K-Rauta-hero-banner
Artikler

Oppussing: Derfor isolerte de med steinull

Brannsikkerhet og god lydisolering sto høyt på listen da det nye familiehjemmet til familien Falao skulle restitueres. Valget falt på naturlig steinull.

Familien Falao flyttet nylig inn i et rekkehus fra tidlig 50-tallet på Abildsø i Oslo. Med et så gammelt hus var det nødvendig med en total rehabilitering, og behovet for lydisolering oppstod fort.

– Det var lytt mellom oss og naboen, samt mellom etasjene. I tillegg ønsket vi å isolere mellom oppholdsrom for voksne og for ungdom, forklarer firebarnsfar Jan Christian Falao.

Bygg fra denne perioden har ingen krav til isolering, verken i form av skillevegger eller etasjeskiller i samme boenhet. Derfor var det ingen overraskelse for familien at deres nye familiehjem var helt uisolert.

Ønsker du hjelp med isolering av ditt hjem? Bestill her

Rockwool---collage-2---MB

BEHOV FOR ISOLERING: Da familien Falao flyttet inn i sitt nye familiehjem fra 1950-tallet oppstod behovet for lydisolering fort. Foto: Privat.

Steinull ble løsningen

Støy, enten i form av luft- eller strukturlyd, kan være ekstremt plagsomt for mange.

Undersøkelser viser at mer enn 20 prosent av alle konstruksjoner som bygges har for dårlig lydisolering – selv når de gjeldende kravene er oppfylt. Det er derfor viktig å være bevisst på produktvalg og løsning for å oppnå ønsket isolasjon.

– Vi bestemte oss raskt for å isolere med ROCKWOOL Lydplate, sier Falao.

Rockwool lydisolering byggmakkerforbruker

LYDABSORBERENDE: Med luftfylte hulrom reduserer steinull-isolasjon lydbølger. Platene er spesialutviklet og mer formfaste sammenlignet med vanlig lettull. Foto: Privat.

– Med leverandøren, Eksakt Bygg AS, ble prosessen med lydisolering satt i gang. Nå er alle innervegger, yttervegger på innsiden og innvendige tak isolert. I tillegg har vi ved å isolere med ROCKWOOL Markplate fått godkjent bruksendring på kjelleretasjen. Her har vi nå to nye soverom, bad og kjellerstue, forteller Falao stolt.

Hvorfor steinull

Det er luftfylte hulrom og tyngden som gir steinull de gode lydabsorberende egenskapene.

Ved å isolere med steinull unngår du uønsket støy og vibrasjoner, samtidig som du får et godt temperert inneklima. Steinull er også et sikrere valg for familien din da det er brannsikkert, og tåler temperaturer over 1000 °C.

Få ting er like holdbart som stein, og dette gjelder også steinull. Steinull beholder både form og termiske egenskaper i mange tiår. I tillegg er det et bærekraftig materiale som kan resirkuleres når bygningen rives. 

Brannsikkerhet veide tungt

For å få romløsningen familien ønsket flyttet de på skillevegger og isolerte dem med 70 millimeter ROCKWOOL Lydplate. Taket og ytterveggene isolerte de med 50 millimeter lydplate.

«Nå hører ikke sønnen min at vi roper han ned til middag» – Jan Christian Falao, firebarnsfar.

Rockwool---collage-2---MB

BRANNSIKKERT FAMILIEHJEM: Steinull tåler temperaturer på over 1000°C. Foto: Privat.

– Brannsikkerheten steinull gir veide også tungt for valget av isolasjon. Jeg turte rett og slett ikke å ta sjansen på noe dårligere, i tilfelle uhellet er ute, avslutter Falao.

Vil du lære mer om de ulike platene fra ROCKWOOL? Se her