K-Rauta-hero-banner
Artikler

Bytte vinduer: Dette bør du tenke på

Nye vinduer er en investering med mange gevinster hvis du velger riktig produkt. Vi har spurt eksperter fra tre ulike vindusprodusenter om hva som skal til for en vellykket vindusshopping.

Det finnes mange grunner til å bytte vinduer. Noen ganger er det helt nødvendig å skifte ut vinduer som har «gått ut på dato», mens andre er ute etter å modernisere hjemmet med større vinduer. Uansett hvilken grunn du har, er det noen grunnleggende ting du bør tenke på før du gjennomfører kjøpet. Vi har snakket med eksperter fra vindusprodusentene Natre, Gilje og Lyssand Frekhaug for å sikre oss de beste rådene:

Invester i kvalitetsvinduer

Det kan virke overveldende å kjøpe nye vinduer, for det finnes mange alternativer i ulike priskategorier og kvaliteter. Hans Erik Smedsrud hos vindusprodusenten Gilje anbefaler å sette kvalitet høyt på prioriteringslisten.

– Vinduer har vanligvis en levetid på 20 til 30 år, men med god kvalitet og vennlig klima kan de holde enda lengre. En investering som i utgangspunktet virker rimelig kan vise seg å bli dyr dersom vinduene ikke innfrir forventning til funksjonalitet og levetid, sier han.

lyssand frekhaug vindu stue

ET EKSTRA ROM: Med riktige vinduer kan du få følelsen av mye større rom. Foto: Lyssand Frekhaug.

Gilje moderne hus vindu

Smarte vinduer

Vinduene fra Gilje har en smart funksjon som gir deg beskjed om vinduet eller døren er forsvarlig lukket eller ikke. Med sensoren Gilje Sense i dører og vinduer har du full kontroll på om huset ditt er lukket og låst – og informasjonen finner du i en egen app på mobilen.

Herdet og laminert glass øker sikkerheten

— De fleste vinduer er laget for å tåle normal bruk, men glass knuser. Særlig i moderne hus med store glassflater fra gulv til tak er det viktig med sikkerhetsglass som minimerer sjansen for personskader ved sammenstøt, sier Anders Bråten i Natre Vinduer.

Hovedregelen er at vinduer, dører og glassfelt som er lavere enn 0,8 meter over gulvet skal sikres. Natre har vinduer med både herdet og laminert sikkerhetsglass som sikrer mot personskader, innbrudd og hærverk.

Herdet glass er inntil fem ganger så hardt som vanlig glass. Det gjør det naturlig nok vanskeligere å knuse. Dersom glasset knuser, faller det ut av rammen og forvandles til små og ufarlige glassbiter, akkurat som et bilvindu.

Laminert glass sørger for at glassruten henger sammen selv om selve glassoverflaten er ødelagt. Dessuten minsker laminert glass solens UV-strålingen, og møblene dine utsettes for mindre falming.

For ekstra utsatte vinduer finnes også glass laget for såkalt ufarlig brudd.

Det finnes byggetekniske forskrifter som regulerer tilfeller hvor det er påkrevd med sikkerhetsglass. Les mer om kravene her.

Velg en stil som passer boligen din Boligens utseende og stil bør være førende for valg av vinduer.

Hus bygget mellom 1960 og 1990 har ofte mindre glassflater enn moderne hus og funkisboliger. Velg vinduer som står i stil med resten av huset for å unngå «konflikt» med det estetiske uttrykket.

Velg en stil som passer boligen din

Boligens utseende og stil bør være førende for valg av vinduer.

Hus bygget mellom 1960 og 1990 har ofte mindre glassflater enn moderne hus og funkisboliger. Velg vinduer som står i stil med resten av huset for å unngå «konflikt» med det estetiske uttrykket.

Gilje moderne hus vindu

IN MED STORE VINDUER: Funksjonelle hus med store og mange vinduer blir stadig mer populært i Norge. Foto: Gilje

Velg riktig glass til hvert rom

— Når du skal kjøpe nye vinduer er det viktig å vurdere hvilken type funksjonsglass boligen din har behov for, tipser Christian Tollefsen, produktsjef hos vindusprodusenten Lyssand Frekhaug.

Dersom vinduene skal stå i rom som blir varme, bør du for eksempel vurdere glass med soldemping. Disse stopper en del av solvarmen slik at det ikke blir så varmt inne. Dersom du skal sette inn vinduer i et rom med mye trafikk utenfor, er det kanskje behov for lyddempende glass.

gilje fast skyvedor interior stue

SLIPP SOLEN INN: I spesielt lysfylte rom kan det være lurt å vurdere vinduer med soldemping. Foto: Gilje.

gilje skyvedor interior moderne kjokken

SVAL MATSTASJON: Soldemping er også genialt og behagelig på kjøkkenet. Foto: Gilje.

Like fine år etter år

De færreste synes det er gøy å male vinduskarmer. Heldigvis finnes det en løsning som fritar deg fra vedlikeholdspliktene. Lyssand Frekhaug har vinduer med utvendig aluminiumskledning som holder seg fine i år etter år. Vinduene lages som vanlige trevinduer, men blir kledd utvendig med pulverlakkert aluminium.

lyssand frekhaug vindu stue