K-Rauta-hero-banner
Artikler

Takrenner – hvilke passer best til huset ditt?

Takrennene er gjerne den forsømte delen av fasaden på huset vårt, og byttes som regel kun når vi legger nytt tak. Men kanskje du bør ta en ekstra kikk på dem neste gang du går ut i hagen? Nye takrenner kan nemlig sette prikken over i-en på huset ditt.

At takrennene ikke blir tatt like godt vare på som resten av huset, er noe selvbyggerkonsulent Marit Veie hos Byggmakker i Steinkjer kan bekrefte.

– Vi er nok ikke like flinke til å vaske og vedlikeholde takrennene som veggene. Det skyldes nok i første rekke at du må klatre opp for å sjekke tilstanden. Selv om det er litt arbeid bør du gjøre det en gang i året, helst etter løvfallet på høsten og før den første snøen kommer.

Vanligvis holder det å spyle vekk og fjerne løv og skitt som har satt seg fast, slik at takrennene holder seg rene og glatte – da vil ikke noe feste seg.

– Et smart tips er å montere en løvrist i nedløpet, for da kan du bare åpne opp og tømme ut. Den gjør også at du slipper å få løv i nedløpsrøret.

Dette vil som oftest være nok, men i noen tilfeller må det hardere lut til.

– Om takrennene flasser må du vaske og male, siden det hindrer rust. I det hele tatt er vedlikeholdet av takrennene viktig, og ikke bare for det estetiske på fasaden. Får du mye vannsprut på grunn av at takrennene ikke fungerer som de skal, blir veggen fuktig og du risikerer å få sopp- og råteskader på huset ditt. Investerer du litt tid på takrennene, kan du med andre ord spare mye penger i det lange løp.

Isola takrenne zink 800x480

Bør du bytte takrenner eller bestille reparasjon av takrenner?

Når du har fått hull eller bulker i takrennen, bør den repareres.

– Det har jo skjedd at en bil har rygget i en takrenne, og det beste er å reparere med en gang, hvis ikke kommer rusten før eller siden. Å bytte en enkelt takrenne eller et nedløpsrør er enkelt, da du kun trenger å skjøte på nye deler. Med det sagt er det mange takrenner på de tusen hjem som burde byttes. Men når bør man gjøre det?

– Når det drypper i hodet på deg! smiler Marit, og legger til:

– Hvis du ser at det er lekkasjer, mye rust, sprekker, avflassing av maling og større hull, er det på tide med nye takrenner.

BYGGMAKKERS LEVERANDØRER AV TAKRENNER:

  • Isola: Stål og kobber
  • Plastmo: Plast/PVC
  • Grøvikrenna: Aluminium
  • Alvdal Skurlag: Royal tre Og husk: Alle takrennene du får hos Byggmakker er enkle å montere.

Plastmo takrenne aluzink 800x480

Takrenner – typer, farger og design

Marit kan fortelle at hun har solgt byggevarer i over 20 år, og i den senere tid har hun sett en positiv forandring på kundene – også blant de som skal ha tak og takrenner.

– Før var det veldig sjelden at kvinnene var med i butikken, men nå har det endret seg. Det er nok fordi det er flere valgmuligheter, de er mer opptatt av helhet og farger, og de har undersøkt på nettet. Så når kvinnene kommer til oss, ønsker de ofte tak og takrenner som matcher. Da mennene valgte gikk det mest i sort, men nå går det stadig mer i grått og rødt.

Når det er på tide med nye takrenner, er det lett å gå for de samme du har fra før. Men hvorfor ikke tenke nytt? Utvalget av takrenner er stort, og Marit guider deg gjennom hvilke muligheter du har.

Takrenner i plast/PVC

Denne typen takrenner var kanskje mer utbredt før, og da for det meste på hytta. Nå brukes de gjerne over terrasser, på uteboder, sykkelskur og andre mindre tak. Takrenner i plast/PVC er rimelige, men har likevel 25 års garanti. Tar du godt vare på dem, varer de like lenge som takrenner i stål. Du får takrenner i plast/PVC i mange farger – sort, grafitt, grå, brun og hvit. En stor fordel er at de klarer seg fint i lave temperaturer, og tåler den salte luften ved havet.

