K-Rauta-hero-banner
Artikler

Hvilken grill passer best hos deg?

Om du har frodig hage, stor terrasse, liten balkong, har parkert på en idyllisk rasteplass for kvelden eller gjort strandhugg på et solfylt svaberg – sommeren er ikke komplett uten en ordentlig grill. Men hvilken type grill bør du velge? Hvor viktig er størrelsen, og selvsagt er det evige spørsmålet – gass eller kull? Her får du svarene.

Som du sikkert har lagt merke til, har det blitt mange griller å velge mellom. Der du for noen år siden gikk inn i en butikk og kom ut igjen fem minutter senere med en kulegrill under armen, finnes det i dag store og små utgaver, en eller flere brennere og ulike typer “drivstoff”. Det skal heller ikke stikkes under en grillbørste at noen griller er mer holdbare enn andre.

Alt dette har vi i Byggmakker tenkt på for deg. Derfor har vi tatt en prat med John Hilmar Fornes, som er ekspert og entusiast på alt som gjelder grill hos Byggmakker Steinkjer – og hobbykokk på hjemmebane. Hva bør man så tenke på før man kjøper grill?

sunwind freda 800x480 1

– Hvor mye plass du har, om du skal flytte rundt på grillen og hvor mange du skal lage mat til. Og skal du ha den hjemme, på hytta, i båten eller i bobilen? For mange handler det også om fornemmelsen rundt det å lage mat. Med gass blir det liksom mer å fyre opp og sette i gang, mens med kull er det nærmest et rituale for mange å vente på at grillen skal bli klar.

Med det sagt – alt du kan gjøre på en gassgrill kan du gjøre på en kullgrill. Det handler om smak og behag. Eller, kanskje ikke?

– De har kjørt blindtester på mat som er grillet på gass og kull, og folk merker ikke forskjell. Selv har jeg brukt begge, og liker dem like godt. Men når du blir god på kullgrill, får du en helt annen matopplevelse.

Sunwind – ekte, norsk kvalitet

Hos Byggmakker får du griller fra flere produsenter, og en av dem er norske Sunwind. Dette er kanskje et ukjent merke for de fleste, men John kjenner dem godt og er en svoren tilhenger.

– Sunwind er griller i flott design og god kvalitet til hyggelige priser, så de er et godt kjøp. Du får alt fra små med én brenner, til store med opptil seks brennere. Alle grillene har dessuten termometer i lokket, slik at du ser temperaturen i grillen.

– Sunwind kaller serien sin “Urnorsk på grillen” – hva legger de i det?

– Det betyr at grillene er designet av nordmenn for å brukes i norsk klima. De tåler vær og vind, og du kan bruke dem året rundt. Det vil si – dersom det ikke er for mange kuldegrader. Da blir nemlig gassen også kald, og det tar lengre tid å å tilberede maten.

Så – hvilke Sunwind-griller anbefaler gourmanden?

Gassgriller

Dette har blitt de desidert mest populære grillene, og den største årsaken til det er nok det at de er enkle i bruk og du får mer kontroll på matlagingen.

Grillen for deg med balkong

Sunwind Helle er en kompakt grill med to brennere og sidebord du kan ta av, og når den er sammenslått tar den liten plass. Den står på en vogn med hjul, og du kan bruke grillen uten denne og ta den med deg. Helle har støpejernsrist, noe som gir deg bedre varme samtidig som grillen blir mer holdbar og enklere å holde ren.

sunwind helle 800x480

Enkel å flytte rundt: Sunwind Helle

Helårsgrillen for deg med god plass

Sunwind Karn er en stor og anvendelig grill til en fin pris. Den har fire brennere, og fordelen med så mange er du har flere muligheter når du lager mat. Du trenger ikke å bruke alle på én gang, og kan derfor sjonglere med temperaturen. Som et eksempel kan du ha på brennerne ytterst, og ha indirekte varme i midten slik at du kan holde maten varm – eller steke brød.

sunwind karn 800x480

Familiefavoritten: Sunwind Karn

Den digre og eksklusive for deg som griller mye

Sunwind Disa er enda litt større, og gir deg svært god effekt. Den har også fire brennere og en fordel er at den har sidebrenner, som er supert når du lager sauser og kaffe. Sjekk også kokegropen, som du kan sette støpejernsgryter og stekepanner i – og grille egg og bacon til frokost. Disa har dessuten skuffer og skap, slik at du får ryddet unna utstyr og tilbehør.

sunwind disa 800x480

Ekslusiv: Sunwind Disa

Den store, stilige og tøffe stålgrillen

Sunwind Vår er den flotteste. Her får du tøff, børstet stål, ekstra stort grillareal og selvsagt sidebrenner. Vår har i tillegg egen røykboks, slik at du kan sette en ekstra piff på fisken og kjøttet. Noe som også er litt elegant er at bryterne er gjemt, slik at den ser veldig stilren ut. Og – lokket er i glass, slik at du enkelt kan følge med selv om grillen er lukket.

sunwind vaar 800x480

Solid: Sunwind Vår

Den portable grillen for deg som har bobil eller båt

Sunwind Hild er den minste grillen de har. Dette er en “grab and go” du kan ta med deg overalt, og den egner seg spesielt godt i bobilen og båten. Er dere to stykker eller en liten familie, er Hild en ypperlig turkamerat som vil gi dere mange gode måltider under åpen himmel. Og – du kan bruke gassboks, slik at du slipper å drasse på en stor gassflaske.

sunwind hild 800x480

Liten og praktisk: Sunwind Hild

Her kan du se hele utvalget vårt av gassgriller

Tønnegrill

En tønnegrill er det det høres ut som – den ser nemlig ut som en tønne som er kløvd på midten.

