K-Rauta-hero-banner
Artikler

Slik bygger du din egen lekre uteplass

Har du en hage med skråning eller annet upraktisk terreng? Det er ingen unnskyldning for ikke å lage et sjarmerende uterom i hagen.

Med riktige materialer og litt fantasi kan du lage en flott og funksjonell uteplass som kan nytes hele året.

– For mange er uterommet en svært viktig del av hjemmet, særlig nå i vår og sommermånedene. Med den rette uteplassen kan man bokstavelig talt flytte ut i hagen så lenge temperaturen tillater det, sier Odd Ivar Pettersen hos Asak Miljøstein.

I dag finnes det nesten ikke grenser for hva man kan gjøre utenfor husets fire vegger. Mange drømmer om utekjøkken, peis og lounge-område. Hva med egne soner for barn og voksne, eller det gigantiske spisebordet du aldri fikk plass til inne?

Denne lekre uteplassen er bygget med stein og mur fra Asak Miljøstein og treverk fra Møre Royal – to materialer som er svært fleksible å jobbe med og som tåler vær og vind.

SE VÅRT UTVALG AV HELLER OG BELEGNINGSSTEIN

Asak-uteplass-miljo-3-med-perogla-i-More-Royal

Minimalt med vedlikehold

Alt treverk fra Møre Royal er både trykkimpregnert, kokt i fargesatt olje og krever ikke etterbehandling før etter mange år. Faktisk blir treverket bare finere med årene. Asak Miljøstein har steinprodukter som egner seg ypperlig for hage.

– I Norge har vi ofte utfordringer med skrånede terreng. Derfor er det viktig å vise hvordan dette kan løses. Her har vi delt uteplassen inn i soner med ulike nivåer, forteller Pettersen.

Med ferdige elementer fra Asak kan man enkelt lage trapper for å markere inndelingen ytterligere. En uteplass blir ekstra hyggelig hvis man gir den romfølelse og med en pergola får man en hyggelig og intim sone som samtidig skjermer for innsyn.

SE VÅRT UTVALG AV TRELAST OG BYGGEVARER

Asak-uteplass-miljo-1

Ikke glem belysning

I Norge tilbringer vi halve året i mørket – og hagen blir fort glemt når sommeren er passé. Med utebelysning kan du se hagen din hele året, uansett om du er inne eller ute. In-lite utebelysning er svært enkel å montere selv og kan felles inn i stein og tre, skrus på vegg eller settes med jordspyd i blomsterbed. In-lite utvikler utelamper til 12 volt og med LED-lyskilder som både er sikkert og energisparende.

Her er modellene FUSION 22, HYVE og LIV brukt i mur og bed.

–Armaturen FUSION 22 er nesten usynlig på dagtid og gir et mykt lys som ikke blender – perfekt for trappetrinn og terrasser. HYVE er litt større og gir et kraftigere, men samtidig behagelig, lys. LIV er en frittstående utelampe med varmhvit lys som egner seg godt i kantbed, kommenterer Pettersen.

SE VÅRT UTVALG AV UTENDØRSBELYSNING

Asak-uteplass-miljo-2

Lyst til å bygge en lignende uteplass?

Pergolaen er laget på stedet og består av Møre Royal fra Talgø i løpende lengder. Dimensjoner: 98x98 mm, 48x98 mm.

På øvre del av terrassen ligger hellene KRITT fra Asak i format 40x40 cm. Hellene på resten av dekket heter LAVA i formatene 60x40 cm.

Blomsterbed med lys er laget av Vertica Mur fra Asak – en støttemur som gjør det enkelt å lage buer og hjørner. Utebelysningen er av typen in-lite som leveres av Asak Miljøstein. De innfelte lampene i murene heter HYVE. Hullene er 60 mm og er ferdig boret på fabrikk. I bedet er det plantet tre frittstående lamper fra in-lite av typen LIV.

Utekjøkkenet er bygget av Herregård Mur i fargen Brunmix sammen med topplate og hyller av jernbaresviller fra Møre Royal. Alle de mobile utemøblene kommer fra Talgø.

–Jernbanesvillene fra Møre Royal har samme bredde som Herregård Mur (20 cm) og passer perfekt som toppdekke på mur til benk og utekjøkken, forteller Heid Snekvik, marketingsjef i Talgø.

Svillene er ferdigkappet i håndterbare lengder på 180 cm og tykkelse er 7,5 cm. De limes på toppen av siste skift med stein.

Sittebenken er bygget med samme materialer som utekjøkkenet. Her har du et flott og robust utemøbel som kan stå utendørs hele året uten tildekking.

Sørg for stabilt underlag

Det er viktig med et godt underlag for at resultatet skal bli optimalt. Dårlige masser må skiftes ut med gode drenerende masser som komprimeres godt. Sørg for god drening og riktig fall ut fra vegg, påpeker Pettersen.

Begynn med å bygge opp det øverste nivået. Bruk Asak Splittblokk – en forskalingsblokk som tørrstables og fylles med betong (husk armeringsjern). Asak Splittblokk og trappeelementene har samme bruddfront og passer godt sammen. Muren avsluttes med toppstein.

På toppen av terrassen er det brukt Helle KRITT og langs kanten av hellene er det innfelt små lamper av typen Fusion 22.

–Husk å planlegg godt i forkant, bruk terrenget og tenk ulike nivåer. Hvilke behov har du for eksempel med tanke på antall sitteplasser? Det er en del ting å tenke på, men resultatet er absolutt verdt det når sommeren kommer, avslutter Pettersen.

Urtebedet i tre er laget med utgangspunkt i den smarte MULTI-stolpen med et utfrest spor som er tilpasset tykkelsen til et terrassebord. Stolpen finnes som hjørne-, skjøte- og endestolpe og hjelper deg på enkleste måte til å lage flotte elementer til uterommet, for eksempel sandkasse, putekasse, urtebed, hagebord eller levegg.

–Mulighetene er utallige for dem som ønsker å ta fram lego-byggeren i seg. Dette er også en genial måte å bruke opp rester og avkapp etter terrassebygging, tipser Snekvik.