K-Rauta-hero-banner
Artikler

Sammen om læring

Norsk motor klubb Elverum trengte et nytt speakertårn på motocrossbanen. Byggma og Byggmakker gikk sammen med byggfagelevene på Elverum videregående skole for å realisere prosjektet.

Sammen om laering 800x480

Dette er et meget godt eksempel på hvordan byggfagelever på Elverum videregående skole kan gjennomføre oppdrag for idrettslag eller foreninger som mange kan ha glede av i mange år. (Foto: Oskar Uthus Syljeset)

NMK er landets største motorsportsorganisasjon. På Starmoen utenfor Elverum har NMK Elverum et stort anlegg. På en liten kolle med god utsikt til motocrossbanen kan speakeren snart sitte i det nye tårnet og følge med på de som konkurrerer. VG1- elevene på byggfaglinjen begynte rett før jul 2022 med bygget med en grunnflate på 44 kvadratmeter. Da var det klart at Byggma i samarbeid med Byggmakker ville levere Masonite Beams I-bjelker til dette spennende prosjektet. Før elevene begynte å bygge, besøkte Byggma og salgsleder proff Steffen Bjørnstad hos Byggmakker Elverum skolen både med teorikurs og praktisk demonstrasjon for VG1-elevene. For her skulle det bygges både bjelkelag, vegger og takkonstruksjon med I-bjelker.

Sammen om laering 800x480 1

Takket være samarbeidet med Byggmakker, Byggma og skolen fikk VG1-elevene verdifull erfaring med å sette opp et bygg i to etasjer, som speakertårnet på Elverum.

FÅTT MED OSS MYE VERDIFULLT

– Det var virkelig et lærerikt år på VG1. Å bygge et komplett bygg med I-bjelker viste seg å være svært enkelt. Én av oss monterte mens den andre leste tegningene, forteller VG2-elevene Oskar Uthus Syljeset og Bjørnar Aasen.

I løpet av siste termin i fjor bygget de speakertårnet ferdig utvendig. Nå holder de på med et nytt skoleår og nye prosjekter, og besøker speakertårnet for å fortelle om de positive opplevelsene. Samtidig er årets VG1-elever opptatt med å gjøre bygget ferdig innvendig, med å kle vegger, gulv og tak og montere utforinger og listverk. I-bjelkene kom ferdig pakket for hver vegg, noe som gjorde det lettere for elevene.

Sammen om laering 800x480 2

Fra venstre; Jamal Sharfo, Mattis Nybakken og Ørjan Haugen monterer takpanel i første etasje i speakertårnet.

– Vi fikk en effektiv innføring i praktisk virkelighet på en byggeplass og god kjennskap til et aktuelt byggesystem. Det var en fin måte å lære fagtermer og ikke minst å lese tegninger. Her var det detaljerte beskrivelser som vi måtte forholde oss til. Når vi skal ut som lærlinger neste år, har vi fått med oss mye verdifullt på grunn av dette prosjektet. En god bonus er at vi har blitt godt kjent med Byggmakker, sier Oskar og Bjørnar.

VISE OSS FREM

– Dette er et prosjekt med null fortjeneste for både oss og Byggma. Men det er viktig for Byggmakker å vise seg frem på Elverum. VG1-elever blir tømrerelever på VG2 og er potensielle kunder hos oss, sier Steffen Bjørnstad.

Generelt har proffavdelingen på Elverum et godt samarbeid med den videregående skolen. Ved skolestart får elevene rimelige pakker med verktøy, arbeidsklær og HMS. VG1-elevene besøker også varehuset for å gjøre seg kjent.

– Etter at vi flyttet anlegget vårt nærmere Trysilvegen i 2019, har vi satset tyngre mot proffmarkedet. Nå har vi 98 prosent av alle varene proffene trenger lagret varmt innendørs eller under tak, sier Bjørnstad. – Vi i Byggma setter stor pris på at vi kan få bidra i prosjekter som dette med flere av våre kjente merkevarer. Elevene får god kjennskap til våre produkter gjennom det gode samarbeidet vi har både med skolen og Byggmakker, sier salgsdirektør Erlend Jordet i Byggma.

