K-Rauta-hero-banner
Artikler

Vil bygge mer med elementer

Det hjelper ikke å være nytenkende og fremoverlent hvis du ikke har noen å lene deg mot. Kanskje tenker de slik i FT-Bygg AS i Søgne. De har lyst til å bygge mer med elementer. Med Byggmakker som leverandør føler de seg trygg på veien videre.

Bli Byggmakker proff kunde her

Søk her

Vil bygge mer med elementer 800x480

Daglig leder og eier av FT-Bygg, Fisnik Tahiraj, er ikke enig med dem som ser med pessimistiske øyne på fremtiden i byggebransjen. De har allerede fulle ordrebøker til et stykke ut i 2024. Mye i porteføljen er fritidsboliger. Firmaet med 42 ansatte har valgt å spesialisere seg på nybygg og renovering av boliger og leilighetsbygg, men utfører også alt av store og små oppdrag, fra tilbygg og garasjer til utskifting av vinduer, legging av parkett eller omlegging av tak.

Halvparten av det de bygger, er i egenregi. For et drøyt års tid siden byttet de over til Byggmakker Kristiansand i Sørlandsparken.

Vil bygge mer med elementer 800x480 1

Kontrollmåling av bunnsvillene

Vil bygge mer med elementer 800x480 2

Å skreddersy boligbygging der alle parter planlegger for en industriell produksjon, er fremtiden, mener NEFA.

I løpet av den tiden har de rukket å bli den største kunden her. Det er en posisjon Fisnik Tahiraj har ambisjoner om å følge opp.

UTNYTTER KAPASITETEN

FT-Bygg har gjort noen positive erfaringer med elementbygg. Det har gitt mersmak.

– Ved å bygge med elementer der vegger og gulv er produsert i et kontrollert miljø, oppnår vi høy kvalitet på det vi leverer. Vi blir i stand til å reise flere bygg på samme tid som vi bruker på ett bygg ved tradisjonell plassbygging, påpeker Tahiraj. Han trekker også frem fordelen med raskere tett hus og mindre energi til uttørking.

– Å bygge med elementer gjør at vi kan utnytte kapasiteten og kompetansen vår maksimalt. Vi får reduserte riggkostnader, mindre svinn, kapp og avfall, legger han til.

KONKURRANSEDYKTIG

Det er NEFA, Norske Elementfabrikker AS, som leverer elementene til FT-Bygg. Fabrikken ligger på Mjåtveit på Frekhaug i Alver kommune nord for Bergen. Materialene til elementproduksjonen er levert av Byggmakker. Og Byggmakker har skrevet avtale med NEFA om at de skal være landsdekkende leverandør av elementbygg til Byggmakker.

NEFA peker på tall fra SSB, som viser at produktiviteten i bygge- og anleggsvirksomheten har falt i Norge de siste årene. Som svar på dette må bransjen bli mer kostnadseffektiv, blant annet gjennom å industrialisere byggeprosessen. Selv om det er lang transport fra Frekhaug til byggeplasser på Sørlandet, viser det seg at NEFA er svært konkurransedyktig sammenlignet med lokale elementleverandører.

KOSTNADSEFFEKTIV GJENNOMFØRING

– Å bygge med elementer er fremtiden. Vi tenker mer og mer element, sier Jan Øyvind Rasmussen, en krumtapp i bedriften og alt-mulig-mann i administrasjonen.

– Det er store fordeler å kunne bygge raskt og få tett bygg før styggværet kommer. Det lurer ofte rundt hjørnet her på Sørlandet, tilføyer han. I månedsskiftet februar-mars monterte de en firemannsbolig på Tromøya utenfor Arendal. I løpet av en ukes tid var bygget tett. Andre fordeler Rasmussen og Tahiraj trekker frem med elementbygg er mindre tunge løft på byggeplassen.

Vil bygge mer med elementer 800x480 3

Å bygge med elementer betyr mindre løfting og bæring for håndverkerne.

