv, bærekraftig og lønnsom for deg og bedriften din.

  • Du kan bestille når du vil i nettbutikken BM Portalen, og du får full oversikt over varekjøp, prosjekter, historikk og mye mer.
  • Du får leveringen din til rett tid på byggeplassen, og du kan leie utstyr, biler og helikopter.
  • Du får hjelp med tekniske tjenester, blant annet tegninger, søknader og detaljprosjektering

Er du proffkunde? Da logger du inn i BM Portalen her.

Ønsker du å bli proffkunde? Da kan du lese mer her, fylle ut skjemaet – og så tar vi kontakt med deg.

Som en av Norges største byggevarekjeder har vi mange privatkunder som spør etter dyktige håndverkere. Hver dag formidler vi proffkunder til små og store byggeprosjekter over hele landet – kanskje du og bedriften din blir de neste? For som vi sier: Alle trenger en makker.