K-Rauta-hero-banner
Artikler

Male vegg - slik blir du en maleproff

Å velge veggmaling er til å bli både matt, silkematt, halvblank og superblank i øynene av. Vi hjelper deg å knekke koden på hvordan du maler vegg, slik at du er sikker på å få riktig maling på ulike underlag.

Av all oppussing som gjøres hjemme, tar vi neppe for hardt i når vi påstår at det males mest. Det er kanskje ikke så rart, siden du kan forandre et helt rom på bare én dag. I tillegg koster interiørmaling lite.

BM Ansatt maleavd. 800x480

– Det som er viktig er å velge riktig malingstype ut fra både bruksområde og hvilket uttrykk du er ute etter. Underlaget du skal male på, for eksempel om du har slett vegg eller panel, er også viktig for valget av maling, sier malingsansvarlig Nina Herland hos Byggmakker Stavern.

Utstyr og tips til malejobben

Det beste sluttresultatet starter med et godt forarbeid. For uansett hvor fristende det måtte være å bli fort ferdig med å male veggen – jobben starter lenge før du dypper penselen i spannet. Er det spindelvev og du bare maler over, får du ikke et slett og fint resultat.

– Dekk til godt med dekkpapp og bruk Jotun Spesialvask Før Maling. Så må du passe på å få med riktig sparkel for underlaget, og slipepapir 120, forklarer Nina.

Og til det må du velge riktig maleutstyr.

– Det er spesielt rullene du bør tenke på. De billigste rullene er billige for en grunn – det er stor forskjell på hvor mye nupper som blir igjen på veggen, og noen legger igjen små hår. Jordan Perfect og Jordan Ultimate er gode ruller som gir et godt og jevnt resultat.

Flytt møbler eller dekk til med malerfilt, og tenk på at å male er artig når du er i gang siden du raskt ser fruktene av arbeidet. Husk også at du bruker maling fortynnet med vann, slik at du enkelt kan vaske av flekker. Og endelig er det tid for å gyve løs på den morsomme delen.

– Ha gjerne på hansker når du maler. Det er viktig at du bruker en god maskeringstape, så setter du først av i kantene med en pensel eller en liten rulle mot tak og lister. Når du har gjort det, bruker du den store rullen. Et forlengerskaft gjør også jobben enklere.

BM Jente som maler 800*480

– Hva med malingssprøyte?

– Det er noen som foretrekker dette, men det krever mer tildekking fordi malingsstøvet sniker seg inn overalt. Blant annet må du dekke til alle vinduer og flater du ikke vil ha maling på. Det betyr at bruker du malingsprøyte skal du vite godt hva du driver med.

Se utvalget vårt av interiørmaling

Slik maler du vegg

For å begynne med det generelle: Nina påpeker at overflaten skal være jevn og uten hull, sprekker og ujevnheter. Er det behov for det, sparkler og sliper du. Sjekk at sparkelen er tørr og ren før du setter i gang med å male.

– Først maler du med pensel rundt lister og hjørner, og rundt strømuttak og strømbrytere. Bytt til en liten rulle og mal over de samme flatene som du malte med penselen. Hvis det er steder der rullen ikke kommer helt til, kan du trykke på malingen klattvis med penselen for å få en rullestruktur.

Deretter maler du resten av veggen med en stor rulle, eventuelt forlengerskaftet.

– Og så er det to ting du må huske på. Det ene er å la malingen tørke før du påfører det andre strøket. Det andre er å fjerne maskeringstapen med en gang du er ferdig.

– I tillegg har vi det evige spørsmålet – skal man male tak, vegg eller lister først?

– Jeg ville begynt med taket, så slipper du at det drypper ned på en nymalt vegg. Deretter ville jeg tatt taklistene, veggen og til slutt vegglistene.

Så er det jo slik at det finnes mange forskjellige vegger. Nina har supertipsene for ulike veggtyper, slik at du garantert får et flott resultat som varer lenge.

