K-Rauta-hero-banner
Artikler

Liten skrue kan velte stor terrasse

En skal ikke kimse av det å ha en skrue løs. Har man det for eksempel på terrassen er det som regel fordi man har brukt feil skrue, og det kan gjøre vondt for både store og små føtter. En skrue er nemlig ikke en skrue - riktig valg er avgjørende for å få et pent resultat som varer lenge. Av samme grunn er det på tide å sette spikeren i kista for nettopp spikeren.

Fellesbetegnelsen for spiker, skruer, bolter, gjengestenger og den type ting, og for så vidt også lim, er festemidler. I den grad man kan snakke om trender innen festemidler, er det i hvert fall én som er helt tydelig: Spiker er ut - skruer er inn.

– Spikersalget er nedadgående, og skruesalget er oppadgående. Dette gjelder for reisverk, konstruksjoner og kledning - og når du skal bygge terrasser og plattinger. Årsaken er innlysende: Alle har sikkert vært borti at når treverk beveger seg kommer spikeren litt opp, og så sparker du tåa borti. Det skjer ikke med skruer, sier Byggmakker i Tønsberg sin egen Onkel Skrue, proffselgeren Jan Otto Helgesen.

– Det finnes skruer til alle formål. Det gjelder bare å velge den riktige til ditt formål.

SE VÅRT UTVALG AV SKRUER FRA ESSVE HER

Hvilke typer skruer finnes?

Aller først - størrelsen har faktisk noe å si. Og det er sikkert ingen overraskelse når Jan Otto forteller at store terrasser krever sterke skruer.

Store terrasser utsettes for bevegelser over store flater og sterke skruer som tåler disse bevegelsene bør derfor brukes. Bruk rustfri A2 eller syrefast A4.

dsc 1621

Foto: ESSVE

– Går vi 20-30 år tilbake i tid bygde folk stort sett terrasser på 10-12 kvadratmeter. Nå bygger de gjerne 100-200 kvadratmeter. Når du lager større konstruksjoner får du større bevegelse, og da er det veldig viktig med riktige skruer.

I prinsippet finnes det tre skruevarianter - belagte (CorrSeal), rustfri og syrefast.

  • Belagte skruer er laget av herdet stål med en blankgalvanisert CorrSeal overflatebehandling, brukes til trykkimregnert virke og mindre terrasser i innenlandsklima.
  • Rustfrie skruer er laget av edelt metall som kan bøyes, mens galvaniserte er stivere og dermed knekker lettere.
  • Syrefaste skruer er omtrent som rustfrie, så i skrueverden er det liten forskjell på rustfri og syrefast. Men der rustfrie kan få et belegg som gjør at de ser brune ut, vil syrefaste alltid holde seg blanke. Det betyr at de passer hvis du lager brygge eller terrasse nærme sjøen, eller på fjellet.

Brygger svõmmebasseng boblebad

På brygga er syrefaste skruer det beste.

Hvilken skrue skal du så velge til hvilket terrassebord?

– Vi selger mer og mer av royalimpregnerte terrassebord og andre edeltretyper, og på de aller fleste av disse skal du bruke rustfritt eller syrefast. Og det bør du dersom du velger vanlig CU-impregnert furu også. Snittstørrelsen på en terrasse i Norge er omtrent 30 kvadratmeter - fra billigste til dyreste løsning vil det da skille kun 1000 kroner i festemateriell. Så det vil alltid lønne seg å velge den beste løsningen.

Og lengden, den har faktisk også noe å si. En enkel tommelfingerregel tilsier nemlig at skruene skal være dobbelt så lange som terrassebordene er tykke.

  • Har du 21 millimeter terrassebord? Bruk minimum 42 millimeter skruer
  • Har du 28 millimeter terrassebord? Bruk minimum 55 millimeter skruer
  • Har du 34 millimeter terrassebord? Bruk minimum 70 millimeter skruer

Genial løsning skjuler skruene

En skrueprodusent Jan Otto spesielt anbefaler uansett hvilket prosjekt du har, er ESSVE.

ESSVE-skruene har et fresespor som gjør at du hindrer sprekking, selv når du skrur langt ut mot kantene. Dessuten slipper du gjerne også å forbore når du bruker dem. Det som også er litt bekymringsverdig er at det selges for mange tynne skruer i tykkelsen 3,5 til 3,9 millimeter. Vi anbefaler 4,8 millimeter - og da er ESSVE Torpedo Max det beste alternativet.

ESSVE har nylig lansert et smart system for skjult innfestning. Men hva er dette og hva er fordelen med det?

Det betyr rett og slett at du skrur inn fra siden slik at du ikke får synlige skruehull, sprekker og fliser. Systemet består av en klype som også gjør at du får riktig avstand mellom bordene. Når du har brukt dette i ti minutter går det like kjapt som på vanlig måte. Og så blir sluttresultatet mye finere!

dsc 0413

Slik skrur du med skjult innfestning. Foto: ESSVE

Husk at trevirke sveller

Uansett hvor fuktig virket er, bør du alltid ha en viss avstand mellom hvert bord, ettersom virket både kan reise seg, vri seg og svelle ut i bredden. Har du uflaks, kan det føre til at skruene løsner.

