K-Rauta-hero-banner
Artikler

Hagedesignerens egen drømmehage

Som en av Norges fremste hagedesignere bruker Darren Saines mye tid på å lage fantastiske hager for andre. Derimot hadde hans egen hage måtte stå i skyggen i lang tid. Da han først oppgraderte den, ble det derfor ikke spart på noe.

Den imponerende uteplassen til Darren Saines består av flere soner og nivåer. Han har brukt ulike materialer og planter, og alt er planlagt ned til minste detalj. Derfor har også hagen blitt et område som familien kan bruke og nyte hver dag.

På grunn av hagedesignerens fulle timeplan tok det imidlertid noen år før han prioriterte sin egen hage. Da planleggingen av uteområdet endelig kom i gang, sto det derfor ett stikkord øverst på blokka: Vedlikeholdsfritt.

Se vårt utvalg av byggevarer og trelast her

byggmakker darren saines hageinspo 2 800x480

Helårs hygge: En peisestue utendørs er perfekt for å hente inn litt ekstra energi i hverdagen. Med en lun pergola og varme fra ilden kan du nyte uteplassen året rundt.

– Som mange andre har jeg ikke mulighet til å bruke mye tid på vedlikehold i hverdagen. Derfor var det viktig for meg at materialene vi brukte var så vedlikeholdsfrie som mulig. Når vi bruker tid på uteplassen skal det være for å nyte – ikke for å fikse den, sier Saines.

Hvordan bygge utepeis med Leca - Se tinn for trinn her

Tidløst og praktisk med betong

Med vedlikeholdsfritt som stikkord, falt valget blant annet på materialer som impregnert treverk, betongheller fra Asak og Leca. Saines har lenge hatt et samarbeid med Weber-Norge, og har i den forbindelse brukt mye Leca i sine prosjekter.

– Når jeg bygger hager, er Leca ofte selve ryggraden i prosjektet. En av grunnene til det er at Leca er et veldig allsidig og anvendelig materiale, forteller Darren.

Webermix M5 farget murmørtel kommer i disse fargene

Leca har også vært et sentralt element i utbyggingen av Darrens egen hage, og har blitt benyttet til støttemur, blomsterkasser, utepeis, trapper, og skillevegger. I følge hagedesigneren er det et fint materiale å bruke – i tillegg til treverk, som vi nordmenn er så glade i.

Se vårt utvalg av heller og belegningsstein her

byggmakker darren saines hageinspo 3 800x480

Lekker vednisje. Darren Saines har valgt å lage en vednisje i peiskonstruksjonen. Det er både dekorativt og funksjonelt.

byggmakker darren saines hageinspo 4 800x480

Grønn lunge. Bygg blomsterkassen som en del av uteplassen. Her rammer planter i ulike høyder inn uteområdet og gjør det både penere og lunere.

– På en uteplass er det fint å ha noe som bryter litt med strukturen og har en annen overflate. Hvis ikke, kan området fort bli kjedelig og ensformig.

Saines er opptatt av at hagen skal være så tidløs som mulig. Da er det også fint å ha mulighet til å gjøre små endringer, som å male en vegg eller et par blomsterkasser, fremfor å måtte gå løs på de store prosjektene på uteplassen.

– Hagen er ikke som mote – det er ikke nye trender hver sesong. En uteplass skal bygges for mange, mange år fremover. Da er det viktig å ha mulighet til å endre på detaljene, fremfor å endre på de store konstruksjonene, utdyper hagedesigneren.

Tips: Dersom taket over uteplassen synes fra husets annen etasje bør man velge tak i glass. Dette vil gjøre samme nytten som et plasttak, men se penere ut ovenfra.

Slik lager du blomsterkasse

Slik lager du blomsterkasse

Del uterommet opp i soner

Darren Saines har valgt å dele uterommet opp i ulike soner hvor reisverk i tre og stein, forskjellige farger og planter elegant markerer overgangen fra en sone til en annen.

Et avslappingsområde med en sittegruppe og peis bindes sammen med en koselig spiseplass med utekjøkken og langbord, takket være en vinklet pergola. Over begge plassene har Saines lagt et tett tak i plast, slik at de kan brukes uavhengig av hvilket lune værgudene måtte være i.

I tillegg er plankene i taket lagt tettere enn veggene i pergolaen. Dette gir et spennende uttrykk, men har også en funksjon. Med en tettere konstruksjon holdes faktisk varmen inne mellom plankene. Dermed oppleves også plassen under taket som lunere.

byggmakker darren saines hageinspo 5 800x480

Idyllisk. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene i Darren Saines sitt uteområde. En dør i pergolaen inviterer deg ut i en grønn og idyllisk hage.

byggmakker darren saines hageinspo 6 800x480

Plass til mange. Gjør uteplassen til en sosial arena. Saines har laget et spiseområde med plass til mange – perfekt for sene sommerkvelder med venner og familie. Varmelamper gjør det behagelig å bli sittende rundt bordet når luften blir kaldere.

byggmakker darren saines hageinspo 1 800x480

Elegant overgang. De to utestuene fungerer separat takket være vegger som skiller dem fra hverandre, men henger likevel elegant sammen ved felles overbygg og likt gulv.

byggmakker darren saines hageinspo 7 800x480

Portabelt utekjøkken. Med et utekjøkken som kan flyttes på står du enda friere til å gjøre om på uterommet etter behov.

