K-Rauta-hero-banner
Artikler

Suksesskriteriet er logistikk

Driftsleder Ronny Groth i Solid Entreprenør trekker frem særlig èn årsak til at Byggmakker Sarpsborg leverer varer til store byggeprosjekter: Samarbeid om god logistikk. - Det handler om å forstå hva som er viktig for oss på byggeplassen, sier han.

Bli Byggmakker proff kunde her

Søk her

På Ski ble de siste av 184 leiligheter i Ski Magasinpark overlevert åtte uker før tiden. I løpet av to og et halvt års byggetid har Byggmakker Sarpsborg blant annet levert dører, terrasser, isolasjon, listverk, og 60.000 kvadratmeter med gips i to-tre ulike lengder og 330.000 teglstein.

Solid Entreprenør henter priser fra flere aktører før hvert prosjekt. Men Ronny Groth vet svært godt at pris ikke er avgjørende.

proffen 2 2021 suksesskriteriet er logistikk 1 800x480

Slik blir boligfeltet Rådalsåsen når det står ferdig.

– I snitt er vel ikke Byggmakker Sarpsborg billigere eller dyrere enn de andre. Men med dem vet jeg at vi kan samarbeide svært godt om hvordan vi skal gjennomføre leveransene. Så når vi nå skal i gang med de første 48 leilighetene i Rådalsåsen i Fredrikstad, er det Byggmakker Sarpsborg som leverer. De gjør oss trygge, slår driftslederen fast.

proffen 2 2021 suksesskriteriet er logistikk 2 800x480

Boligkomplekset Ski Magasinpark består av 184 leiligheter. De siste ble ferdigstilt av Solid Entreprenør åtte uker før tiden. Legg merke til teglsteinen på fasaden, som er murt stående. Foto: Solid Entreprenør

Grunderen til Solid Entreprenør, John Y. Johansen, begynte for seg selv i 1978. De handlet varer fra Saxegård sag rett på andre siden av veien der han bodde. I 1997 etablerte de entreprenørvirksomheten. På det meste var de over 500 ansatte, men er nå nede i 340 ansatte, som er et mer riktig antall for dem.

Nedslagsområdet er fra Sarpsborg/Fredrikstad/Moss/Halden og innover i Follo, Oslo, Romerike. Hovedkontoret ligger på Rolvsøy. Solid Entreprenør har også et avdelingskontor i Asker og i Lillestrøm.

Alltid leveringsdyktige

For Ronny Groth er logistikken helt avgjørende. Han ønsker at folkene på byggeplassen bare skal ta i materialene én gang.

– God logistikk forutsetter planlegging både hos bestiller og leverandør. Derfor vil vi ha materialpakker merket med nummer på leiligheten og hvilken etasje. De som laster pakkene, må vite hva vi skal bruke først. Da kan vi løfte pakkene med krana i riktig rekkefølge uten å måtte sortere om først, sier han.

Han legger til at det kan høres elementært ut, men det er ikke alle som har fått det med seg.

Sentrallageret til Byggmakker på Åkebergmosen i Råde gir et stort konkurransefortrinn. Her styrer driftssjef Ole Mossik. Han er opptatt av presise leveringer. Da er det en stor fordel med faste sjåfører, som kjenner de ulike kundene og som vet hvordan han skal plassere lastebilen på byggeplassen for effektiv lossing.

proffen 2 2021 suksesskriteriet er logistikk 5 800x480

Driftsleder Ole Mossik på Byggmakkers sentrallager på Åkebergmosen i Råde med noe av varene i Solids del av ene lagerhallen. Når byggingen av Rådalsåsen kommer i gang, blir det fult av varer her med Solids egne varenummer i Byggmakker-systemet.

– Med seks butikker å spille på, kan vi i sum tilby et stort antall lagerførte varer som ikke tilhører de vanligste produktene. Vi er leveringsdyktige til enhver tid, noe ingen av våre konkurrenter er. Vi har en bil som kjører mellom butikkene og plukker med seg varer, slik at vi kan levere et stort antall varer til kunden samme dag eller dagen etter, fremholder Mossik.

