K-Rauta-hero-banner
Artikler

Solceller også for byggmestere

Flere og flere huseiere får øynene opp for at det er smart å investere i solcelle-anlegg. Senior kategorisjef Atle Damm i Onninen gir tips om hva byggmesterne kan råde sine kunder til – og hvilke muligheter byggmesteren selv har når det gjelder montering.

Bli Byggmakker proff kunde her

Søk her

Solceller ogsa for byggmestere 800x480

Fler og fler velger å montere solcelleanlegg. For byggmestere er det store muligheter til å ta deler av arbeidet. (Eneboligen på bildet er tilfeldig valgt)

Mange har trodd at effekten av solenergianlegg i Norge har lite for seg; mørkt som det er her store deler av året. Virkeligheten er en annen, og det har mange innsett. Bare i løpet av 2022 ble det installert like mye solcellekapasitet som i alle tidligere år til sammen, melder Enova. Til tross for mørketiden, er det mer sollys her i nord enn man skulle tro. Totalt sett er det faktisk flere soltimer ved polarsirkelen enn ved ekvator. I tillegg er solceller mer effektive ved lave temperaturer. Maksimal effekt av solcellene får man ved temperaturer under fem grader. På Svalbard har flyplassen installert solceller som dekker 75 prosent av flyplassens forbruk.

SPART INN ETTER 10-15 ÅR

Et solcelleanlegg på en enebolig i Norge produserer normalt mellom 650 og 1000 kWh/kWp i året. Med 20 000 kWh i strømforbruk i året, betyr dette at et solcelleanlegg med 20 paneler, kan produsere nok strøm til å dekke en fjerdedel av strømforbruket.

Solcellepaneler har en forventet levetid på mellom 25 og 30 år. I de fleste tilfeller sørger besparelsene for å betale ned anlegget etter 10 - 15 år, avhengig av strømprisen underveis, legger han til.

TA DELER AV JOBBEN

– Solcelleanlegg er en elektrisk installasjon som skal prosjekteres, utføres og samsvarserklæres av en godkjent elektroinstallatør. Det gjelder også alle ledningene på taket. Vi snakker om likestrøm fra panelene og helt frem til inverteren, påpeker Atle Damm. – Her kan det være fare for lysbue, gnist eller varmgang, som kan føre til brann. Men en byggmester har likevel flere muligheter til å bidra i deler av arbeidet, understreker han. – Monteringen av anlegget griper som oftest inn i eksisterende bygg og takkonstruksjon. Her er det gode muligheter for byggmester til å bidra med kompetanse og ekspertise, både med last beregning og selve monteringen av festesystemet, fortsetter Damm.

– Taket skal tåle vekten av solcelleanlegget. Og ikke minst skal taket være helt og tett etter at anlegget er montert. Det finnes en mengde ulike innfestninger mot taket, avhengig av type tak og taktekke, så her må man velge riktig type. Elektro entreprenøren får normalt beregnet anlegget av Onninen Elektroskandia. Dette omfatter både festesystemet, panelene og alt tilbehøret. Et samarbeid mellom byggmester og elektro entreprenør vil være en god forutsetning for et velfungerende og sikkert anlegg, fremholder Atle Damm.

ØKONOMISK TILSKUDD

Enova gir inntil kr 47.500 kroner i støtte til dem som vil produsere sin egen elektrisitet. Fra 1. oktober i år er støtten pr kW installert effekt redusert fra 2000 kroner til 1250 kroner. Satsen på 7500 kroner for et produksjonsanlegg opprettholdes.

KONTAKT NETTSELSKAPET

Husk at boligeieren må ta kontakt med nettselskapet sitt og få anlegget godkjent før det monteres. Det kan lønne seg å være ute i god tid ettersom behandlingstiden hos ulike nettselskaper varierer. Dersom boligeieren har planer om å selge overskuddsstrøm tilbake til nettet, må man dessuten være plusskunde hos strøm- eller nettselskapet sitt.

Alle trenger en makker!

Med høy kvalitet, stort utvalg, flinke fagfolk og gode tjenester ønsker vi i Byggmakker å forenkle hverdagen din og gi deg den beste servicen du kan få.

Vi er på lag med proffen, og som proffkunde hos oss får du tilgang til en rekke fordeler og løsninger som gjør hverdagen mer effektiv, produktiv, bærekraftig og lønnsom for deg og bedriften din.

  • Du kan bestille når du vil i nettbutikken BM Portalen, og du får full oversikt over varekjøp, prosjekter, historikk og mye mer.
  • Du får leveringen din til rett tid på byggeplassen, og du kan leie utstyr, biler og helikopter.
  • Du får hjelp med tekniske tjenester, blant annet tegninger, søknader og detaljprosjektering

Er du proffkunde? Da logger du inn i BM Portalen her.

Ønsker du å bli proffkunde? Da kan du lese mer her, fylle ut skjemaet – og så tar vi kontakt med deg.

Som en av Norges største byggevarekjeder har vi mange privatkunder som spør etter dyktige håndverkere. Hver dag formidler vi proffkunder til små og store byggeprosjekter over hele landet – kanskje du og bedriften din blir de neste? For som vi sier: Alle trenger en makker.