Takrenner i stål

Dette er takrennen det selges mest av hos Byggmakker, og den kommer fra Isola. De passer til alle hus og hytter, og har en produktgaranti på opp til 20 år. Takrenner i stål finnes i sort, grå, brun, rød, hvit og en sølvfarge som ser ut som aluminium. Mange velger denne til lysegrått tak, slik at de får en flott helhet. Det norske klimaet kan være tøft, men takrenner i stål tåler store variasjoner i temperaturen. I tillegg er de ekstra godt beskyttet mot rustangrep.

Takrenner i aluminium

Disse leveres av Grøvikrenna, som er Norges eneste produsent av takrenner i aluminium. Mange liker sølvtonen, men dersom du ønsker en annen farge lakkerer de den for deg. Takrennene er laget av resirkulert aluminium, og er svært lette. Samtidig er de både sterke og holdbare, og en stor fordel er at de ikke ruster selv om huset eller hytta er nær havet. Det gjør takrenner i aluminium til et miljøvennlig og bærekraftig alternativ.

Takrenner i kobber

Nå er vi over på de mer eksklusive takrennene, og det er Isola som produserer disse. Til å begynne med er kobberet blankt og skinnende, men etter hvert får de den velkjente, matte og irrgrønne patinaen – akkurat som på statuer. Takrenner i kobber passer til alle typer tradisjonelle og moderne hus, og kanskje spesielt til store og ærverdige villaer. De består av 100 prosent naturlig materiale og de tåler norsk klima svært godt, selv i værharde områder.

Plastmo takrenne kobber 800x480

Takrenner i tre

Ikke uventet er takrenner i tre mest populært på hytter, og da gjerne i kombinasjon med torvtak. De produseres av Alvdal Skurlag og er laget av royalimpregnert furu. Dette kan du også kan få i tretak, slik at du skaper en lekker helhet. Disse takrennene får du i fargene sort, fjellgrå, brun, oker, rød og klar.

Du kan også velge takrenner i tre som er laget av miljøvennlig malmfuru. De har en høy andel kjerneved, noe som betyr at de har en naturlig impregnering mot sopp og råte. Det gjør at takrenner i malmfuru er ekstra holdbare og vedlikeholdsvennlige.

Når man har takrenner i tre er det vanlig å bruke kjetting istedenfor nedløpsrør, hvilket er både praktisk og pent å se på.

>> SE VÅRT UTVALG AV TAKRENNER

Plastmo takrenne sort plast 800x480

MARITS SUPERTIPS FOR EN STRØKEN FASADE: "Mal forkantbordet, altså det som takrennen er festet i veggen med, i samme farge som takrennen! Da vil takrennen se rett ut, siden den blir “kamuflert” av forkantbordet. Og når du skal male huset, behøver du heller ikke å bekymre deg for flekker på takrennen"

Skal du montere takrenner? Snakk med Byggmakker!

Dersom du nå skal bytte takrenner lurer du kanskje på om dette er noe du kan gjøre selv? Ja, det er det, og ifølge Marit er jobben svært enkel.

– Først og fremst trenger du en baufil du kan sage takrennene med, og en drill. I tillegg trenger du klemmer til nedløpsrør og takrennekroker. Alt dette får du i samme farge som takrennen. Avhengig av hvilken takrenne du velger må noen limes eller loddes sammen, mens andre monteres med gummiskjøter. Bruk gjerne en krittsnor før du setter opp takrennen, slik at du ser at den har litt fall. Alt ettersom hvor høyt oppe takrennene dine er, må du også ha en stige eller lift.

Om du ikke liker deg i høyden eller synes dette hørtes avansert ut, er det ingen grunn til å fortvile – det er nemlig da Byggmakker kommer til unnsetning.

– Vi har noe som heter Fiks Ferdig. Der kan du legge inn hva du vil ha gjort, og så tar vi kontakt med deg. Vi formidler deg dyktige og lokale håndverkere, og sammen avtaler dere befaring og eventuell pris. Men før det – kom innom din nærmeste Byggmakker, så hjelper vi deg med gode råd og tips om takrenner.

Alle trenger en makker!

Kom til oss i Byggmakker – vi er makkeren din, og her får du alt du trenger til prosjektet ditt.

Uansett om du har et stort eller lite prosjekt på gang, forenkler vi hverdagen din og legger alt til rette for at du skal lykkes. Hos oss får du høy kvalitet, stort utvalg, flinke fagfolk og gode tjenester – til hyggelige priser.

Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enda enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.