– Jeg har selv en slik en, og det er noe jeg absolutt kan anbefale. Designet gjør at den har stor overflate, så her kan du grille til et helt fotballag.

For deg som liker å invitere på grillfest

Sunwind Odis er en kullgrill for deg som elsker å ha middagsgjester. Den egner seg derfor ypperlig både hjemme og på hytta. Du kan enkelt justere varmen på Odis ved å fordele kullet eller justere høyden på to separate grillrister. Og siden den har hjul trenger ikke festen å komme til deg – med Odis kan du komme til festen.

sunwind odis 800x480

Liker seg både hjemme og på hytta: Sunwind Odis

Kulegrill

Vi synes også vi bør slå et slag for den gode, gammeldagse kulegrillen. For som John sier:

– Det er liksom dette som er grill, og det er jo denne typen de bruker i konkurranser. Mestrer du kulegrillen, lager du fantastisk mat på den.

For deg som liker å grille klassisk “old school”

Sunwind Freda er en robust kullgrill, men den egner seg selvsagt like godt til briketter – bare husk at sistnevnte avgir mer varme, så pass på å ikke fylle i for mye. Her får du en stor flate, så du kan grille både direkte og indirekte. Et lite tips er for øvrig å bruke tennbriketter, og ikke tennvæske – selv føler jeg at da smaker maten bedre.

sunwind freda 800x480

Klassisk hot: Sunwind Freda

På jakt etter kullgrill eller bålpanne? Da bør du ta en kikk her!

Vedfyrt baksteovn

Mange har utekjøkken, og når du først griller – hvorfor ikke lage pizza ute også? Her kan du invitere venner og familie, og alle kan lage hver sin favoritt.

sunwind runa 800x480

Mmmmmm... ingenting er som selvlaget italiensk pizza: Sunwind Runa

For deg som liker ekte, italiensk pizza

Sunwind Runa er en baksteovn, selv om de fleste nok vil kalle det en pizzaovn. Årsaken til ordet baksteovn, er at her kan du bake brød og boller når du er ferdig med pizzaen. Du fyrer direkte i ovnen med ved, og når den er klar skyver du glørne til siden og steker imellom. Pizzaen er klar på under to minutter, og er enda bedre enn den du får i Napoli. En slik ovn tar seg godt ut i hagen, og har blitt veldig populært de siste årene – dette er noe “alle” skal ha.

Om du ikke skal ha en baksteovn, husk at du kan lage deilig pizza på grillen også!

Lag pizza i baksteovn

Lag pizza i baksteovn

Byggmakker hjelper deg med grill – og tilbehør!

Når du først står i butikken og straks skal bli eier av din egen grill, bør du også ta med litt tilbehør slik at du får en flying start som grillmester. Som et eksempel kan du ikke bruke kjøkkenredskaper i plast – de vil nemlig smelte på grillen.

– Det aller første du bør ta med deg er et grilltrekk. Det forlenger levetiden på grillen din med mange år. Kjøp også en grillbørste. Så er det ting som stekespade, matpinsett, grillvotter, pizzastein og gjerne en pizzaspade. Jo mer du har, desto flere bruksområder får du. Selv har jeg også en jerngryte med lokk som jeg lager brød i, og da gjerne focaccia som blir aldeles nyyydelig!

John tipser også om at du bør vaske grillen utvendig i ny og ne med litt mildt såpevann – som om du vasker bilen. Og før du langtidslagrer for vinteren, dusj på et tynt lag med syrefri olje.

– Forresten, ikke glem steketermometer. Da får du full kontroll og perfekt resultat når du griller store kjøttstykker.

Og på Byggmakker hjelper John og kollegene hans deg, slik at du får akkurat den grillen og det tilbehøret som passer for deg.

– Ja, det gjør vi. Her står det flinke folk klare til å finne den riktige grillen for deg, og du får alltid mange gode råd med på veien, sier John som avslutter med et supertips.

– Sørg alltid for å ha to gassflasker stående. Det er trist å måtte avbryte matlagingen – spesielt når stemningen er høy, gjestene begynner å bli sultne og det er langt til nærmeste Byggmakker.

sunwind vaar 800x480 1

Gassgrillen Vår har i tillegg egen røykboks, slik at du kan sette en ekstra piff på fisken og kjøttet.

Har du et prosjekt på gang? Vi legger til rette for at du skal lykkes!

Kom til oss i Byggmakker – vi har alt du trenger slik at du kan slippe løs håndverkeren i deg. Hos oss får du gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser på prosjektet ditt, uansett om det er stort eller lite. Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.