Egen del i lagerhallen

På Åkebergmosen har Byggmakker 7500 kvadratmeter lagerhaller under tak og 2500 kvadratmeter ute. I en av hallene har Solid sin egen plass på 300 kvadratmeter. I forbindelse med de store leveransene til Ski Magasinpark opprettet Byggmakker egne varenumre til Solid. Dette videreføres nå for Rådalsåsen-prosjektet.

proffen 2 2021 suksesskriteriet er logistikk 4 800x480

Deler av det 2500 kvadratmeter store utearealet til sentrallageret i Råde, som spiller en viktig rolle i logistikkapparatet til Byggmakker i Østfold.

– Det gir oss hele tiden nøyaktig oversikt over lagerbeholdningen slik at vi sikrer Solid-leveransene, sier Mossik.

På Åkebergmosen hadde Byggmakker også full oversikt over hvor mange gipsplater i ulike lengder som skulle i de forskjellige leilighetene.

Ronny Groth forklarer hvorfor en slik detalj er viktig: – Hos oss har tømreren åtte minutter pr. kvadratmeter på å montere gipsplater. Det er fra han tar i platene til han kaster de siste restene i containeren. Om han må stable om og flytte plater fordi de er pakket i feil rekkefølge, eller om de er plassert et annet sted i etasjen, får det store negative konsekvenser.

To tannhjul

Ronny Groth går tilbake til spørsmål om pris: – Interessen hos byggevareleverandøren for at vi skal lykkes med byggeprosjektet, er en viktig faktor. Vi er ikke interessert i prisen på en hel pakke med gips, men vil ha en leverandør som vet hvilke pakker med gips vi trenger. For oss koster det mer enn vi sparer om vi skal mellomlagre gipsplater og flytte rundt på varene.

Groth peker på at bestiller og leverandør er som to tannhjul som skal gå uhindret i hverandre.

– Derfor handler det mye om personlig kjemi. Solid Entreprenør og Byggmakker Sarpsborg ved proffsjef Stian Halvåg har etablert et godt samarbeid. På samme måte som de må forstå vår hverdag på byggeplassen, må vi ha forståelse for utfordringene både varehus og sentrallageret kan oppleve. Oppstartsmøter er en viktig suksessfaktor. Her kan vi legge grunnlag for gode planer og leveranser med høy presisjon, legger han til.

proffen 2 2021 suksesskriteriet er logistikk 3 800x480

Proffsjef i Byggmakker Sarpsborg og Byggmakker Fredrikstad Østsiden, Stian Halvåg og driftssjef Ronny Groth i Solid Entreprenør har funnet tonen. – Jeg liker kunder som stiller strenge krav. Da får vi vist hva vi kan, sier Halvåg.

Er du allerede Byggmakker proffkunde?

Bestill i BM Portalen her

På lag med proffen – vi forenkler hverdagen din!

Som proffkunde i Byggmakker får du tilgang til fordeler, teknologi, tjenester og løsninger som gjør deg og bedriften din mer effektiv, produktiv, lønnsom og bærekraftig. 

I nettbutikken BM Portalen kan du bestille når du vil, og du får full oversikt over varekjøp, prosjekter historikk og mye mer. Vi lover deg at du får leveringen din til rett tid på byggeplassen, og du kan leie utstyr, biler – og helikopter Du får hjelp med tekniske tjenester av topp kvalitet, blant annet tegninger, søknader og dokumentasjon Med fordelsprogrammet får du forsikringer, juridisk rådgivning og rabatter på en lang rekke tjenester Er du proffkunde? Da logger du inn i BM Portalen her

Ønsker du å bli proffkunde? Da kan du lese mer her, fylle ut skjemaet – og så tar vi kontakt med deg.

Som en av Norges største byggevarekjeder har vi mange privatkunder som spør etter dyktige håndverkere. Hver dag formidler vi proffkunder til små og store byggeprosjekter over hele landet – kanskje du og bedriften din blir de neste?