K-Rauta-hero-banner
Artikler

Slik blir du kvitt mus

Når kulda kommer, kommer musene også. I år bør du være ekstra på vakt. Her er 6 tips som gjør at du blir kvitt mus i huset og på hytta.

Når frosten biter og du selv hutrer og fryser ute, ja – da er det flere som gjør det samme. Musene merker den kalde årstiden, og da trives de også godt innendørs.

Har du allerede hørt at det rasler i huset ditt, og lurer på om du har mus i veggene? Eller frykter du at du har fått mus på loftet? Ifølge Forskning er det ekstra mange mus i år, et såkalt museår, og det merkes spesielt godt på Østlandet.

Men fortvil ikke! Nedenfor gir vi deg seks smarte tips til hvordan du kan gjøre det vanskelig å være mus hjemme hos deg, enten du vil bli kvitt dem fort, eller kanskje aller helst - bli kvitt dem for godt.

Se våre produkter for å bekjempe mus her

Mus

Det er museår i år, men fortvil ikke – det finnes enkle tips til hva du kan gjøre for å holde mus unna, i huset eller på hytta. FOTO: Capri23auto/Pixabay

1. Forarbeidet: Tett sprekker og hull

Sørg for å tette alle hull som er seks millimeter i diameter, eller mer. Sørg også for å forsterke utsatte steder med for eksempel finmasket metallnetting, byggeskum eller silikon. Utsatte steder kan typisk være ytterkledningen på huset, i grunnmuren, eller ved ventiler.

Test Isola Musebånd som hindrer smågnagere i å trenge inn under bordkledningen.

Museband

Det finnes også produkter for sikring av kabler. Husk at mus kan ødelegge mye ved å gnage over vannrør og ledninger, ifølge Skadedyr.Visste du at husmus er spretne og kan hoppe opptil 40 cm oppover? Der hvor mus kan klatre kan du forebygge ved å male flatene med glatt maling, eller dekke med metallplater.

Unngå at mus kan komme seg opp på taket via trær som gjør det enkelt å komme til, eller via vedstablene på hytta, som er som rene motorveien å regne!

Musebørste er en perfekt mussesperre som kan ettermonteres bak husets ytterkledning

Musebørste

2. Rydd unna matrester – dine og fuglenes

Mus er glad i matrester, det er jo også en av grunnene til at de søker seg inn. Men i tillegg er de veldig begeistret for mat tiltenkt andre, sånn som fuglefrø. Når fuglene forsyner seg, ender mye på bakken. Da blir det raskt fest for mus i omegn!

3. Pass på loftet

Har du fått mus på loftet? De kan gjøre betydelig skade på ting du har lagret der, eller gnage på ledninger, som i verste fall kan føre til brann. Hører du ulyd fra loftet, bør du ta grep kjapt. Musereir og avføring fra mus tiltrekker seg også insekter, som kan ta med smitte inn i hjemmet ditt, ifølge Rentokil.

4. Unngå gift – bruk naturlige metoder

Mange tenker at de kan ty til gift for å bli kvitt mus. Husk at dette er noe fagfolk bør hjelpe deg med. Det kan i verste fall føre til sekundærforgiftning hvis andre dyr spiser musen.

Dessuten kan mus dø inne, og da oppstår det gjerne vond lukt. Ikke er det så enkelt å finne ut hvor den vonde lukten kommer fra heller.

Det hevdes at mus trekker ut for å drikke hvis de har fått i seg gift, men det er en myte, og dessuten kan fuglene forgiftes også. Det finnes flere naturlige metoder og produkter på markedet.

Prøv tørket mynte i poser, det skal gjøre at musene ikke trives.

Museskrekk

5. En musefelle som passer deg!

Den gode, gamle musefella hjelper deg godt på veien mot et musefritt hjem. De finnes i mange ulike varianter, de klassiske musefellene i tre, men også mer kraftige løsninger, sånn som batteridrevne multikill. 

En liten kuriositet: Du tenker kanskje at en stor bit med ost er det som får et musehjerte til å banke? Tro om igjen, de er nemlig langt mer glade i sjokoladepålegg eller peanøttsmør!

Musefelle

Du tenker kanskje at en ostebit er det som frister musene mest? Prøv peanøttsmør eller sjokoladepålegg, det skal friste mer! FOTO: Rudy and Peter Skitterians/Pixabay

6. Mus i bilen? Ja, de trives der også

Trodde du bilen din var beskyttet mot inntrengere når den var låst? Dessverre, mus trives i bil også. De trenger bare noen millimeter for å komme seg inn i bilen, og ofte kommer de inn via motoren, ifølge Victor Skadedyrblogg. Et godt råd er å holde bilen ren innvendig, for da blir den ikke så interessant. Mus tiltrekkes dessuten av fuktige områder, så forebygg med tanke på kondens, og pass på at du ikke har blokkerte pollenfiltre, eller lekkasje i varmeapparatet, skriver de videre. Videre anbefales det at vinduer, soltak eller dører ikke står på gløtt.

Når en liten mus skal ut å gå...

...ja, da må den faktisk se seg for å passe på.

Nå har du nemlig gjort et solid forarbeid, kanskje med metallplater, musebørste eller museband. Kommer det mus inn nå, så har du lagt en plan med musefeller, eller godlukt i poser som stopper gnagerne. Men du visste kanskje ikke at du kan forsøke å stoppe mus ved hjelp av lyd også?

Nippon mus- og rottejager sender ut høyfrekvente lydbølger, som vil holde mus, rotter og kravlende insekter borte.

Mus-og-rottejager-lyd

Da skulle du være godt rigget, så da gjenstår det bare å ønske deg en god og musefri sesong!

(Kilder: Huseiernes Landsforbund, Forskning, Skadedyr og Victor Skadedyrblogg)

Derfor blir det museår

  • De to mårdyrene røyskatt og snømus spiser store mengder mus. Er det lite mus, får de etter hvert færre unger. Da får igjen skogmus, klatremus og markmus nye muligheter til å formere seg voldsomt. Dette svinger med noen års mellomrom.

  • En annen forklaring er blåbær. Når det er mye av den, tvinges planten til å bruke mindre energi på antibeitestoffer, som er giftstoffer planten lager for ikke å bli spist. Blir blåbærlyngen mindre giftig, så kan Norges vanligste mus, klatremusa, fråtse i blåbærlyng.

  • Men det kan også skyldes snødekket om vinteren. Blir det bra med snø, kan musa leve beskyttet under den. Lite snø og mye kulde gjør at mus får det tøffere.

– Mest sannsynlig er det flere faktorer som spiller sammen når vi får smågnager-år, som vi gjerne får med 3-5 års mellomrom. Kilde: Forskning