K-Rauta-hero-banner
Artikler

Verneutstyret som sikrer god HMS på arbeidsplassen

Uansett hvor du jobber eller hva du jobber med ‒ god HMS og riktig sikkerhetsutstyr er viktig på arbeidsplassen for å sikre en trygg hverdag på jobb, både for arbeidsgiver og arbeidstaker.

Bli Byggmakker proff kunde her

Søk her

HMS-begrepet (Helse, miljø og sikkerhet) er gjennomgående i alle bedrifter, og et godt etablert begrep som de fleste er kjent med i dag. Likevel ønsker vi å ta deg gjennom noen nøkkelelementer som kan være helt avgjørende for deg og dine ansattes trygghet hvis uhellet først er ute.

Vi dro derfor HMS-erfarne Kent André Kvemo, fra Byggmakker i Bodø, til side for å gå litt dypere inn i hvilket sikkerhetsutstyr og rutiner som er nødvendig for å mestre god HMS på arbeidsplassen.

verneutstyr 2 800x480

Byggmakkers egne arbeidsklær – arbeidsbukse fra FXA, og arbeidsbukse og softshelljakke fra Prof. På buksene får du Condura-forsterkning på knærne, og selvsagt store utenpåliggende lommer med plass til alt du trenger. Jakken har hette, er pustende og er vind- og vannavvisende.

Legg grunnlaget for god HMS

For praktisere riktig og god HMS er det først og fremst avhengig av at en HMS-ansvarlig tilrettelegger og informerer ansatte om hvilke rettigheter de har, og sørger for at alt av utstyr er på plass.

‒ Vanligvis legger HMS-ansvarlig en plan med de ansatte som gjør det enklere å skape de nødvendige rutinene. Dette er alt fra rutiner ved brann, eventuelle ulykker, hvordan ansatte unngår ulykker og å ha god kontroll på arbeidsoppgavene med hjelp av riktig utstyr, sier Kent André.

Han påpeker også at det ikke er dumt av kollegaer å holde et øye med hverandre, og si ifra hvis de ser at noen bryter med HMS-reglene.

‒ Det kan garantert forhindre stygge ulykker om ansatte er oppmerksomme på om kollegaene bruker feil utstyr, eller helt har glemt viktige redskaper og verneutstyr. Du kan potensielt redde liv ved å blande deg litt inn i hva kollegaene rundt deg gjør eller ikke gjør, eller har på seg på jobb. Det koker ned til å passe på hverandre på arbeidsplassen.

Bli vant med verneutstyret

Ja, for i følge Kent Andre er det enkelt å enten glemme eller nedprioritere riktig utstyr når du drar på jobb.

‒ For noen kan kanskje verneutstyr føles litt tungvint og unødvendig å skulle ha på seg hver dag, men det handler mest om rutiner og vaner. Dukker du opp med med joggesko fremfor vernesko på byggeplassen hver dag, kan du brått ende opp med en skade i foten som verneskoen ville beskyttet mot. I tillegg kan det skrives avvik om det blir oppdaget.

Han understreker også at alle arbeidsplasser har ulike retningslinjer, men det viktigste er at alle kjenner sine rettigheter og at HMS blir prioritert på arbeidsplassen.

Disse arbeidsklærne vil proffen ha

‒ Du har rett på at arbeidsplassen din skal være trygg og sikker. Det innebærer blant annet at de ansatte har alt av nødvendig utstyr som beskytter mot skader, og gjør jobben enklere å gjennomføre. Dette kan være alt fra å ha en maske som beskytter mot skadelig støv, til en elektrisk truck for å unngå at ansatte må løfte for tungt. De har krav på at alt fungerer og er i tråd med tiden.

verneutstyr 4 800x480

Grunnleggende sikkerhetsutstyr på byggeplassen er

‒ Skoene er viktig for både føtter og rygg. I dag kan du scanne foten og få en skreddersydd såle som passer perfekt til føttene dine. Jeg mener at det vil utgjøre en enorm forskjell for hver enkelt ansatt over tid.

