K-Rauta-hero-banner
Artikler

Velg riktige gipsplater til hjemmet ditt

Skal du pusse opp? Med gipsplater på vegger og i tak får du brannsikre, lydisolerte rom med behagelig inneklima. Les videre og finn ut hvilke gipsplater som egner seg best til ulike rom.

I Skandinavia tilbringer folk i snitt 90 prosent av tiden innendørs. Derfor er det viktig å velge gode og klimavennlige materialer som base ved oppussing. I denne guiden viser vi deg hvilke gipsplater som egner seg i forskjellige rom.

Når du pusser opp et rom, bør du ta valg du kan ha glede av mange år frem i tid.

Se vårt utvalg av Norgips gipsplater her

Trygge overflater i ethvert rom

Gips er et anonymt materiale som gjemmer seg bak en mer iøynefallende overflatebehandling, men det lønner seg faktisk å kjenne til gipsens egenskaper. Visste du for eksempel at gips kan være lydisolerende og at den kjemiske sammensetningen i noen gipsplater kan sinke utvikling av brann?

– Vi ønsker at folk skal involvere seg når valg av gipsplater skal tas. Hva slags type vegg du velger er av stor betydning og har mye å si for trivsel og atmosfære mange år frem i tid, sier Anette Brennemo i Norgips.

«Noen ganger har man rom som fortjener litt ekstra omtanke. Da finnes andre alternativer enn standard gipsplater, tilpasset dine egne krav og kriterier til ulike rom.» – Anette Brennemo, markedskonsulent i Norgips

ØNSKER DU HJELP MED OPPUSSINGEN? BESTILL JOBBEN FIKS FERDIG HER.

Norgips gipsplater: Norgips er den eneste norske gipsplateprodusenten med Teknisk Godkjenning av brann- og lydklassifiserte veggkonstruksjoner, klassifisert etter Europeisk standard NS-EN 13501-2. Det betyr at gipsplatene er vurdert til å være egnet i bruk, og tilfredsstiller krav i byggeteknisk forskrift (TEK) for bruksområder og betingelser som er angitt i godkjenningsdokumentet.

Gipsplater som tåler en trøkk

– Mange velger standardgips, men vi ønsker at folk også skal kjenne til de andre alternativene, sier Brennemo.

Hun anbefaler blant annet gipsplaten Ultraboard som gir en robust vegg med klassifiserte brann- og lydkrav. I denne platen kan du skru inn skruer hvor som helst, uten å tenke på stenderverk og spikerslag. Ultraboard i ett lag tåler 23 kilo, mens to lag tåler hele 50 kilo.

Den robuste gipsplaten kommer både med 13 og 15 millimeter tykkelse.

– Vi anbefaler to lag med Ultraboard der det skal henges opp innredning eller andre tunge gjenstander, tipser Brennemo.

Lydisolerende gipsplater

Gipsplater er blant de beste støyisolerende byggematerialene, og ved valg av riktige konstruksjoner kan alle krav til lydisolering oppfylles. Norgips har utviklet gipsplater som er mer lyddempende enn vanlige gipsplater.

*– Når naboen skrur opp bassen på anlegget er Silentboard ekstra god å ha på veggen, sier Brennemo.

For å oppnå den aller beste lydreduksjonen kan de lyddempende platene brukes i to lag. I tillegg får du akustikkplater til taket fra Norgips.

Mange drømmer om et hjem med god takhøyde og store vindusflater. Da må man ta hensyn til akustikken, for eksempel ved å bruke perforerte gipsplater med lydabsorberende materialer i vegger og tak.*

Norgips_MB_stue

GIPSPLATER I TAK: Du får både standard gipsplater og akustikkplater med små hull til tak. Sistnevnte reduserer effektivt romklang og demper støynivået. Foto: Andreas Bache-Wiig.

Gipsplater til våtrom

*Aquapanel Indoor er laget med en kjerne i portlandsement og forsterket med et ytre lag av glassfibernett rundt seg. Når en slik plate utsettes for vann, har den minimale formendringer. Platen beholder sin stabilitet og statiske egenskaper under alle forhold. *

Tips: En sementbasert innendørsplate som denne kan brukes i ett lag. Det reduserer kostnadene betydelig.

Denne gipsplaten er laget av uorganisk materiale, og det er ingen risiko for mikrobiell vekst. Derfor er Aquapanel Indoor egnet baderom. Platen har også en god diffusjon som eliminerer risikoen for innesperret fuktighet.

Norgips_MB_bad

TRYGT BAD: Aquapanel fra Norgips er en sementbasert og ikke-brennbar gipsplate som er spesielt utviklet for å møte våtromskravene. Foto: Andreas Bache-Wiig.