K-Rauta-hero-banner

Årets lærling: Nå kommer jentene

For niende året på rad arrangerer Byggmakker "Årets Lærling", hvor de leter etter de dyktigste elevene innenfor byggfaget. Nesten hundre lærlinger er nominert, og i år har antallet kvinnelige nominerte eksplodert.

Aarets laerling 800x480

Haucon-lærling Maja Kristine Indset er en av de nesten 100 som konkurrerer i Byggmakkers kåring av byggenæringens beste lærlinger. Foto: Byggmakker

Nesten 100 navn er meldt inn til årets konkurranse, sammenlignet med 60 i fjor. Under nominasjonsprosessen i fjor var det kun én kvinnelig lærling, mens det i år har kommet inn nominasjoner på hele 10 kvinner innenfor byggfaget.

– Denne mangedoblingen er noe vi er ekstra stolte av. Vi støtter praktiske fag, og vi ønsker å øke kvinneandelen i byggebransjen, sier Hilde Kristoffersen, administrerende direktør i Kesko Norge, som eier Byggmakker og Onninen.

Konkurransen foregår ved at lærlinger blir nominert av sine arbeidsgivere gjennom en nominasjonsfase, før lærlingene blir fulgt og observert på arbeidsplassen av fagpersonell over en periode. Til slutt kåres en vinner i hver region, som får verktøy til en verdi av 10 000 kroner hver.

– Vi arrangerer denne konkurransen fordi rekruttering og utdanning er viktig for utviklingen av byggebransjen. Vi er stolte av å samarbeide med Byggmesterforbundet, skoler, opplæringskontorer og kunder i vår satsning på lærlingene, sier Marianne Bostrøm, markedsdirektør i Byggmakker.

Vinnerne kåres i september, og dette er noe hele bransjen ser frem til.

– Årets lærling bidrar til mye positivt for lærlingene selv, lærlingansvarlige, bedriftene de jobber i, samfunnsansvaret og lokalmiljøene der Byggmakker har varehus. Vi gleder oss til å kåre Årets lærling 2023 i september. I oktober starter jakten på neste års vinnere med en ny nominasjonsrunde og nye muligheter, sier Bostrøm.

Byggmakker har også et eget program for oppfølging og satsing på lærlingene.

– I løpet av første halvår har vi gjennomført en praktisk proffsamling for våre proffkunder i Kristiansand og Skien. Arrangementene varte i to dager, hvor vi møtte over 250 kunder for praktisk læring på den første dagen, før vi tok imot nesten 250 ivrige lærlinger neste dag. De fikk møte leverandører og lære praktisk om produkter. I høst planlegger vi å gjennomføre samlinger i Bergen, Trondheim og Oslo, avslutter Bostrøm.