K-Rauta-hero-banner
Artikler

Guide: Underlagsduker

Riktig duk kan redde hagen og gårdsplassen din.

En egnet underlagsduk kan være gull verdt når du for eksempel skal plante et nytt blomsterbed eller legge ny grus i oppkjørselen. Fordi det finnes duker til mange forskjellige formål, er det imidlertid viktig å velge riktig type duk til jobben du skal gjøre.

Noen duker egner seg best til å stabilisere underlaget, noen er skreddersydd for å gi best mulig drenasje i en mur eller rundt husveggen, mens andre skaper gunstige vekstvilkår for planter og bekjemper ugress. Hos Byggmakker finner du et rikt utvalg av underlagsduker som kan bidra stort til at ditt nye prosjekt blir vellykket.

Underlagsdukene kan ved første øyekast se ganske like ut, men de har ulike egenskaper. Her følger en oversikt over hvilke typer duker som finnes, og hvilke bruksområder de har.

SE VÅRT UTVALG AV FIBERDUKER HER

Hold ugresset unna

Byggmakker har flere typer underlagsduker som er beregnet på å stoppe fremvekst av ugress. Felles for dem alle er at de slipper igjennom lite sollys, noe som gjør det vanskeligere for ugresset å vokse nedenfra. Noen av dem kan også forhindre at kraftige røtter vokser frem. Flere faktorer avgjør hva slags duk du bør bruke til ulike prosjekter, og her får du en kjapp innføring i produktene:

Terrahome planteduk

Denne planteduken er spesielt utviklet til bruk som underlag i blomsterbed og hager. Duken bevarer fuktigheten i jorden, men hindrer samtidig dannelse av ugress fordi den slipper gjennom lite sollys. Fordi den er såpass tett, er duken også effektiv mot aggressivt ugress og røtter (såkalt «rotsikker»). TerraHome Planteduk er glatt, og er dermed ikke egnet til overdekning i skråninger uten ekstra forankring. For eksempel kan du kombinere planteduken med en barkduk.

Størrelser: 1 x 5 meter og 2 x 5 meter

TerraHome-Planteduk-1459851748

Plantex Premium ugressduk

Dette er en solid ugressduk med 20 års garanti, som gir god beskyttelse mot de fleste typer ugress. Den unike strukturen lar luft, vann og næringsstoffer passere uhindret gjennom tekstilen, samtidig som den stopper ugress fra å trenge gjennom fra undersiden. Ugressduken bidrar i tillegg til å holde på masser og hindre at næringsrik jord vaskes ut. Den kan dekkes med grus, pukk eller bark.

Kjøp her: Størrelser: 1 x 15 meter og 1 x 25 meter

Terrahome ugressduk

Denne ugressduken er svært mørk og tettvevd. Den er også UV-bestandig, noe som hindrer sollys i å trenge gjennom til ugresspirene som lurer under duken. Denne fungerer utmerket som underlag i blomsterbedet, under plattingen eller som seperasjonsduk. Duken kan ligge i åpent sollys i inntil fem år.

Størrelser: 2 x 10 meter og 2,4 x 100 meter

Terrahome barkduk

Legger du en TerraHome Barkduk mellom jordmassen og planteduken, vil massene holdes på plass, og blomsterbedet blir liggende der du vil ha det. Denne duken separerer jorden og barken, slik at barken ikke blir oppslukt av jordmassene. Duken forhindrer til en viss grad også ugress.

Størrelse: 1 x 15 meter

Plantex Basic barkduk

Barkduken Plantex Basic er en enkel måte å bekjempe ugress på i blomsterbed, skråninger og rundt busker, hvor du skal legge bark. Duken har 10 års garanti.

Kjøp her: Størrelse: 1 x 15 meter

60001 - Plantex Basic-1459851953

Plantex Root barrier

Dette er en overflatebehandlet duk som er helt tett. Selv ikke de mest aggressive røttene klarer å trenge gjennom. Uønsket rotvekst blir hindret uten å skade planten eller miljøet rundt. Med Plantex RootBarrier kan du for eksempel separere ulike planter eller beskytte kabler, rør, steinlagte- eller asfalterte områder og murer. Denne duken har 25 års garanti.

Størrelse: 0,7 x 30 meter

60004 - Plantex RootBarrier-1459851969

Drenering og stabilisering

I tillegg til bekjempelse av ugress og røtter, kan underlagsduker brukes til drenering eller stabilisering – eller begge deler. Skal du for eksempel legge ny stein eller grus i gårdsplassen, eller forbedre dreneringen rundt huset ditt, er det avgjørende å velge en duk som er egnet til formålet. Her her alternativene:

Therradome armert fiberduk

Denne duken skreddersydd for steinlagte innkjørsler, som fort kan bli ødelagt av stygge hjulspor, sprekker og ujevnheter hvis du velger feil duk. TerraHome Armert Fiberduk legges under singellaget, noe som forsterker bæreevnen, hindrer setningsskader og forebygger hjulspor. Den finmaskede duken drenerer også bort vann. Takket være armeringsegenskapene til denne duken, tilføres underlaget mer stabilitet og styrke enn ved bruk av vanlig fiberduk.

