K-Rauta-hero-banner
Artikler

Male huset? Ikke glem grunnmuren

Dette er ekspertenes beste tips for maling og vedlikehold av husets fundament.

– Mange glemmer grunnmuren og tenker ikke over hvor viktig den er for totalinntrykket. En pen grunnmur underbygger husets fremtoning og skaper en helhet. Har du derimot en mur full av sprekker, skader, flass, sopp eller mosevekster hjelper det ikke at huset er vakkert og nymalt, sier Nina Klæboe Mørkve, skandinavisk fargesjef i Jotun.

De lanserte nylig siste utgave av sitt mest populære eksteriørfargekart Varig vakre farger – en samling av Jotuns beste eksteriørprodukter kombinert med Norges mest populære utendørsfarger. Her er også årets nye murfarger representert.

Styr unna hvit grunnmur

Mange maler muren hvit, som ofte kan bli veldig hardt mot grønn plen eller mørk stein. For å gjøre det enkelt å ta det riktige valget har Jotun utviklet nye grunnmursfarger som gir et løft til de mest populære eksteriørfargene.

I årets fargekart presenterer Jotun 16 vakre nyanser, blant disse flere grå og beige farger, som ofte fungerer bedre en hvitt.

BILDE MUR FARGEKART

GÅ FOR GRÅ. Grunnmuren trenger ikke å være hvít. Bare se på disse lekre gråtonene fra JOTUN. FOTO: JOTUN.

JOTUN DryTech Mur er en komplett serie av produkter for mur, og består av:

 • JOTUN DryTech Murprimer.
 • JOTUN DryTech Murfiller.
 • JOTUN DryTech Murmaling.

10L Jotun DryTech Murmaling

10L Jotun DryTech Murprimer

10L Jotun DryTech Murfiller

EN STERK TRIO. JOTUN DryTech Mur har mange fordeler. FOTO: Jotun.

– Dette er vår beste anbefaling til alle typer mur, grunnmur og betong. JOTUN DryTech Mur har unik membranteknologi som både er diffusjonsåpen, vannavvisende og skittavvisende. Det gir en varig pen mur, uten flass og sprekker, opplyser Mørkve.

FRA MUR MØRKT HUS

TRYKK HER

hus

Slik maler du muren

JOTUN DryTech Murmaling kan påføres både malte og umalte underlag.

JOTUN-murmaling 1898-lingraa

MUR FRA GRUNN TIL TAK. Murfargen Lingrå 1898 er en rødlig gråtone. FOTO: JOTUN.

Forarbeid:

 • Sørg for at underlaget er fast, rent og tørt.
 • Påfør deretter JOTUN 2-i-1 Kraftvask og soppfjerner, skrubb med kost og skyll godt. Kraftvasken fjerner fett og forurensning, og gjør underlaget klart for behandling.
 • Skrap bort løst materiale.

Grunning:

 • Fjern ubehandlet eller bar puss og grunn med JOTUN DryTech Murprimer, bruk pensel, rull eller sprøyte. Grunningen binder løse artikler og utjevner suget i underlaget.

Mellomstrøk:

 • Påfør et strøk med JOTUN DryTech Murfiller ved villstryking med pensel. Murfilleren kan rulles på muren, men da skal den villstrykes etterpå. Murfilleren dekker små sprekker og riss, bygger over ujevnheter, og øker filmtykkelsen og beskyttelsen.

Toppstrøk:

 • Påfør et strøk med JOTUN DryTech Murmaling ved rull, pensel eller sprøyte. Dersom du ikke har brukt Murfiller må du påføre to toppstrøk. Toppstrøket er diffusjonsåpent, vannavvisende og skittavvisende.

Hvordan male pusset mur

Hvordan male pusset mur

Tre grunnleggende tips

 • Grunnmuren bør vaskes årlig sammen med resten av huset.
 • All vegetasjon som vokser tett inntil grunnmuren bør fjernes.
 • Mal grunnmuren like ofte som du maler huset ditt.