K-Rauta-hero-banner

Strømsparing

Hvorfor er energisparing så viktig?

I de siste årene har vi opplevd uvanlig høye strømregninger, og det ser ikke ut til at de blir lavere med det første. En av årsakene er fordi vi bruker mer energi enn nødvendig, hvilket gjør at det blir underskudd på kraft – og da stiger prisene. Det betyr at med energisparing gjøre du ikke bare godt for din egen lommebok, men for hele samfunnet.

Mange tror at energisparing er vanskelig, at det ikke hjelper og ikke minst at det er dyrt. Til det kan vi si at alle tre er feil. For tvert imot – energisparing er enkelt, det hjelper og det er ikke dyrt. Det skal ikke stikkes under en tetningslist at enkelte tiltak kan være en stor investering, men fra dag én sparer du penger. Det er nemlig den store fordelen med energisparing – alt du gjør, lønner seg på kortere eller lengre sikt.

På denne siden har vi samlet flere gode tips til kostnadsbesparende og energieffektiviserende tiltak du kan gjøre hjemme og på hytta. Noen er enkle, mens andre kanskje krever at du er litt mer nevenyttig. Felles for dem alle er at de gir deg lavere strømregning. Og lavere skuldre.

Isolasjon

Et trekkfullt hus fører til stort varmetap. Å isolere kan derfor være det beste og smarteste du kan gjøre for energisparing, og for å få ned strømregningen.

Isolering er enkelt og miljøvennlig, og selv om det kan virke som en stor jobb går det raskere enn du tror. Rimelig er det også – har du et hus som er bygget før 1990 som du etterisolerer loftet på, får du igjen investeringen allerede etter tre. Så når du først er i gang, hvorfor ikke isolere veggene samtidig?

Med på kjøpet gir isolasjon deg mange fordeler, som blant annet:

 • Du får jevnere innetemperatur
 • Du får bedre inneklima
 • Du reduserer varmetap
 • Du bidrar til mindre klimautslipp

Lurer du på om du bør isolere? Dersom du kjenner trekk og kald vind inne, og om det henger istapper fra takrennene om vinteren er det tydelige tegn på at du bør tenke på å isolere.

Her finner du alt av isolasjon hos Byggmakker

Lavere strømregning med nye vinduer

Er vinduene på huset ditt mer enn 20 år gamle? I så fall kan det være smart å investere i nye. Det samme gjelder dersom vinduene er punktert, dugger på innsiden, har råteskader, fliser opp, trekker eller er vanskelige å åpne og lukke. Da får du varmetap, og det gjør at tusenlappene flyr fort ut av vinduet – bokstavelig talt.

Mer enn halvparten av strømmen vi bruker går til oppvarming, og mye av dette forsvinner ut av vinduene. Faktisk kan de stå for hele 40 prosent av varmetapet! Dagens vinduer har en mye bedre isoleringsevne enn de hadde i gamle dager, og velger du 3-lags energisparende glass får du en helt annen og mye mer behagelig bokomfort. Går du for aluminiumsbekledning slipper du å male også.

Ta gjerne stearinlystesten om du er usikker på tilstanden til vinduene dine. Dersom flammen blafrer langs listene har du trekk fra vinduet, og da kan det være på tide å bytte.

Her finner du alt av vinduer hos Byggmakker

På tide å bytte ytterdøren din?

Selv om huset ditt varer “evig”, har ytterdøren din begrenset levetid før den begynner å skrante på grunn av vær, vind og temperatur. Den kan bli skjev eller sprekke opp i skjøtene, hvilket gjør at det trekker og det blir varmetap. Tommelfingerregelen er at hvis ytterdøren din mer enn 30 år gammel, er det på tide å oppgradere til en ny.

Det finnes mange ulike kvaliteter av ytterdører, men en ny dør er uansett bedre isolert enn den du har fra før. Også rimelige dører isolerer godt, og legger du litt mer penger på bordet får du i tillegg mer støyreduksjon, bedre formstabilitet, høyere motstandsdyktighet mot ekstremvær og mulighet til å velge flere farger, tresorter, materialer og design.

Et godt tips er å bruke litt ekstra tid på valget og sjekke utvalget fra flere produsenter når du skal ha ny ytterdør – det er jo tross alt den som gir førsteinntrykket på huset ditt.

Her finner du alle ytterdørene hos Byggmakker

K-Rauta-hero-banner

Ny ytterdør: Disse holder huset ekstra varmt

Med en «ECO ytterdør» slipper du å fyre for kråkene.

Tetningslist - enkelt og rimelig

Det kanskje enkleste og rimeligste tiltaket for energisparing som i tillegg krever lite innsats å få på plass, er tetningslister. Én rull kan spare deg for tusenvis av kroner i strømutgifter – hvert år.

Tetningslister til dører og vinduer finnes ulike farger, størrelser og kvaliteter, og materialer som skum, gummi og silikon. Avhengig av hva de er laget av, påvirker prisen og holdbarheten. Skum har en holdbarhet på fire år, gummi på åtte år og silikon i opptil 15 år.

For at en tetningslist skal være så effektiv som mulig, må du finne ut hvor stor sprekken er. Ta en bit modelleire, sett den i sprekken og lukk døren eller vinduet. I avtrykket ser du størrelsen på sprekken, og så er det bare på kjøpe den tetningslisten som er riktig til jobben.

Bare husk at tetningslister ikke alltid er svaret – om sprekken er mer enn syv millimeter bør du bytte døren eller vinduet.

Her finner du alle tetningslistene hos Byggmakker

Spare strøm – tips til smart vedfyring

 • Bytt til rentbrennende vedovn – da kan få dobbelt så mye varme for veden
 • Ha god tilførsel av luft – da brenner det best.
 • Bruk tørr ved – den brenner mest effektivt.
 • Fyll vedovnen litt og litt – ikke sjeldent og mye.
 • Tenn opp når det er ekstra kaldt – det er nemlig da strømmen er dyrest.
 • Sjekk strømprisene – noen dager kan du nemlig spare ekstra mye.
 • Fyr om morgenen og når du kommer fra jobb – da er strømprisene ekstra høye.
 • … og ikke glem – når du fyrer i peisen eller vedovnen skaper det god stemning.

Se vårt store utvalg av peisovner

spare strom peis jotul 373 hero 800x800

Spare strøm? Det gjør du enkelt med peis og rentbrennende vedovn

Å fyre med ved er koselig, og et knitrende bål gir deg både lys og varme. Det du kanskje ikke har tenkt på er at du med en peis eller vedovn kan spare strøm for tusenvis av kroner i året?

Les om rentbrennende ovner her
K-Rauta-hero-banner

Fiks ferdig smarthus fra Byggmakker gir deg lavere strømregning

Har du også for alvor begynt å merke at strømregningen er høyere enn før? Skulle du ønske det fantes en enkel måte å redusere den på? Hva om vi forteller deg at det finnes – og at du kan tjene inn investeringen i løpet av ett år?

Ventilasjon

God ventilasjon og godt inneklima er sunt. Og det gjelder ikke bare for kropp og sjel, men også for lommeboken din.

Ventilasjon med varmegjenvinning gjør at du fra første dag kan redusere kostnadene dine til oppvarming. Samtidig får du og familien din bedre inneklima med frisk luft, hvilket er positivt for helsen. En mulighet er å oppgradere fra naturlig eller mekanisk ventilasjon, som er vanlig i eldre hus, til balansert ventilasjon. En annen mulighet er romventilator, som er et minianlegg som fungerer på samme måte.

Her finner du alt av ventilasjon hos Byggmakker