K-Rauta-hero-banner
Artikler

Isolasjon – gode tips og råd før du setter i gang

Å montere isolasjon er enkelt, rimelig og miljøvennlig. Med et varmere hus blir også strømregningen lavere, så dette er oppussing du kan tjene penger på over tid. Men hvilke typer isolasjon finnes, og når skal du bruke dem? Og hva kan du gjøre selv?

Det er kanskje ikke alltid like lett å vite om huset ditt faktisk trenger isolasjon. Så hva er kjennetegnene på når det er på tide å “isolere seg”?

– Har du et hus fra 70-80-tallet eller eldre? Merker du trekk, kalde drag og er det mange istapper fra takrennene om vinteren? Da bør du tenke på løsninger for å utbedre isolasjonen, forteller proffselger Hans Kristian Andersen hos Byggmakker Østsiden i Fredrikstad. 

Bor du i et hus som trekker og er kaldt? Hold kulda ute!

Lavere strømregning og bedre inneklima

Når du skal isolere eller etterisolere gir det deg mange fordeler å ta det samtidig som du renoverer. Et eksempel er å ta det når du skifter kledning. 

– Den største fordelen er at du får et lavere energibehov. Det betyr at med ny isolasjon får du et varmere hus og du sparer strøm, hvilket er bra både for deg og miljøet. Dessuten vil det det redusere kuldetrekket fra gulv og vegger, og gi deg høyere bokomfort og bedre inneklima. I sum vil dette bidra til å øke verdien på huset ditt, sier Hans Kristian. 

Rockwool-mor-og-barn

Enova har laget et eksempel som kan gi deg en indikasjon på hvor mye energiutgiftene dine kan reduseres når du etterisolerer. De har tatt utgangspunkt i et hus på 100 kvadratmeter med 10 centimeter gammel isolasjon i gulv, tak og vegger, og en strømpris på 1 krone per kilowattime. 

  • Etterisolering av tak med 20 centimeter til totalt 30 centimeter gir en årlig besparelse på 2.300 kroner.

  • Etterisolering mot kald kjeller med 10 centimeter til totalt 20 centimeter gir en årlig besparelse på 1.500 kroner. 

  • Utvendig etterisolering av yttervegg med ny vindtetting med 15 centimeter til totalt 25 centimeter gir en årlig besparelse på 3.900 kroner

Bytter du vinduer samtidig med at du etterisolerer, noe som for øvrig anbefales, vil du i praksis kunne halvere strømregningen. Likevel er det noen småting du må ha i bakhodet. For visste du at huset ditt kan bli for tett?

– Ja, det kan skje hvis du bor i et veldig gammelt hus med yttervegger av tømmer. Da bør du ikke ha dampsperre innvendig, for da vil ikke dampen bli transportert ut av huset. Så når det gjelder bruk av damptette sperresjikt, bør du søke råd hos en håndverker. 

Dette finnes det gode løsninger for, som å sette inn lufteluker eller montere balansert ventilasjon. Og gjør du det samtidig som du skifter kledning får du skjult hele anlegget. Har du en mindre oppgradering og trenger balansert ventilasjon i ett rom, er Flexit romventilator en god løsning. 

– Det samme gjelder for taket og loftet – skal du etterisolere er det viktig at du hindrer varm fuktig luft i å komme ut på loftsrommet og samtidig sjekke at det er tilstrekkelig ventilasjon der. I slike tilfeller er det smart å kontakte en håndverker som kan fortelle deg hva som er den beste løsningen. 

Derfor bør du etterisolere boligen din

Glava eller Rockwool?

Disse to er de mest kjent merkene av isolasjon – hva er forskjellen på dem?

– Glava er laget av glass og Rockwool er laget av stein, så det er to forskjellige materialer med ulik fleksibilitet og formstabilitet, forklarer Hans Christian. 

De har litt forskjellig lambdaverdi, og jo lavere dette tallet er desto bedre isolerer produktet. Både Rockwool og Glava er klassifisert som ubrennbare produkter, men steinull tåler litt mer varme. 

– Hvis uhellet er ute kan Rockwool bidra til å begrense en videre brannspredning. Det egner seg derfor godt hvis du har brannvegg mot naboene, eller ønsker en mer brannsikker bolig.  

Isolasjon kommer i plater med flere tykkelser fra fem til 30 centimeter. Som eksempler egner tynn isolasjon seg for etterisolering av vegger, mens tykk isolasjon egner seg til loft. 

– Når du først setter i gang med å isolere bør du ta hele huset – bjelkelag, kjeller, gulv, vegger, loft og tak. Det viktigste for å unngå varmetap er loft og tak, så det er gjerne her man begynner når man skal isolere. 

Slik unngår du varmetap i boligen din

Å montere isolasjon er enkelt

Mange håndverksoppgaver hjemme kan være vanskelige, og overlates helst til proffene. Heldigvis finnes det også enklere oppgaver, og montering av isolasjon er ifølge Hans Kristian blant de enkleste. 

– Selve isoleringen kan hvem som helst gjøre. Det eneste du trenger av utstyr er vernebriller, munnbind og hansker til deg selv, og målebånd og skarp kniv til isolasjonen. 

Rockwool-mann

I prinsippet er det bare å skjære til isolasjonen, montere den inn og fylle ut hulrommene. 

– Det som er viktig er å skjære til så nøye som mulig, helst med litt overmål slik at platen står litt i spenn og fyller ut hele hulrommet. Luften i platene skal stå så stille som mulig, da det er den som isolerer. Og jo mer stille luften står, desto mer isolerer den.