Ofte betyr det mindre stillasbruk, og for håndverkerne blir det færre timer utendørs på kalde arbeidsdager. Selv peker NEFA på mulighetene som ligger i å skreddersy boligproduksjon for en kostnadseffektiv gjennomføring der utbygger, arkitekt og utførende planlegger for industriell produksjon.

GLAD I BYGGMAKKER

Byggmakker Kristiansand er totalleverandør av trelast og byggevarer til FT-Bygg. Tahiraj skryter av proffselger Frode Andersen, som deler arbeidstiden sin mellom Byggmakker i Sørlandsparken og Vågsbygd.

– Vi kan ikke bli mer fornøyd med oppfølging og service. Byggmakker har gode systemer. Og særlig setter vi pris på at det umiddelbart ryddes opp om noe uforutsett skjer. For det gjør det jo innimellom, og kunne lett ha blitt kilde til misnøye, sier Rasmussen. – Vi har annet å gjøre enn å passe på leverandørene våre. Det er jo dem som skal passe på oss. Vi skal spille oss gode sammen, legger han til med et smil.

– Vi har lyst til å være et nytenkende byggefirma. Byggmakker viser evne til å være med oss på den veien. Jeg ser lyst på 2023. Etterspørselen etter fritidsboliger og boliger blir ikke mindre i de områdene vi har aktiviteten vår. Og med Byggmakker som leverandør og samarbeidspartner føler vi oss komfortable til å møte morgendagen, sier Fisnik Tahiraj.

HISTORIEN OM FT-BYGG AS

Fisnik Tahiraj etablerte seg som enkeltmannsforetak i 2015, 23 år gammel. Han kom godt i gang. De første prosjektene genererte bra overskudd som ble brukt til større prosjekter.

– Vi etablerte oss som en typisk snekkerbedrift, hvor vi utførte oppdrag for både bedrifter og for privatmarkedet. Det gikk på alt fra å bytte vindu hos en familie, til å restaurere hele boliger for andre. Etter hvert valgte vi også å gå inn i egne prosjekter for å utvikle disse, sier Tahiraj. I 2017 omsatte han for åtte millioner kroner. Året etter etablerte han bedriften som aksjeselskap, og omsetningen ble 25 millioner kroner, og økte ytterligere til 41 millioner kroner i 2019 og 74 millioner kroner i 2020.

I 2022 omsatte de for rett i underkant av 100 millioner kroner, og estimatet er at de vil omsette for godt over 120 millioner kroner i FT-Bygg pluss cirka 90 millioner i FT-Eiendom i 2023. Til sammen sysselsetter selskapene 42 personer.

– Det er takket være en solid og dyktig gjeng, og klaff med prosjektene som har gjort at vi har hatt blå tall på bunnlinjen helt siden starten, sier Fisnik Tahiraj.

Vil bygge mer med elementer 800x480 4

Proffselger Frode Andersen, til venstre, Fisnik Tahiraj og Jan Øyvind Rasmussen.

Alle trenger en makker!

Med høy kvalitet, stort utvalg, flinke fagfolk og gode tjenester ønsker vi i Byggmakker å forenkle hverdagen din og gi deg den beste servicen du kan få.

Vi er på lag med proffen, og som proffkunde hos oss får du tilgang til en rekke fordeler og løsninger som gjør hverdagen mer effektiv, produktiv, bærekraftig og lønnsom for deg og bedriften din.

  • Du kan bestille når du vil i nettbutikken BM Portalen, og du får full oversikt over varekjøp, prosjekter, historikk og mye mer.
  • Du får leveringen din til rett tid på byggeplassen, og du kan leie utstyr, biler og helikopter.
  • Du får hjelp med tekniske tjenester, blant annet tegninger, søknader og detaljprosjektering

Er du proffkunde? Da logger du inn i BM Portalen her.

Ønsker du å bli proffkunde? Da kan du lese mer her, fylle ut skjemaet – og så tar vi kontakt med deg.

Som en av Norges største byggevarekjeder har vi mange privatkunder som spør etter dyktige håndverkere. Hver dag formidler vi proffkunder til små og store byggeprosjekter over hele landet – kanskje du og bedriften din blir de neste? For som vi sier: Alle trenger en makker.