K-Rauta-hero-banner
Artikler

Montere ytterdør og innerdør – så enkelt gjør du det!

Begynner ytterdøren å bli gammel, sprukken og skjev? Er innerdørene fulle av riper, sår og hakk? Ja, har dørene i boligen din rett og slett sett sine beste dager? I så fall er det bare én ting å gjøre, og det er å bytte dem. Men hvordan gjør du det? Vi kan røpe såpass som at å montere ytterdør og innerdør er enklere og går raskere enn du tror.

Det er det i hvert fall hvis vi skal stole på Daniel Bergum, og det er det ingen grunn til ikke å gjøre. Han er nemlig salgsleder byggevare hos Byggmakker Gjøvik, og er således en fremragende ambassa-dør for å forklare fremgangsmåten.

swedoor function erie 800x480

VELKOMMEN HJEM: Function Erie fra Swedoors er en funkisinspirert ytterdør med god sikkerthet mot innbrudd. Den kan også fås med ulike farge på utsiden og innsiden. 

– Å montere ytterdør og innerdør er ikke vanskelig så lenge du har litt innsyn i hva du skal gjøre, forbereder deg godt og følger monteringsanvisningen. 

– Så dette er noe de fleste av oss klarer?

– I hvert fall så lenge dere er to, og da spesielt på ytterdør. Det er ikke fordi det er vanskeligere, men rett og slett siden døren er tyngre fordi den er ferdig montert på karm. 

Se vårt store utvalg av ytterdører

Forberedelser og dørtyper 

Hva må du tenke på og forberede før du monterer? Ikke uventet må du i første rekke være nøye på målingen. Et enkelt triks her er at hvis du måler døren din til å være 72 centimeter, så er karmen 10 centimeter mer – altså til sammen 82 centimeter. 

– Det er jo kjedelig å komme hjem med feil størrelse på døren. I tillegg må du kontrollere om den nye døren er skadet før du fjerner den gamle. Monterer du en dør som er skadet, kan du miste noe av garantien siden du jo har godkjent produktet. Tenk også på hvor den skal plasseres – det er mange typer dører og ulike rom de kan være i. 

Kanskje du for eksempel ønsker en glassdør for å få fylle rommene med lys?

swedoor stable GW4 800x480

MODERNE: Stable GW4 fra Swedoor en massiv innerdør med glass med et nordisk minimalistisk design. Den massive kjernen i miljøvennlig trefiber gir døren en lydreduserende effekt. 

Selv om det er enkelt å montere dører, gjør det jo ikke noe om det kan gjøres enda enklere. Når du skal begynne å kikke på utvalget som finnes, tipser Daniel deg derfor om å se etter Swedoor og noe som heter FrameFast.

– Dette er et smart monteringssett med blant annet justerbare distansehylser og selvsentrerende skruer, som gjør det enkelt for både proffen og hvermannsen å montere i ulike karmtyper. Du får en eksakt og stabil montering på kortere tid enn vanlig karm, og den er enklere å etterjustere fordi du ikke behøver å fjerne karmlisten. 

Swedoor har også noe som heter Flex+karm – hva er dette og hva er fordelen med den?

– Denne er litt av det samme som FrameFast, men her har du en komplett karmløsning med justerbare gerikter. Det gjør at døren enkelt kan monteres selv om veggen er ujevn. På denne er det i tillegg dempelist, slik at du minsker lydgjennomtrengning. 

Se vårt store utvalg av innerdører 

Verktøy og utstyr til montering av dør

I prinsippet er det ikke verre å montere en dør enn å sette sammen en bokhylle – du trenger bare litt mer verktøy. Og sannsynligvis har du det aller meste allerede.

– Du trenger en drill eller en skrutrekker, vater, meterstokk, festemidler generelt i form av ulike skruer som er avhengig av døren og veggen den skal i, kiler og luftpute – som er veldig fint å bruke for å få døren til å sitte mens du monterer, sier Daniel.