Så lenge det er pålagt av arbeidsgiver med visse typer verneutstyr, skal det dekkes for arbeidstaker da alle har rett på riktig HMS-tilrettelegging.

Fallsikring for både ansatte og verktøy

En annen viktig del av dagens HMS er god sikring i høyden. Før i tiden kunne kranreperatører klatre opp i tårnkraner i svimlende høyder helt uten sikring. Slik er det heldigvis ikke lenger.

‒ I dag er det mer og mer fokus på riktig utstyr til riktig oppgave. Alle skal være utstyrt med fallsikringslinen, som fungerer nesten som et stort bilbelte, kombinert med fallsikringssele. Fallsikring i stillas, for eksempel, fungerer nesten som med klatring – du hekter deg fast med kroker som du flytter på når du flytter deg, sier Kent André.

Det finnes et rikt utvalg av utstyr innen fallsikring å velge mellom basert på hvilke oppgaver som skal løses av bedriften.

‒ De fleste har nok hørt om fallsikring for folk, men finnes det fallsikring for verktøyet?

‒ Det gjør det faktisk! Det er veldig praktisk når du jobber i høyden. LUNA leverer blant annet et startsett som gir et godt utgangspunkt for sikring av verktøy. Én tilbakemelding vi ofte får er at det er digg å slippe og måtte klatre hele veien ned for å hente verktøy man mister, men en annen viktig fordel er den økte sikkerheten ‒ de som jobber lengre ned slipper å bekymre seg for en hammer i hodet.

Byggmakker gir proffene riktig HMS-utstyr

Det er mye å ha kontroll på når det kommer til ha HMS-en på plass. Her snakker vi alt fra riktig sikringsutstyr, til verktøy som er designet for å unngå ulike skader som kan forekomme når de er i bruk.

‒ Mange verktøyleverandører ønsker å strekke seg lenger enn kravene og setter høye krav til produktene de leverer. Det finnes for eksempel leverandører som utvikler elektrisk verktøy som rister minst mulig for å forebygge nerveskader. I 2022 er det mer fokus på å beskytte brukeren fra skader, og teknologien blir bare mer og mer avansert til å forebygge slike skader, forklarer Kent André.

verneutstyr 1 800x480

Hvis det blir for mye å velge mellom, eller et behov for opplæring i hvordan man bruker utstyret, er Kent André og resten Byggmakkers mange ansatte klare for å hjelpe til.

‒ Det finnes så mye bra på markedet for bedrifter som jobber i bygg-og industribransjen, og det lønner seg å fornye litt på verktøyutvalg, og å ta en sjekk at alt fortsatt holder mål på verneutstyret . Alt som gjør det litt tryggere å dra på jobb er verdt å sjekke ut.

Hvilke andre typer tjenester tilbyr Byggmakker til Proffen?

verneutstyr 3 800x480

BM Portalen

Logg inn

Alle trenger en makker!

Med høy kvalitet, stort utvalg, flinke fagfolk og gode tjenester ønsker vi i Byggmakker å forenkle hverdagen din og gi deg den beste servicen du kan få.

Vi er på lag med proffen, og som proffkunde hos oss får du tilgang til en rekke fordeler og løsninger som gjør hverdagen mer effektiv, produktiv, bærekraftig og lønnsom for deg og bedriften din.

  • Du kan bestille når du vil i nettbutikken BM Portalen, og du får full oversikt over varekjøp, prosjekter, historikk og mye mer.
  • Du får leveringen din til rett tid på byggeplassen, og du kan leie utstyr, biler og helikopter.
  • Du får hjelp med tekniske tjenester, blant annet tegninger, søknader og detaljprosjektering

Er du proffkunde? Da logger du inn i BM Portalen her.

Ønsker du å bli proffkunde? Da kan du lese mer her, fylle ut skjemaet – og så tar vi kontakt med deg.

Som en av Norges største byggevarekjeder har vi mange privatkunder som spør etter dyktige håndverkere. Hver dag formidler vi proffkunder til små og store byggeprosjekter over hele landet – kanskje du og bedriften din blir de neste? For som vi sier: Alle trenger en makker.