K-Rauta-hero-banner

Sammen for fremtidens byggebransje

Som ikke bare en av Norges ledende byggevarekjeder, men også merkevarer, er vi i Byggmakker klar over ansvaret som ligger på våre skuldre. Målet er en byggebransje som i større grad reflekterer samfunnet enn det vi ser i dag, og da må vi løfte jenter og kvinner frem.

For byggfag trenger flere jenter og kvinner. Dette krever ikke bare innsats fra oss i byggevarehandelen, men det krever i mange tilfeller også en holdningsendring fra bransjen.

I 2023 så vg1 bygg- og anlegg en svak nedgang i antall kvinnelige søkere fra året før. Det samme skjedde i 2014 og 2017, men sammenligner vi de eldste tilgengelige søkertallene med de nyeste, har antallet kvinnelige søkere økt 167 prosent fra 2012 til 2023.

Dette er gledelige tall, men sammenligner vi de samme tallene mot de mannlige søkerne har vi en lang vei å gå.

jenter-lærlinger-2-800x400

Gledelig utvikling blant lærlingene

På veien mot en likestilt bygg-og anleggsbransje har de av oss som driver med byggevarehandel et ekstra ansvar.

– Ansvaret for rekrutteringen av jenter og kvinner til byggebransjen ligger langt fra kun hos lærerne. Vi som driver med byggevarehandel og møter bransjen i varehuset og på byggeplass hver dag må være klar over ansvaret og hvilken påvirkning vi har, særlig rettet mot de ferskeste i bransjen, sier Hilde Kristoffersen, administrerende direktør i Kesko Norge, som eier blant annet Byggmakker.

Hilde-Kristoffersen-800x400

Blant de ferskeste innen bygg-og anlegg tar flere og flere jenter og kvinner steget frem. For antallet kvinnelige lærlinger innen bygg-og anleggsteknikk har på ti år økt med nesten 390 prosent.

Gjennom lærlingsatsningen møter vi flere av disse.

– På lærlingdagene våre landet rundt har vi sett en økning av dyktige, kvinnelige deltakere. Dette er lærlinger som til tider er enda mer engasjert enn gutta, og alle vi snakker med forteller oss at de ønsker seg flere kvinnelige kolleger, sier markedsdirektør i Byggmakker, Marianne Bostrøm.

Marianne-Bostrøm-800x400

For velger du først å bli lærling innenfor byggfaget har du mange muligheter. Enten du starter som håndverker og ender opp som byggingeniør eller motsatt, eller kanskje du starter for deg selv, så finnes det alltid store muligheter. Byggfag gir ingen begrensninger, og dette er en av kvalitetene ved faget lærlingene trekker frem.

– Når vi spør dem hva de ville sagt til jenter som vurderer å søke byggfag, sier de at det i hvert fall ikke er noe å være nervøs for. De forteller også at mange kanskje har et inntrykk av bransjen som lite inkluderende for damene, men at de har opplevd det motsatte. I byggenæringen samarbeider alle mot et felles mål, enten om det er å ferdigstille et prosjekt på byggeplassen eller rekruttere flere kvinner inn i den rå bransjen vår, sier hun.

jenter-lærlinger-1-800x400

Ekstra stolte ble vi da Courtney fra Vestfold ble kåret til årets lærling, en konkurranse som har vært en del av lærlingssatsningen til Byggmakker i ti år. Også her tar kvinnene stadig andeler:

– Under kåringen av årets lærling i fjor så vi et større antall kvinnelige nominerte enn tidligere, på rundt ti prosent. Men vi trenger flere, og vi i Byggmakker lover å jobbe for en åpen og inkluderende byggebransje hele året, sier Marianne.

courtnet-årets-lærling-800x400

Sterke kvinner både ute og inne

Som i mange andre bransjer og organisasjoner er representasjon også internt en viktig prioritering for oss.

Vi er så heldige å ha mange fantastiske kvinnelige makkere både i varehus, på kontor og ute på byggeplass som inspirerer kunder og kollegaer hver dag de er på jobb. Det skal vi fortsette med – og fremover skal vi utvikle oss ytterligere.

Sammen bygger vi fremtidens byggebransje!

Kilder: Udir, SSB.