Sammen med prosjektrådgiver Stig Pettersen har han tatt turen for å hilse på elevene og faglærerne.

Sammen om laering 800x480 3

Faglærer på VG1, Per Gunnar Øvergård, ser at William Roger Sund (t.v.) og Benny Skybak Wiborg gjør akkurat som de har lært.

GLEDE FOR FLEST MULIG

I forbindelse med speakertårnet på Sagmoen besøkte VG1-elevene varehuset og fikk demonstrasjoner av ESSVE av festemidler og innfesting av Uldal-vinduer. –Det er fruktbart å samarbeid med byggfaglinjen, sier salgsleder Bjørnstad. Faglærer Per Gunnar Øvergård taler på vegne av både VG1-linja og tømrerlinja på VG2 når han lovpriser samarbeidsprosjekter som dette. Skolen ønsker at byggfagelevene skal få mest mulig praktisk opplæring i prosjekter som lag og foreninger har glede av. I årenes løp er det bygget garasjer og søppelskur for privatpersoner. Skolen, og ikke minst elevene selv, synes det er mer stas å bygge noe som flest mulig kan ha glede og nytte av.

Sammen om laering 800x480 4

VG2-elevene Oskar Uthus Syljeset (t.v.) og Bjørnar Aasen lærte mye av byggeprosjektet til NMK Elverum og samarbeidet med Byggmakker og Byggma.

MYE LÆRING

Byggfagelevene ved Elverum videregående skole har praksisdag hver torsdag og fredag. Det er de dagene som brukes til ulike byggeprosjekt, hvis skolen har fått prosjekter som passer. I forbindelse med speakertårnet har elevene vært innom Byggmakker om morgenen for å hente varer. Det ligger mye læring i å måtte plukke byggevarer og trelast, lære seg hva ting heter og finne frem i ulike dimensjoner.

– Å få være med på å bygge relasjoner med skoleelever, som kanskje om noen få år skal begynne for seg selv, er spennende. Det har vært verdifullt å bruke tid på å følge opp prosjektet på byggeplass og ha dialog med lærerne og elevene, sier salgsleder Steffen Bjørnstad til slutt.

Sammen om laering 800x480 5

Prosjektrådgiver Stig Pettersen (t.v.) og salgsdirektør Erlend Jordet i Byggma og salgsleder Steffen Bjørnstad i Byggmakker tar gjerne flere samarbeids prosjekter som dette.

Alle trenger en makker!

Med høy kvalitet, stort utvalg, flinke fagfolk og gode tjenester ønsker vi i Byggmakker å forenkle hverdagen din og gi deg den beste servicen du kan få.

Vi er på lag med proffen, og som proffkunde hos oss får du tilgang til en rekke fordeler og løsninger som gjør hverdagen mer effektiv, produktiv, bærekraftig og lønnsom for deg og bedriften din.

  • Du kan bestille når du vil i nettbutikken BM Portalen, og du får full oversikt over varekjøp, prosjekter, historikk og mye mer.
  • Du får leveringen din til rett tid på byggeplassen, og du kan leie utstyr, biler og helikopter.
  • Du får hjelp med tekniske tjenester, blant annet tegninger, søknader og detaljprosjektering

Er du proffkunde? Da logger du inn i BM Portalen her.

Ønsker du å bli proffkunde? Da kan du lese mer her, fylle ut skjemaet – og så tar vi kontakt med deg.

Som en av Norges største byggevarekjeder har vi mange privatkunder som spør etter dyktige håndverkere. Hver dag formidler vi proffkunder til små og store byggeprosjekter over hele landet – kanskje du og bedriften din blir de neste? For som vi sier: Alle trenger en makker.