K-Rauta-hero-banner
Artikler

Enkle rutiner kan forhindre alvorlige fallulykker

Arbeid i høyden hører med til en vanlig dag på jobben for håndverkere flest. Den beste beskyttelsen mot ulykker er å følge disse enkle ekspertrådene.

Bli Byggmakker proff kunde her

Søk her

Fallulykker er blant de vanligste årsakene til skader, alvorlige ulykker og dødsfall på norske arbeidsplasser, og byggebransjen er spesielt utsatt. Enkelte av håndverkerens arbeidsoppgaver er likevel nødt til å løses i høyden. Derfor er det uhyre viktig med både riktig utstyr og riktig bruk av utstyret for å unngå ulykker.

Dette handler i stor grad om å utarbeide gode og klare rutiner for HMS som ikke gir rom for forskjellige tolkninger. Ikke minst er det viktig at alle ansatte i håndverkerbedriften faktisk følger reglene til punkt og prikke hver gang det jobbes i høyden. God opplæring, kombinert med jevnlig oppfriskning, er avgjørende for å etablere slike rutiner.

Et lurt sted å starte hvis din bedrift skal utarbeide nye- eller friske opp HMS-rutinene for arbeid i høyden, er å se på anbefalingene fra Arbeidstilsynet (arbeidstilsynet.no/tema/arbeid-i-hoyden). Disse ekspertrådene er utarbeidet på bakgrunn av ulykkesstatistikk og reelle hendelser fra norsk arbeidsliv, og gir et riktig bilde av hvordan man kan jobbe forebyggende for å forhindre fallulykker.

Verneutstyret som sikrer god HMS på arbeidsplassen

For eksempel anbefaler Arbeidstilsynet å først og fremst sørge for kollektiv fallsikring fremfor kun individuelt fallsikringsutstyr. Med andre ord vil det kunne redusere antall ulykker å velge stillas og rekkverk i stedet for en lang stige, dersom det lar seg gjøre. En fallsikringsline vil ofte være en veldig god idé, men bør helst anses som et sikkerhetstiltak som kommer på toppen av kollektiv fallsikring.

Ekspertråd for å gjøre det tryggere å jobbe i høyden

Arbeidstilsynet har laget en rekke gode råd som det kan være svært nyttig for håndverkere å lytte til. Her er de viktigste tipsene, kort oppsummert:

  • Gjør så mye som mulig av arbeidet på bakkenivå
  • Sjekk at alt arbeidsutstyr – deriblant stillas og stiger – egner seg for arbeid i høyden, at det er i god stand og er godt vedlikeholdt
  • Kontroller arbeidsutstyret før bruk. Utstyr som ikke er i orden, skal tas ut av bruk.
  • Bruk løfteutstyr eller kran til heising av materialer
  • Sørg for kollektivt vern mot fallende gjenstander (ikke bare hjelm)
  • God belysning gjør arbeidet lettere og sikrere
  • En ryddig arbeidsplass øker sikkerheten
  • Vurder rutiner og tiltak for nødevakuering og redningsoperasjoner
  • Husk ansvar for tredjeperson

Det klart viktigste argumentet for å følge disse rådene er selvsagt at de kan bidra til å øke sikkerheten blant de ansatte som arbeider i høyden. I tillegg er det en kjensgjerning at Arbeidstilsynet hvert år gjennomfører omfattende kontroller i byggebransjen, og at flere titalls håndverkerbedrifter har fått stanset arbeidet og blitt ilagt overtredelsesgebyrer.

Se etter «Bra arbeidsmiljøvalg»-merket

Entreprenørforeningen (EBA) har i samarbeid med sentrale aktører i byggebransjen, deriblant Skanska, Veidekke og Peab, lansert en ny fellesmerking for sikre stigeprodukter. Det grønne «Bra arbeidsmiljøvalg»-merket skal gjøre det lettere å velge sikrere stiger.

Stigene klassifiseres etter fire ulike høydenivåer, hvor hvert nivå har ulike krav til høyde, dybde, antall trinn, ståplan, stopp-/støttebøyle og rekkverk.

Er du allerede Byggmakker proffkunde?

Bestill i BM Portalen her

Alle trenger en makker!

Med høy kvalitet, stort utvalg, flinke fagfolk og gode tjenester ønsker vi i Byggmakker å forenkle hverdagen din og gi deg den beste servicen du kan få.

Vi er på lag med proffen, og som proffkunde hos oss får du tilgang til en rekke fordeler og løsninger som gjør hverdagen mer effektiv, produktiv, bærekraftig og lønnsom for deg og bedriften din.

  • Du kan bestille når du vil i nettbutikken BM Portalen, og du får full oversikt over varekjøp, prosjekter, historikk og mye mer.
  • Du får leveringen din til rett tid på byggeplassen, og du kan leie utstyr, biler og helikopter.
  • Du får hjelp med tekniske tjenester, blant annet tegninger, søknader og detaljprosjektering

Er du proffkunde? Da logger du inn i BM Portalen her.

Ønsker du å bli proffkunde? Da kan du lese mer her, fylle ut skjemaet – og så tar vi kontakt med deg.

Som en av Norges største byggevarekjeder har vi mange privatkunder som spør etter dyktige håndverkere. Hver dag formidler vi proffkunder til små og store byggeprosjekter over hele landet – kanskje du og bedriften din blir de neste? For som vi sier: Alle trenger en makker.