K-Rauta-hero-banner
Artikler

Lag en interiørplan

Spørsmålene står i kø når vi skal gi boligen en oppgradering. Hvor begynner vi? Hva skal vi gjøre først og sist? Hvordan skal vi se helheten? Og hva vil det koste? – Litt hjelp med planlegging i forkant gjør det enklere å se muligheter og få en fornuftig progresjon i prosessen, mener interiørkonsulent Liv Bente Øyehaug i Indigo Interiør og Idé AS.

Norge er en gjør-det-selv nasjon. Og flott er det. Likevel er det ett spørsmål en bør stille seg før en går løs på den store jobben: Fikser jeg alt dette selv, eller bør jeg finne noen medspillere? Her trenger en ikke tenke enten eller. En både og-løsning kan være et godt valg.

TIDLIG HJELP ER GOD HJELP

Du har kanskje de beste intensjoner om å utføre jobben selv og være din egen håndverker? Ved å kjøpe deg litt hjelp hos folk som har interiør som fag, kan du spare deg for mange bekymringer, feilgrep og unødige utgifter.

– Det er i startfasen av oppussingsprosessen vi har mest igjen for å kjøpe oss litt hjelp, mener interiørkonsulenten. Ingen jobb er for liten, ingen er for stor, lover hun. Det kan dreie seg om alt fra hjelp til behovsanalyse til valg av farger og materialer, utarbeiding av plan for møblering og belysning til oversikt over fornuftig gjennomføring.

En oppussingsprosess betyr at en stilles overfor tusen muligheter for hvert valg som skal tas. Her sitter interiørkonsulenter med en uvurderlig «erfaringsbank» av informasjon om hva som egner seg for hvilket bruk. Kort sagt: En masse tid spart for kunden – et viktig poeng i våre tidsklemme-tider.

– Hvis en begynner jobben i feil ende, betyr det masse ekstra tid og utgifter, fremhever interiørkonsulenten. Med fagkyndig hjelp i forkant får en oversikt over oppgaven. Jobbene som skal utføres kan koordineres rasjonelt, både det du skal gjøre selv og det du trenger hjelp til fra håndverkere.

utforsk2-1361177270

ANALYSER BEHOVENE

– Først og fremst bør en stille seg noen viktige spørsmål: Hvordan lever vi, hva trenger vi og hvordan ønsker vi å bruke rommene? Å analysere behovene er en viktig del av prosessen, mener interiørkonsulenten. Det er lett å henge fast i gamle mønstre. En som kommer inn utenfra ser ofte ting som familien selv ikke har tenkt på.

Behovsanalysen handler ikke bare om det praktiske, men også om atmosfære. Er du en person som trenger lunhet, ro og trygghet rundt deg? Har du mer behov for lys, luft og åpenhet? Eller er det dristige farger og dramatikk som stemmer best med din personlighet? Det er beboerne som skal få sette sitt avtrykk på omgivelsene.

Når en først skal pusse opp, handler det ikke bare om å gjøre omgivelsene penere. Med gode valg og noen enkle grep kan de også bli mer funksjonelle og få bedre bruksmuligheter. Skal rommene benyttes som før, eller er det noe annet du trenger plassen til? Hvem skal gjøre hva i hvilke rom? Skal materialene tåle hard eller forsiktig bruk? Er det et rom du oppholder deg i kort tid eller lenge? Er det særlige ting en bør ta hensyn til, som for eksempel allergi? Å velge helse- og miljøvennlige løsninger, handler om hele prosessen fra fremstilling til bruk og kast.

I startfasen er det smart å lage seg en perm med inspirasjonsbilder. Klipp og riv ut av interiørblader alt du finner som du liker av materialbruk, farger og stil. mange bruker også Pinterest for å lage moodboards. Det er en nyttig måte å peile seg inn mot målet på, om en skal gjøre hele jobben selv eller ikke. På den måten tvinges en gjennom en bevisstgjøringsprosess slik at en ser det hele klarere for seg.

lag3-1361177415

SETT OPP EN PLAN

Full oversikt og detaljert beskrivelse av jobben er forutsetningen for en god gjennomføring.

Når en først er i gang med å pusse opp, er det ofte aktuelt med små justeringer i planløsningen, som riving eller flytting av lettvegger. – Noen små grep her kan gjøre store forbedringer i funksjon og plassbruk, mener interiørkonsulenten.

Ofte er det aktuelt å legge opp til ny belysning når en først er i gang med å pusse opp og oppgradere boligen. Da kan en konsulent i tillegg utarbeide en belysningsplan med forslag til materiell som skal bygges inn. Når de funksjonelle kravene er på plass, kommer turen til farge- og materialvalg.

Når det er utarbeidet et slik plan, kan den brukes som et verktøy til selvhjelp, omtrent som en oppskrift. Om en vil gjøre jobben selv eller sette bort noe til håndverkere, er det som skal gjøres tydelig definert. Det sikrer en ryddig prosess og at alt utføres rasjonelt og i riktig rekkefølge.

Interiørfolk er bevisste på at resultatet ikke skal bli «deres» hjem. – Vi skal være et verktøy for kundene. Når vi har gjort jobben godt, skal de helst tenke «det var jo akkurat dette vi ville», sier konsulenten.

lag4-1361177444

INTERIØRKONSULENTENS TIPS OG RÅD

  • Hold fast ved helheten og atmosfæren du ønsker å skape.
  • Ikke se ett og ett rom isolert, men tenk sammenheng i de store flatene.
  • Ikke fall for fristelsen til å bruke for mange forskjellige materialer. Ro og sammenheng er godt for øyet.
  • La små detaljer komme inn som krydder og skape kontrast og spenning.
  • Sørg for at basen blir solid. Å velge et godt gulv er et godt utgangspunkt. Det skal leve lenge og overleve skiftende trender. Veggene derimot er det enkelt å male om.
  • Lag en "loggbok" med notater om fargekoder og navn på produkter du bruker. Da blir det enklere å komplettere siden.