Se video: Hvordan male gipsvegg

Male tapet

Her er det viktig å bruke en grunning for tapet, som hindrer at den løsner i skjøter og ender. Ta ett strøk med dette, og så to strøk med maling.

Så er det slik at i noen tapeter er det myknere. Da er de ikke alltid så gode å male på, og det gjør at du kan få bløte felt midt på veggen. Hvis du er usikker – ta med en tapetprøve til Byggmakker, og spør om den er overmalbar.

Når du skal male på tapet, bruk maling som har god rullekvalitet, som Lady Wonderwall og Lady Pure Color fra Jotun.

Male strietapet

Hvis strietapeten er ny eller ikke er malt fra før, kan det være lurt å male et strøk grunning. Dette trekker inn og metter tapetene, og så tar du det siste strøket med ordentlig maling av god kvalitet.

Om du ikke grunner først, kan du ende opp med å kjøpe mange spann med dyr maling – det er utrolig hvor mye en strietapet kan suge til seg.

Her gjelder det samme som for tapet med tanke på rullekvalitet, så bruk gjerne Lady Wonderwall og Lady Pure Color her også.

BM-Tønsberg sept 2021 012 800x480

Male smartpanel

Dette er et dødt materiale, så det egner seg godt å male på. Husk at ferdigmalte veggplater ofte er innsatt med transportvoks. Da er det anbefalt at du vasker med rødsprit for å få vekk denne. Så ville jeg tatt et lag med heftgrunn, før jeg begynte å male.

Her kan du variere på malingene – det kommer an på hvilken glansgrad du ønsker. Et eksempel er Lady Wonderwall som har glansgrad 05. Et annet er Lady Supreme Finish, som er en panelmaling. Denne får du i glansgradene 03, 15, 40 og 80.

Male trepanel

Som alltid når du skal male – dette er det viktig at du vasker først. Er det gammelt panel, bør du bruke spesialrens for gulnet panel. Så legger du på to strøk med kvist- og sperregrunn, og sparkler og pusser til det er jevnt.

En fin maling på dette er Lady Supreme Finish i fargen og glansen du liker. Og ikke glem to strøk her også.

Male mønster på vegg

Mange lurer på hvordan de maler mønster på veggen, og da forteller jeg at her er det maskeringen som er viktig. En teknikk jeg bruker for å få rette linjer er at jeg først taper opp det jeg skal male, om det så er fjell, trær eller en by.

Så maler du langs tapekanten med den samme veggfargen du har fra før, slik at du fyller porene. Når dette har tørket, maler du med den nye fargen du for eksempel skal ha fjelltoppene i. Da slipper du ujevnheter, og du vil få en helt rett og fin skjøt.

Male veggen selv – eller få hjelp av en proff?

Nina forteller at de som kommer innom som regel er godt oppdatert, og blant annet har sett på farger på nettet og lest blogger. Noen har til og med laget moodboard.

– De ønsker som oftest å få de siste brikkene på plass, og ha hjelp til fargevalg. En del har gjort mye av hjemmeleksen på forhånd, og kommer inn med mobilen i hånden og vil gjerne se fargeprøver.

Og selv om de fleste av oss maler selv, er det noen som av ulike årsaker ikke gjør det. For å gjøre det enkelt for deg og for at du skal slippe å lete etter proffe malere selv – Byggmakker kjenner og formidler de beste av alle typer håndverkere der du bor.

BM Ansatt malepensler 800x480

– Husk at på alle Byggmakkers varehus finner du fagfolk som gir deg gode råd om interiørmaling. Et godt tips før du kommer til oss er å ta et bilde av rommet du skal male, da blir det enklere for oss å hjelpe deg.

Alle trenger en makker!

Kom til oss i Byggmakker – vi er makkeren din, og her får du alt du trenger til prosjektet ditt.

Uansett om du har et stort eller lite prosjekt på gang, forenkler vi hverdagen din og legger alt til rette for at du skal lykkes. Hos oss får du høy kvalitet, stort utvalg, flinke fagfolk og gode tjenester – til hyggelige priser.

Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enda enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.