K-Rauta-hero-banner
Artikler

Guide: Slik skifter du dekk på bilen

Med riktig utstyr er det raskt og enkelt å legge om til sommerdekk – og langt billigere enn et opphold på dekkhotell.

Bort med veisalt og grus – på med sommerdekk. Nå skal det kjøres, for svingende!

Mange leverer bilen på verksted i stedet for å skifte dekkene selv. Noen spanderer til og med full hotellpakke på dekkene sine. Det er naturligvis en lettvint løsning, men billig er det ikke – og sannsynligvis kan du gjøre jobben på egenhånd.

Følg denne guiden, så kan du trygt legge ut på årets første kjøretur med sommerdekk.

Før du begynner:

  • Parker bilen på et flatt og stabilt underlag. Sett på håndbrekket
  • Sett bilen i førstegir eller «Park» (Automat).

Løsne (ikke fjerne) muttere/bolter

Et verktøy alle bilister bør ha er en god muttertrekker som løsner og fester dekkene helt enkelt. Muttertrekkeren er et «must have» for alle som liker å mekke bil.

Begynn med å løsne mutterne på hjulet du skal ta av med en muttertrekker. Husk at de ikke skal helt av riktig ennå. Deretter jekker du opp bilen.

Bruk muskler – eller en jekk

Du må nok styrke i armene for å løfte på plass et bilhjul. Derimot kan du spare mye krefter på å bruke effektive verktøy.

Plasser jekken på riktig sted i henhold til instruksjonsboka. På mange biler er det markert et felt på undersiden av chassiset hvor du skal feste jekken. Du kan bruke en tradisjonell jekk som sveives opp manuelt eller en hydraulisk garasjejekk som pumper bilen opp og ned.

Byggmkker Techtronic-Industries jekk

HYDRAULISK JEKK: Pump opp og ned med en sånn, i stedet for å sveive rundt og rundt med en vanlig jekk. Foto: illustrasjonsbilde.

Beveg deg aldri under bilen når den er jekket opp.

Byggmkker Techtronic-Industries muttertrekker

Plasser støttebukker i stål eller et bildekk under chassiset for å sikre både deg og bilen i tilfelle jekken gir etter.

Av med vinterdekkene

Bruk muttertrekkeren for å løsne alle mutterne/boltene helt, og løft av dekket. Ryobi har en batteridrevet 18V-modell med tre hastigheter.

Byggmkker Techtronic-Industries Ryobi-muttertrekker naerbilde

TESTVINNER: Ryobi 18V Muttertrekker R18IW3 bruker ONE+batteri – som fungerer med over 40 ulike Ryobi-produkter. Den har tre gir/hastigheter, LED-lys, og opptil 400 Nm moment. Foto: Ryobi.

Og på med sommerdekkene

Når du skal sette på plass dekket igjen, bør du bruke muttertrekkeren for å sikre at bolter og muttere treffer gjengene riktig. Stram til nok til at de sitter, men ikke med full styrke riktig ennå.

Fjern støttebukker eller dekk og senk jekken. Når hjulene er nede, strammer du til med muttertrekkeren til de sitter godt. Gjenta samme prosess på resten av hjulene.

Husk at mutterne skal trekkes til «i diagonal» – altså at du alltid fester mutteren som sitter på motsatt side av den du nettopp skrudde inn.

Byggmkker Techtronic-Industries bildekk

Etter 30-50 kilometer med nye dekk bør du alltid sjekke at muttere og bolter sitter forsvarlig, eller om det er behov for etterstramming.

Sjekk lufttrykket i dekkene

Sjekken skal helst gjennomføres flere ganger i løpet av en sesong og gjøres enten på bensinstasjon, eller hjemme med en kompakt og batteridrevet kompressor.

Kjører du mye med fullastet bil kan det være smart å justere lufttrykket med jevne mellomrom.

Byggmkker Techtronic-Industries Ryobi-kompressor naerbilde

BÆRBAR KOMPRESSOR: I tillegg til luft i bildekkene kan du blant annet pumpe opp luftmadrasser, flytemadrasser, fotballer og sykkeldekk. Dette er Ryobi 18V R18I-0 med ONE­­+batteri. Foto: Ryobi.

Riktig lufttrykk i dekkene i henhold til hvor fullastet bil du kjører, er som regel markert på innsiden av bensinlokket eller i døra på førersiden. Hvis ikke finner du i alle fall en oversikt i instruksjonsboka.

Byggmkker Techtronic-Industries Ryobi-kompressor naerbilde (1)

Det er piggdekkforbud fra første mandag etter påske, det vil si 20. april i 2020. For de to fylkene som utgjør Nord-Norge gjelder forbudet fra 1. mai.

Ta vare på vinterdekkene

Hjulene du skal oppbevare til neste sesong bør rengjøres grundig – både felger og dekk.

  • Fjern grus som har satt seg fast i dekkene og spyl over med vann.
  • Skrubb felgene med en egnet felgrens, skyll grundig og påfør gjerne felgvoks, også når det er tørt.
  • Dekkene bør oppbevares på et tørt og mørkt sted med god gjennomlufting, for eksempel i en garasje eller en bod. De bør enten ligge oppå hverandre eller henges på solide veggfester.

Byggmkker Techtronic-Industries bildekk

OPPBEVARES TØRT: Dekkene kan ligge oppå hverandre, slik som her, hvis du har plass til det i garasjen. Foto: illustrasjonsbilde.

Trenger bilen din vårrengjøring i tilegg?

LES HER

karcher2-1 1 (1)