K-Rauta-hero-banner
Artikler

Derfor bør du etterisolere boligen din

Bokomfort, reduserte strømutgifter og forbedret brannsikkerhet er tre gode grunner til å sjekke om du trenger å etterisolere huset ditt.

Ble huset ditt bygget på 1950-tallet eller tidligere, og det ikke har blitt etterisolert siden, er det antagelig ikke isolert i det hele tatt.

Hvordan sjekke om du må etterisolere

Boligens alder og en sjekk av hvordan det står til med isolasjonen i huset er et godt utgangspunkt for en vurdering. Ble huset ditt bygget på 1950-tallet eller før, mangler du antagelig isolasjon og bør absolutt etterisolere. Er boligen fra perioden 1960 til 1990 er den trolig kun isolert med 50-123 mm – noe som er vesentlig mindre enn dagens krav. I dag er isolasjonskravene til et nybygg ca. 300-400 mm i gulvet, 250 mm i ytterveggene og 300-350 mm i taket. Utviklingen går fort og i fremtiden vil det bli vanlig med hus som produserer mer energi enn det de bruker.

Bilde-E-REDAir

Nyhet fra Rockwool. ROCKWOOL REDAir gir en helt tett yttervegg uten kulde- og lydbroer. Systemet, som består av noen få spesialutviklede komponenter, skaper et tett isolasjonslag som bidrar til en jevn og god romtemperatur. I tillegg kan du med REDAir nærmest bruke alle typer fasadekledninger. Og best av alt, alt arbeidet gjøres på utsiden av veggen slik at slipper å flytte ut av rommene innenfor mens arbeidet pågår.

Så mye sparer du

I følge Enova kan du spare mellom 7-8000 i året dersom du etterisolerer en 100 kvadratmeter stor bolig bygd før 1990. Bytter du ut vinduer samtidig med at du etterisolerer (noe som anbefales) vil du i praksis kunne halvere strømregningen.

Viktig med etterisolering av loftet

Har du et kaldt loft med lite eller ingen isolasjon er det fornuftig å etterisolere dette først. Ved å legge ut ROCKWOOL FLEXI A-PLATE i loftbjelkelaget oppnås en merkbar forbedring av boligens inneklima. Dette er i de fleste tilfeller en jobb du raskt og enkelt kan gjøre selv.

Hva med skilleveggene?

Det finnes faktisk ingen krav til isolering av lette skillevegger i en og samme boenhet.

Dette er nok noe av årsaken til at skilleveggene ikke er isolert i det hele tatt i mange boliger. Ved å isolere med ROCKWOOL FLEXI A-PLATE eller Lydplate blir det ikke bare enklere å holde ønsket temperatur i de forskjellige rommene, støyen mellom rommene dempes også betydelig.

Bilde-D-mor-og-barn-på-gulvet-m-RW

Vær smart. Bruker du ROCKWOOL steinull når du etterisolerer unngår du trekk og kaldras. Ved å isolere skilleveggene får man også en bolig med økt brannsikkerhet. ROCKWOOL steinull er ubrennbar og tåler over 1000 °C uten å smelte. Foto: Rockwool.

Hvordan komme i gang?

Et godt tips kan være å søke råd hos din lokale Byggmakker. Der kan du få hjelp til å velge de rette isolasjonsproduktene, samt finne fagfolk som kan utføre jobben for deg – hvis du mener at det er mest hensiktsmessig.

Mer informasjon om aktuelle løsninger og produkter finner du også på www.rockwool.no

Bilde-B-Fuktig-kjellervegg

Unngå fuktige kjellervegger. Ved å montere ROCKWOOL Drensplate, som er langt mer dampåpen enn plastisolasjon, direkte på utsiden av betongveggen vil veggen tørke raskere ut. Dette er spesielt fordelaktig når ytterveggen tidligere har sugd opp fukt fra grunnen. Ved å isolere utsiden av kjellerveggen reduserer du faren for kondensering og fuktproblemer betraktelig.