Størrelse: 4 x 5,25 meter

TerraHome-Armert-Fiberduk-1459852373

Plantex Geoproma drensduk

Til belegning eller som underlag for grus, fortau og veier med lav belastning kan du bruke drensduken Plantex Geoproma. Duken er slitesterk og har god filtreringsevne, noe som sikrer langvarig stabilitet, god drenasje og et pent resultat. Denne duken separerer de ulike lagene og forhindrer utvasking mellom lagene.

Kjøp her: Størrelser: 1 x 25 meter og 2 x 25 meter

60005 - 60006 - Plantex Geoproma-1459851976

Terrahome dreneringsduk

Fukt og vannskader som forårsakes av tette dreneringsrør kan bli både kostbart og arbeidskrevende. Det kan også føre til helseskadelig mugg- og sporevekst. Risikoen for fuktskader kan imidlertid reduseres ved å legge en TerraHome Dreneringsduk, i tillegg til en dreneringsmatte, mellom husveggen og jordmassene omkring. Duken sikrer at vannet føres bort fra – og ikke inn i – huset. Duken tettes ikke av jord og smuss, og fryser heller ikke om vinteren. Det gjør at vannet holder seg ute, og kjelleren holder seg tørr.

Størrelse: 2 x 25 meter !

Dreneringsduk-1459851994

SE VÅRT UTVALG AV HAGEREDSKAPER

Plantex Ground Grid

Dette er en kompakt grusarmering som gir et fast underlag for en gruset gårdsplass eller vei, og som ikke gir etter ved belastning. Fiberduken har en tredimensjonal bikubestruktursom skal fylles med grus eller singel. Plantex Ground Grid er solid, har lang levetid, gode dreneringsegenskaper og er i tillegg lett å transportere og montere. Hver pakke inneholder armering til 10 m2.

Kjøp her: Størrelse: 1,25 x 8 meter

60002 - Plantex GroundGrid-1459851959

Terrahome grusarmering Nidagravel

Grusplasser har ofte dårlig bæreevne, men denne grusarmeringsplaten kan gi større stabilitet. TerraHome Grusarmering har en unik bikubeoppbygning som holder grusen eller singelen på̊ plass, og dermed øker bæreevnen på veien. Monteringen er enkel, og innebærer at du fyller grus rett i armeringen.

Størrelser: 1,20 x 0,8 meter og 1,20 x 2,40 meter

TerraHome nidagravel-1459852007

Plantex patio fiberduk

Denne fiberduken er mer allsidig, og egner seg godt til en rekke formål, for eksempel under belegningsstein, gruset vei eller gårdsplass, eller under terrasse. Plantex Patio Fiberduk gir stabilitet i underlaget og sikkerhet til overlaget. Ved å separere de forskjellige lagene hindrer du samtidig at sanden under belegningen utvaskes, samt at maur ødelegger belegningskonstruksjonen. Duken har ellers god filtreringsevne, noe som gjør den velegnet også som hage-, hekk- og planteduk, samt beskyttelsesduk under svømmebasseng.

Kjøp her: Størrelser: 1 x 20 meter og 2,10 x 25 meter

60000---60003---Plantex-Patio-1459851746

Terrahome fiberduk N2

Til forsterking av småveier, skråninger og hager er denne fiberduken midt i blinken. Den brukes gjerne til å separere masser i nyanlagte hager ved å legges under jordlaget. TerraHome Fiberduk N2 er for øvrig sertifisert i henhold til NorGeoSpec 2012, og er godkjent som separasjonsduk for offentlige veier med lett belastning.

Størrelser: 1,25 x 20 meter og 2,5 x 20 meter (finnes også i større størrelser)

TerraHomeFiberduk klasse2-1459852013

Legg en plan

Det finnes enda flere underlagsduker enn de som er omtalt her. For eksempel har Terra Tec blant annet armeringsnett som kan brukes som underlag når du skal bygge mur. Isola har eksempelvis fiberdukene Typar SF32 kl. 1 og Typar SF45 kl. 2 – proffutgaver som egner seg til stabilisering og drenasje over store arealer.

Byggmakkers utvalg av underlagsduker er altså stort. Derfor er det lurt å legge en plan for og vurdere hva slags duk som egner seg best til dine neste utendørsprosjekter. God planlegging og riktig materialvalg gir det beste resultatet.