Blomsterkassene spiller også en sentral rolle i Darrens hageprosjekt – både som dekor og som et element som skaper mer private soner, og ulike nivåer på uteplassen.

– Flate hager er kjedelige og det skal ikke mye til for å skape et litt mer originalt uttrykk. Ikke være redd for å lage spennende former. Og husk at ulike høyder skaper en fin dynamikk i hagen. Legg inn noen trappetrinn, ulike høyder på vegger eller blomsterkasser, anbefaler hageeksperten.

Tips: Bruk flere størrelser på hellene dersom du skal hellelegge et stort område. Er området lite, bruk store heller.

Se hvordan du lager utekjøkken her

Se hvordan du lager utekjøkken her

God og realistisk planlegging

Som erfaren hagedesigner har Saines flere råd på lager til de som vurderer å gå løs på sitt eget hageprosjekt. På spørsmål om hva hans beste tips er, svarer han spøkefullt: – Ring meg!

Han utdyper at en hagedesigner vil kunne hjelpe deg med å se potensialet i hagen, men dersom du skal gjøre det selv er god planlegging nøkkelen til suksess. Spør deg selv hva du ønsker å få ut av hagen din og vær realistisk når det gjelder hva det faktisk er plass til.

– Ikke forhast deg. Og ikke glem å sjekke hvilke reguleringer som gjelder og om det er nødvendig å sende ut et nabovarsel. Først når du vet hvilke reguleringer du må forholde deg til, kan du begynne å planlegge hvordan hagen skal se ut, påpeker Saines.

byggmakker darren saines hageinspo 8 800x480

Bruk ulike nivåer. Bygg ulike høyder i hagen din. Da får uteplassen et mer spennende og dynamisk uttrykk.

byggmakker darren saines hageinspo 9 800x480

Lek deg med mønster. Darren har valgt ; betonghellene Lava fra Asak stein i fire ulike størrelser. På de største flatene har han lagt alle fire størrelser i et mønster. Dette for å få en stor flate til å se mindre ut.

En hage til flerbruk

Tilbake i drømmehagen til Saines, synes hagedesigneren selv at det er vanskelig å velge hva han liker best med sitt nye uteområde.

I tillegg til spiseplassen og peisestuen, som de voksne liker godt, har de også bygget et område med plass til basseng og boblebad som barna trives i.

– Jeg liker egentlig alt like godt. Vi bruker de ulike delene av hagen på forskjellige måter. Noen bruker vi mest på dagtid, mens andre områder er mest brukt på kvelden. Vi ønsket oss en hage som hele familien kunne bruke daglig – og det synes jeg vi har fått til, avslutter Saines.

Tips: Snakk med oss i Byggmakker før du går i gang med å bygge utepeis, for å forsikre deg om at du bruker materialer som tåler varme – også over tid.

byggmakker darren saines hageinspo 10 800x480

Darren Saines, som driver Darren Saines Hagedesign, har bodd i Norge siden 1999. Han er utdannet innen hagedesign og har jobbet som anleggsgartner i England. Saines har over 30 års fartstid i bransjen, og er den første som har representert Norge på Chelsea Flower Show – verdens mest prestisjefylte hagekonkurranse som arrangeres årlig i London.

Sjekkliste for planlegging av ny hage

  • Sett av mye tid til planlegging
  • Tegn mange skisser før du begynner å grave eller mure
  • Vær nøyaktig
  • Spør fagfolk om råd

byggmakker darren saines hageinspo 11 800x480

Naturlige farger. Uteplassen er bygd opp av materialer i naturlige farger som grått, brunt og hvitt ­som glir fint inn i naturen rundt.

Lag dine egne blomsterkasser av Leca

Sørg for at kassen ikke blir for liten. Innvendig bør kassen være minst 60 cm x 60 cm, gjerne mye større.

Dybden er avhengig av hva slags planter du velger. For planter som blir 0,8 – 1,5 meter høye holder det fint med 60 cm dybde. For større busker og trær trenger du en dypere kasse. Hvis du isolerer blomsterkassen på̊ innsiden med EPS, bør plantene fint kunne overvintre i kassen. Husk dreneringslag av løs Leca i bunnen av kassen.

Se hvordan: Bygg blomsterkasser i betong selv

byggmakker darren saines hageinspo 12 800x480

Har du et prosjekt på gang? Vi legger til rette for at du skal lykkes!

Kom til oss i Byggmakker – vi har alt du trenger slik at du kan slippe løs håndverkeren i deg. Hos oss får du gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser på prosjektet ditt, uansett om det er stort eller lite. Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.