Han har dessuten en liten advarsel – det skal nemlig litt mer til enn å bare smelle en dør i et hull i veggen, og ting kan gå galt dersom du ikke bruker verktøyet riktig.

swedoor unique sort 800x480

TIDLØST: Unique 01L GWA 1120 er en massiv innerdør med glass som er både tidløs og moderne på samme tid. Døren kan leveres som både pardør og skyvedør.

– Det hender at folk ikke bruker vater, og det er ikke uvanlig at karmen blir justert for mye med skruene. Da blir den skjev, og døren kommer i klem oppe eller nede. Og bruker du byggeskum, må du være sikker på at døren er ferdig montert. Når du har brukt det, kan du nemlig ikke justere døren i ettertid. 

– Er det noen forskjell på hvordan man monterer ytterdør og innerdør?

– I grove trekk er det samme fremgangsmåte. Forskjellen er som tidligere nevnt at på ytterdør er karmen ferdig montert. 

Slik monterer du ytterdør og innerdør

Har innerdørene passert middagshøyden? Og er du klar for å bytte dem? Da er det bare å skride til verket. 

Se film trinn for trinn her

1. Sett sammen karmen – Er det en karm med pakning må du sørge for at denne er i orden før du fortsetter. Sett inn sylinderne, og legg langsidene ned på et underlag. Så legger du på toppdelen og til slutt terskelen. Skru to skruer fra topp og bunn inn i langsidene, og så er karmen montert. 

2. Sett karmen inn i åpningen – Løft karmen, og bruk gjerne luftputer i åpningen. Pump dem opp, og når de er på plass kan du justere slik at karmen er der du ønsker den skal monteres. Bruk sylinderne, og i tillegg karmskruer eller tilsvarende festemidler og ikke minst vater slik at alt er rett og riktig.  

3. Skru hengslene fast i rammen – Når karmen er i vater, gjør du klar dørbladet – altså selve døren. Sørg for at hengslene er litt løse, slik at det blir lettere å få dørbladet inn på karmen. Så skrur du hengslene fast i karmen, og da sitter døren på. 

4. Fest på dørhåndtak og lås – Dette er enkelt å sette på, og det er vanskelig å gjøre noen feil. Når disse er på døren, kan du bruke øyemål, meterstokk og vater for å rette opp i karmen. Det kan hende du må justere litt – helt til du ser at luftlinjen mellom døren og karmen er jevn. Da er alt som det skal være. 

5. Skru rammen fast i veggen – Sett inn en skrue på hver side i toppen, så det samme i bunnen – og så er døren ferdig montert! Nå har du fått en dør du har glede av i mange år, og det holder å vaske den litt innimellom når du ser den har blitt støvete. Eller du kan male døren i en sprek farge. 

Ytterdøra ble prikken over i-en på hytta

Byggmakker hjelper deg med monteringen!

Du synes kanskje beskrivelsen av hvordan du monterer er kort? Det er enkelt og greit fordi det tar kort tid å montere en dør. 

– Hvis du er sånn passe nevenyttig, tar det deg mellom en halvtime og tre kvarter. Vel og merke hvis du følger denne monteringsanvisningen, smiler Daniel. 

Han passer også på å legge til at du finner et stort utvalg ytterdører og innerdører hos alle Byggmakker-butikker – både i butikken og på lager. 

– Finner du ikke det du er på jakt etter, er det bare å spørre oss!

– Hva om jeg likevel ikke vil montere døren selv, eller trenger hjelp med andre ting?

– Da er det bare å komme seg til nærmeste Byggmakker, så får du hjelp med alle små og store prosjekter. Og med Fiks Ferdig-konseptet vårt formidler vi de beste lokale håndverkerne til deg, avslutter Daniel – før han stryker på dør.

Har du et prosjekt på gang? Vi legger til rette for at du skal lykkes!

Kom til oss i Byggmakker – vi har alt du trenger slik at du kan slippe løs håndverkeren i deg. Hos oss får du gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser på prosjektet ditt, uansett om det er stort eller lite. Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.