Beslagskruer og endeskruing

For å få til rask og korrekt montering av vinkelbeslag, hullplater og bjelkesko anbefaler vi å bruke beslagskruer og ikke beslagspiker. Det er imidlertid viktig at du ikke «overtrekker» skruen – her kreves det TX20-bits.

Ved skjøting av bjelkelag og ved endeskruing av rammeverk er det viktig at du velger en skrue med litt kraftigere dimensjoner. Ettersom en treramme alltid er i bevegelse, kan en for liten dimensjon gå ut over både festemiddelets og terrassens levetid og styrke.

Ved større konstruksjoner over 60 kvadratmeter kan det bli flere bevegelser i trevirket. Vær derfor nøye med å velge en rustfri skrue av en dimensjon som tåler at virket beveger seg.

Skrueguide til festing av bærebjelker

Uansett hvilken fasade du skal feste bærebjelken på, er det viktig å sørge for at forankringen skjer i husets bærende del, for eksempel i et bjelkelag. Hvilke skruer du skal bruke avhenger av hva slags fasade du har.

For trefasader

Til disse anbefaler vi treskruen HEX™. Med denne oppnår du sterkere montering og mindre risiko for sprekkdannelse ved skruingen.

For teglfasade/hullteglfasade

Her bruker du ESSVE fasadeplugg GXL. Det er som regel uproblematisk å feste bærebjelker i bærende teglfasader, men har du en forblendet fasade må du finne ut hvor stor belastning den tåler. Montering i de nederste lagene er mindre risikabelt, men vær forsiktig dersom bærebjelken skal festes høyere opp. I enkelte tilfeller kan det være bedre å feste bærebjelken i husets rammeverk.

For lettbetong/Leca-fasade (Leca®, Siporex®, blåbetong etc.)

For denne typen er lettbetongskruen Heavy Load best. Den er et smart festemiddel som skrus dypt rett inn uten at du trenger å forhåndsbore. Husk at her er det viktig å prøve å komme så dypt inn i steinen som mulig – du skal helst passere steinens sentrum.

For betongfasade

Her anbefaler vi fasadeplugg eller ekspansjonsbolt. Vær oppmerksom på at nyere underlag kan være kledd med en EPS-kant som minner om betong. Når du borer, vil du merke at det bare er ca. 1 centimeter betong etterfulgt av ca. 10 centimeter EPS. Deretter er det et nytt betonglag. Du må derfor sørge for å forankre bærebjelken i det indre betonglaget..

Montering i fjell og stein

ECM ankermasse fra Essve er det rette festemiddelet å bruke for montering av stolpesko i stein eller fjell.

Gjør du alt riktig blir terrassen stødig

En terrasse eller platting er mer enn bare fundamentet, bjelkeunderlaget, bordene og skruene. For et best mulig resultat bør terrassen også festes til veggen på boligen din, og da må du ofte bruke andre skruer, forklarer Jan Otto.

Det er veldig viktig at du gjør konstruksjonen riktig fra bunnen av. Hos Byggmakker har vi riktig sortiment til innfestningen du har, om det så er betong, lettbetong, tegl eller tre.

Og for å få en stødig terrasse er det smart å bruke beslag.

Når du setter en drager i grunnmuren din for å lage et bjelkelag får du det som heter en bjelkesko. Denne legger du bjelkelaget på. Så istedenfor å bare skru eller spikre bjelkelaget fast, får du optimal innfestning med et beslag.

DSC 3734

Spør oss hva du trenger når du skal bygge og skru. Foto: ESSVE

Går du med planer om å bygge ny terrasse i år? Ta turen innom din nærmeste Byggmakker eller chat med ekspertene våre på nett! Da får du gode råd om hvordan du oppnår best resultat.

Husk ekstra bits!

Skruer, spikre (glem disse, forresten), bolter, innfestning, underlag og mere til - det er mye å tenke på når det gjelder festemidler.

Det aller viktigste er likevel kunnskap, og det skal godt gjøres å finne mer av det under samme tak enn du gjør i Byggmakkers varehus. Så kom innom og få gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser på prosjektet ditt, uansett om det er stort eller lite. Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enklere for deg.

Det finnes kanskje noen få steder som har det samme utvalget, men det er på Byggmakker du får hjelpen du trenger. Og det gjelder uansett om du vil gjøre alt selv, få litt hjelp, eller få hele jobben gjort av en proff. Vi formidler de beste håndverkerne der du bor. Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Så uansett størrelse på prosjektet ditt - eller terrassen din - hos Byggmakker er du i trygge hender blant ekte fagfolk fra A til Å. For hvem andre tenker på at du må få med deg ekstra bits i tillegg til skruene?

– På en vanlig terrasse er det 28 skruer per kvadratmeter, og det er klart at kjøper du bits av god kvalitet er det ikke noe problem å skru 30 kvadratmeter med én bits. Men det forutsetter selvsagt også at skruene er av god kvalitet, sier Jan Otto før han avslutter med det han pleier å si til kundene sine: "Det er dyrt å skru, det er dyrere å ikke skru - men det er dyrest å skru feil".