K-Rauta-hero-banner
Artikler

Slipp vinteren inn!

Åpne vinduer er ikke det første du ønsker en kald vintersdag. Samtidig kan mangel på ventilasjon være faretruende for helse og trivsel dersom det ikke tas på alvor.

Vinteren er årstiden der du alle helst holder deg inne i varmen. I den anledning skal det også mye til før du gladelig åpner vinduet på vidt gap og slipper kulden inn i ønsket om frisk luft. Holder du vinduet lukket over lengre perioder vil luften på innsiden bli dårligere, og det kan få kjedelige konsekvenser. Derfor er det viktig å lufte, også om vinteren.

– Den viktigste hensikten med god ventilasjon handler om å tilføre ren og frisk luft og fjerne fukt, lukt, radon og heksesot. Å lufte godt sikrer deg mot skadelig fukt, sopp og muggforurensning, sier Ole Johan Krosby i Flexit.

Det finnes flere muligheter for ventilasjon, litt avhengig av type bolig og ønsket effekt av ventilasjonen. I Flexit deler de løsningene opp i bra, bedre og best.

apent vindu vinter

KONG VINTER: Med et godt ventilasjonssystem kan du holde vinduene lukket.

Bra ventilasjon

Helt fra begynnelsen av 70-tallet har mekanisk avtrekksventilasjon vært tatt i bruk i boliger i Norge. Dette er teknologien som har en avtrekksvifte på loftet eller i et skap over kjøkkenviften, der luften blåses ut av boligen. Den skitne luften ventileres ut, samtidig som ventiler rundt omkring i boligen sørger for at ren luft kommer inn.

– Mekanisk ventilasjon fungerer veldig godt for veldig mange. Noen ankepunkter vil være at det ikke finnes noe varmegjenvinning, og det medfører energitap. Dessuten har man som regel ikke friskluftventiler installert i alle rom. Disse rommene vil potensielt ha langt dårligere luftkvalitet enn andre, fortsetter Krosby.

Med et godt ventilasjonssystem kan du holde vinduene lukket gjennom vinteren!

Bedre ventilasjon

Et hakk opp på ventilasjonsstigen finner vi romventilatoren.

En romventilator gir deg balansert ventilasjon med varmegjenvinning i enkeltrom. De fungerer på en måte som gjenvinner varme og gir temperert frisk luft, i motsetning til ventilene i mekanisk ventilasjon, som strømmer inn i samme temperatur som det er utenfor boligen. En romventilator fungerer godt som et supplement til øvrig ventilasjonssystem, da den installeres i ett rom av gangen.

– Romventilatorene fra Flexit fungerer kjempegodt og kommer i flere ulike varianter, alt etter behov. De mest avanserte kan styres fra mobilen, snakker med andre enheter gjennom WiFi og lager minimalt med støy, sier Krosby.

Med riktig ventilasjon har du all grunn til å slappe av under et pledd om vinteren.

avslappet inne god luft

Best ventilasjon

Den aller beste ventilasjonen er den balanserte. Et balansert ventilasjonssystem sikrer et godt inneklima i alle rom, året rundt.

Slik-fungerer-romventilatoren

Det som gjør denne teknologien til en vinner, er måten den gjenvinner opptil 85% av varmen. På denne måten slipper du kalde trekk når kulda setter inn.

– Vi anbefaler alltid dette systemet dersom boligen legger til rette for det og hvis man har råd til det. Balansert ventilasjon sikrer god helse og trivsel, forhindrer mugg og råte og holder på varmen. Det blir ikke bedre enn dette, sier han.

Samtidig er det viktig å legge til at så lenge man ventilerer, er du et godt stykke på vei, avslutter Krosby.