K-Rauta-hero-banner
Artikler

Unngå skader – bli med på proffkurs i håndtering av verktøy

Har du eller noen av de du jobber sammen med blitt skadet på jobb? Opplæring i riktig bruk, behandling og vedlikehold av verktøy er kanskje det viktigste du som arbeidsgiver kan gjøre for dine ansatte. Dessuten er det et krav i arbeidsmiljøloven. Om du synes dette høres komplisert ut – vi i Byggmakker har gjort det enkelt for deg.

Gjennom årene har Byggmakker arrangert mange verktøykurs, og tidligere var det gjerne leverandørene våre som ble brukt til dette. Nå har vi selv tatt mye av ansvaret, og en av kursholderne er proffselger Jan Otto Helgesen hos Byggmakker Tønsberg.

– Trygg håndtering av verktøy og opplæring i dette er viktig for deg som er proff. Det går på sikkerhet for brukeren samt å vite hvordan verktøyet fungerer, og det er det kursene våre handler om.

Uten nødvendig opplæring kan det fort skje større og mindre uhell og ulykker. De mest alvorlige og med største konsekvens i så måte, er fallulykker. Også her har Byggmakker tatt ansvar for proffens sikkerhet, og holder fallsikringskurs – som kan redde livet ditt.

Trygg håndtering av verktøy-1-800x480

– Når det gjelder verktøy går det stort sett i øyeskader, og kuttskader i fingrene. Så treffer du en person på pub en kveld som mangler en finger eller to, kan du jo spørre om vedkommende er snekker, smiler Jan Otto.

Byggmakker holder verktøyspesifikke kurs innen

 • Bor- og meiselhammere
 • Bor- og skrumaskiner
 • Kapp og gjærsager
 • Bordsager og gjerdesager
 • Sirkelsager
 • Stikksager
 • Bajonettsager
 • Multiverktøy – også kjent som Fein-sag
 • Vinkelslipere
 • Spikerpistoler

Ønsker du å vite mer om kursene? Da kan du ta kontakt med proffselgeren din.

Loven krever dokumentert opplæring

Sikker bruk av verktøy er påkrevd gjennom forskrifter i arbeidsmiljøloven. Men hva sier loven spesifikt om dette?

– Den fastsetter arbeidsgiverens krav og plikter, og arbeidstakerens rettigheter med hensyn til arbeidsmiljøet. Blant annet skal arbeidsgiveren sørge for at arbeidstakerne får dokumentert opplæring i utstyr som krever særlig sikkerhet. Og det er nettopp disse punktene vi tar for oss i undervisningen.

Det er altså med utgangspunkt i arbeidsmiljøloven Byggmakker holder kurs der du som er proff lærer korrekt håndtering i verktøy. Rent forskriftsmessig kan kursene tas online, men Jan Otto foretrekker en mer menneskelig tilnærming.

– Vi tar kursene enten i våre lokaler, eller ute hos kundene. Dette handler om sikkerhet, og at de kan ha verktøyene i hånden når de skal kurses i dem. Dessuten liker jeg å se folk i øynene, da jeg føler det er bedre og tryggere.

På kursene går dere gjennom verktøyets virkemåte for å sikre at du kjenner til alle funksjoner, og ikke minst hva som er risikoen ved å bruke det.

Trygg håndtering av verktøy-2-800x480

– I tillegg går vi gjennom alt som har med støy, støv og vibrasjoner å gjøre. De ulike verktøyene har jo ulike egenskaper når det gjelder dette. Så det er en del vi skal innom, men kursene tar ikke lang tid. De fleste tar kun to til to og en halv time. Og det er en god og lønnsom investering både i tid og folk.

Jan Otto legger til at kursene ikke bare handler om sikkerhet, men du lærer også å hindre slitasje og reparasjoner på både kropp og verktøy.

– Når man lærer seg å bruke og vedlikeholde verktøyet riktig, blir det færre skader og mindre belastning på både bruker og verktøy. Vi forteller også om hvordan du holder verktøyet rent for smuss og støv, som er viktig for å hindre slitasje.

Hvor godt kjenner du verktøyene dine?

Proffene som deltar på kursene kjenner som regel verktøyene sine godt, men det dukker likevel opp noen spørsmål som forundrer Jan Otto – og som du kanskje bør tenke over.

– De er gjerne av typen “dette trodde jeg alle visste”. Dette kan gå på enkle ting de ikke visste om verktøyet sitt, som at på en stikksag er det en pendel som gjør at du sager både fortere og penere.

Andre spørsmål går gjerne på hvilke krav det er til verneutstyr.

– Alle verktøy kommer med en brukermanual, og der står det både om verneutstyr og funksjoner. Så jeg anbefaler deg å ikke kaste instruksjonsmanualen, men å lese den nøye før du begynner å bruke verktøyet. Det kan spare deg for tid, penger – og skader.

Trygg håndtering av verktøy-4-800x480

Gode tilbakemeldinger fra deltakerne

Proffene som har gjennomført ett eller flere kurs, gir tilbakemelding på at de er fornøyde med det de har lært.

– Deltakerne fanger opp mye som er viktig i det daglige. De blir minnet om kunnskap som er glemt, og med det øker fokuset på sikkerhet. Å delta på kurs, gjør deg som er proff tryggere i jobben din.

– Hva vil du til slutt si til proffene som ikke har deltatt på kursene?

– Da må vi egentlig gå tilbake til utgangspunktet, og det er at det er arbeidsgiverens plikt at de ansatte skal gjennomgå dokumentert opplæring.

De som utdanner seg innen yrkesfag nå lærer dette på skolen, men de som har holdt på i noen år har gjerne ikke tatt disse kursene. Og det er altså arbeidsgiverens ansvar, sier Jan Otto før han runder av:

– Det betyr at du som er arbeidsgiver bør ta kontakt med proffselgeren din hos Byggmakker. Vi er her for å hjelpe proffkundene våre med alt av verktøy – både når du kjøper, og å holde kurs i hvordan du bruker det.

Alle trenger en makker!

Med høy kvalitet, stort utvalg, flinke fagfolk og gode tjenester ønsker vi i Byggmakker å forenkle hverdagen din og gi deg den beste servicen du kan få.

Vi er på lag med proffen, og som proffkunde hos oss får du tilgang til en rekke fordeler og løsninger som gjør hverdagen mer effektiv, produktiv, bærekraftig og lønnsom for deg og bedriften din.

 • Du kan bestille når du vil i nettbutikken BM Portalen, og du får full oversikt over varekjøp, prosjekter, historikk og mye mer.
 • Du får leveringen din til rett tid på byggeplassen, og du kan leie utstyr, biler og helikopter.
 • Du får hjelp med tekniske tjenester, blant annet tegninger, søknader og detaljprosjektering

Er du proffkunde? Da logger du inn i BM Portalen her.

Ønsker du å bli proffkunde? Da kan du lese mer her, fylle ut skjemaet – og så tar vi kontakt med deg.

Som en av Norges største byggevarekjeder har vi mange privatkunder som spør etter dyktige håndverkere. Hver dag formidler vi proffkunder til små og store byggeprosjekter over hele landet – kanskje du og bedriften din blir de neste? For som vi sier: Alle trenger en makker.