K-Rauta-hero-banner

Returordning for steinullsisolasjon

Fokuset på sirkularitet er viktigere enn noen gang og i byggebransjen er det utvilsomt potensiale for tiltak for å minske avfallet som genereres på en årlig basis. Gjennom resirkuleringsprogrammet Rockcycle etablerte Byggmakker Larvik en returordning for steinullsisolasjon tidligere i år. Nå er resultatene klare etter første retursending.

Returordning for steinullsisolasjon 800x480 1

Per Skinmo, Daglig leder i Byggmakker Larvik.

I starten av 2023 meldte Byggmakker Larvik seg på resirkuleringsprogrammet Rockcycle i regi av isolasjonsprodusenten Rockwool. Programmet er det nyeste tilskuddet i Byggmakker Larviks bærekraftsaksjoner og innebærer en returordning for steinullsisolasjon.

– Vi er svært stolte av å være det første Byggmakker-varehuset som har satt i gang med returordningen. Konseptet er enkelt, både for oss og for kundene våre, og det føles godt å bidra til økt sirkularitet i byggebransjen, sier Per Skinmo, Daglig leder i Byggmakker Larvik.

Hvordan fungerer returordningen?

Hos Byggmakker Larvik kan man nå finne et 20m3 merket mottak med en komprimator hvor våre kunder kan levere avkapp av steinull fra byggeplass. Man kan også levere brukt steinull fra rehabiliterings- eller etterisoleringsprosjekter hvor det velges å erstatte gammel isolasjon med ny. Kundene leverer tørr og ren steinull som er kriteriesatt, og vil motta både returskjema og sertifikat signert av Byggmakker Larvik. Dette kan brukes i eget regnskap eller miljøregnskap, eventuelt mot ulike sertifiseringsordninger.

Når komprimatoren er full sender Byggmakker Larvik denne til Stena Recycling i Moss for mottakskontroll og kverning til Rockwools ønsket grovhet. Deretter sendes materialet videre til Rockwool fabrikken hvor det omsettes til ny, robust isolasjon som erstatning for ny steinull.

Returordning for steinullsisolasjon 800x480

Fra venstre: Hans Joachim Motzfeldt, Miljø- og bærekraftsansvarlig i Kesko Norge, Per Skinmo, Daglig leder i Byggmakker Larvik og Morten Rønningen, Distriktssjef Rockwool for Vestfold/Telemark/Viken Sør.

Gjenvinningens klare tale

Resirkuleringsprogrammet som er på plass i Larvik bidrar til gjenvinning av steinullsisolasjon og reduserer ytterligere utvinning av stein fra jordas naturkapasitet. I tillegg bidrar løsningen til reduksjon av klimagassutslipp som normalt sett ville vært forårsaket av steinutvinning og transport.

Første retursending fra Byggmakker Larvik ble levert i mai 2023, utført av Norsk Gjenvinning. Det ble returnert 6480 kg, eller nærmere 6,5 tonn, steinull. Ifølge Rockwool kan dette omsmeltes til ca. 6286 kg med nye Rockwool produkter. Dette tilsvarer til sammenligning 2123 nye isolasjonsplater av typen Flexi-A, som utgjør behovet for isolasjon til hele 7 eneboliger på ca. 145 m2.

– Det er gledelig at så mange av våre kunder og lokale aktører ser nytten av gjenvinning og benytter seg av returordningen i Byggmakker Larvik. Vi ser frem til å utvide resirkuleringsprogrammet til enda flere varehus i tiden fremover, sier Kjell Vidar Dokken, Direktør i Byggmakker.