Avhengig av hva du skal isolere er det også noen spesielle hensyn du må avklare først. 

Isolere tak og etterisolere loft

– Har du et kaldt loft med lite eller ingen isolasjon er det fornuftig å etterisolere dette først. Da må du tenke på hva slags lufting det er på taket ditt – har du luft under taksteinen eller takkonstruksjonen? Med Rockwool Flexi A-plate i loftbjelkelaget får du en merkbar forbedring av boligens inneklima. Den har en fleksibel langside som gjør at etter du har trykket den sammen i fakket, fjærer ut og gir en perfekt utfylling av isolasjonen. Kombinert med steinullens svært gode isolasjonsevne gir det deg en konstruksjon nesten uten kuldebroer. Alternativt kan loftet etterisoleres ved å blåse ut Rockwool Løsull.

Isolere gulv

– Det er gjerne bjelkelaget i gulvet som isoleres, og her er det viktig at du sørger for at det er vindtett under isolasjonen. Og hvis du likevel skal skifte gulv eller det skal gjøres noe med himlingene, bør det være en selvfølge å tenke på lydreduserende tiltak samtidig. Ofte er det små marginer som avgjør om en konstruksjon har god eller dårlig lydisolering mellom etasjene. En løsning som gir god effekt dersom du ønsker å isolere for lyd som går fra etasjen over og ned, er å bruke flytende gulv lagt på Glava eller Rockwool Trinnlydplate – uansett om du skal legge tregulv over, eller avrettingsmasse og fliser.

Glava-Weber-kjellerisolering 2020

Bruk kjelleren: Foto: Glava

Isolere vegg

– Sørg for å legge vindsperre på utsiden av veggen og dampsperre på innsiden, slik at du unngår både trekk og gjennomtrekk. I ytterveggene er Flexi A-plate et godt valg, men fasadeisoleringssystemet Rockwool REDAir kan i mange tilfeller være et bedre alternativ. Dette skaper et tett isolasjonslag fullstendig uten kuldebroer, noe som gir deg en jevn og god romtemperatur. I tillegg bidrar systemets gode lydabsorberende egenskaper til et behagelig innemiljø.

Isolere kjeller

– Her er det mye å ta hensyn til. Er kjelleren din helt under bakken, litt over eller står den i skrått terreng? Har du en kjeller eller underetasje som er utsatt for fuktgjennomslag kan det absolutt være grunn til å vurdere å etterisolere. Og skal kjelleren brukes som en boenhet, skal den i utgangspunktet ha like mye isolasjon som veggen over terrenget. Monterer du med Rockwool Drensplate direkte på utsiden av betongveggen, vil veggen tørke raskere ut enn med plastisolasjon. Samtidig vil den få et noe lavere fuktinnhold fordi fukten fra betongen kan tørke ut begge veier. 

Oppgraderte kjelleren sin – en god investering

Da Familien Helland i Sandefjord skulle pusse opp sitt hus fra 1968 innredet de ikke bare kjelleren, men gjorde jobben skikkelig med blant annet ekstra isolasjon.

Familien startet med å drenere rundt huset da de tok over. Enkelte steder ble grunnmuren gravd mer fram og satt inn dør og vinduer. 100 mm utvendig etterisolering og pussarbeid med produkter og løsninger fra Weber og Glava Isolasjon ble brukt. Veggene ble lektet ut fra innsiden og isolert innvendig med Proff 34. 

Utvendig ble det lagt isolasjonsplater som ble pusset med Weber 261 Fiberpuss. Fiberpussen ble også brukt til å rette opp mindre skjevheter i grunnmuren bak isolasjonen. Den diffusjonsåpne membranen Weber Superflex D2 ble brukt på det nye badet i kjelleren.

Glava-weber-kjellerisolering-mor-og-barn

En god investering: Familien Helland i Sandefjord et godt fornøyd med investeringen de gjorde med å etterisolere kjelleren sin. Foto: Weber

Når du etterisolerer kjellermuren fra utsiden blir fuktsikringen bedre, i tillegg til at den isolerer mot kulde. En tørr mur gir bedre luftkvalitet i kjelleren, noe som er viktig i oppholdsrom – både for materialene, og helsen til deg og familien din.

Er huset ditt forberedt på kulda som kommer?

Byggmakker hjelper deg med isolasjonen!

Å isolere er blant de rimeligste tiltakene du kan gjøre i huset ditt. Et godt tips dersom huset ditt har et høyt energiforbruk er å søke Enova om støtte til energitiltak. 

– Hva det koster avhenger jo av hva du skal isolere, og hvor mye. Men at isolasjon er en rimelig investering er det ingen tvil om, og du vil jo som sagt til og med spare på strømregningen over tid. For å få et mer nøyaktig prisoverslag er det smart å ta kontakt med oss. 

– Er det mer dere kan hjelpe meg med når jeg skal isolere huset mitt?

– Uansett hva det er – det fikser vi! Kom til din nærmeste Byggmakker, så får du gode tips og råd både før du starter og underveis i prosjektet. I tillegg til selve isolasjonen hjelper vi deg med mengdeberegning og hjemtransport. Den veier ikke stort, men det er mye volum! Og dersom du trenger hjelp av en håndverker eller vil ha jobben gjort, setter vi dere i kontakt.

Har du et prosjekt på gang? Vi legger til rette for at du skal lykkes!

Kom til oss i Byggmakker – vi har alt du trenger slik at du kan slippe løs håndverkeren i deg. Hos oss får du gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser på prosjektet ditt, uansett om det er stort eller lite. Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.