K-Rauta-hero-banner
Artikler

Bygge terrasse - Alt du trenger å vite!

Uterommet er det nye inne, og vi finner stadig flere måter å utnytte terrassen på selv om ikke solen står høyt på himmelen. Å bygge terrasse selv er bra både for sjelen og lommeboken – her er hele prosessen fra planlegging til drømmeterrassen din er ferdig.

Terrassen er ikke lenger bare forbundet med sommermånedene, men brukes stadig oftere. Vi bygger tak over eller finner andre løsninger som gjør at den gir oss hygge og nytte også utenom sommerhalvåret. 

– Nordmenn bruker mer og mer penger på terrasse. Vi ser at det stadig brukes mer sofistikerte materialer til byggingen, forteller kategorisjef Trond Morisbak i Byggmakker.

Hva sier byggereglene om terrasse og platting?

Plassering av terrassen

Det er mye å ta hensyn til: Morgensol, kveldssol, utsikt, innsyn fra naboer og vindforhold. Skal terrassen brukes til kos med en kaffekopp, eller skal det være plass til store grillselskap?

Det er flere faktorer som spiller inn når du skal bestemme plasseringen av terrassen, og solforholdene er som regel det viktigste for oss. En terrasse rett utenfor stuedøra vil virke som en utvidelse av boligarealet, spesielt hvis den heves opp i plan med innegulvet. Er ikke terrassen tilknyttet direkte utgang fra huset, kan det være spennende å legge den som en oase tilpasset sine naturlige omgivelser.

Se utvalget vårt av terrassebord her

darren saines hage terrasse byggmakker 900x500

Vil du ha tak på terrassen din? Slik bygger du pergola

– En hyggelig og romslig uteplass utvider huset ditt med antallet kvadratmeter den er på – det reflekteres også i prisen når huset ditt skal selges. Vi nordmenn elsker å kose oss ute med gode måltider sammen med familie og venner, sier Trond .

En terrasse kan dessuten jevne ut kupert terreng eller krage ut en skråning. Selv om du har planer om både terrassegulv, levegg, pergola og hagemøbler, er terrassebyggingen en jobb du fint kan ta i etapper uten stress.

Terrasse - utsikt - MB

Slipp naturen inn. Ingen tvil om hvilken side av huset denne terrassen skal være på. Legg merke til hvor mye glassrekkverket fra Arnøy Engros gjør for den fantastiske utsikten.

Hvor mye terrassebord trenger jeg?

Den enkleste måten å finne ut dette på, er å måle lengde ganger bredde. Da vil du finne ut hvor mange kvadratmeter terrassen slik at du kan regne ut hvor mange løpemeter terrassebord du trenger.

Her er en enkel regel for ca. forbruk

  • 95 millimeter bredde = 10,2 løpemeter per kvadratmeter
  • 120 millimeter bredde = 8,1 løpemeter per kvadratmeter

Velg terrassebordene som passer for deg

Uansett om du skal lage en enkel markterrasse eller et mer omstendelig byggverk med både trapp og rekkverk, er det viktig å tenke på at materialene utsettes for regn, vind og sol – og at bakken kan bevege seg på grunn av tele. Et kaldt og vått klima stiller høye krav til holdbarhet og levetid. Du bør derfor velge terrassebord med omhu for best kost/nytte-effekt. 

Se vårt utvalg av terrassebord her 

En annen ting du må tenke på er vedlikehold og hvor mye du er villig til å betale – som regel er det mindre vedlikehold desto dyrere terrassebordene er. Et eksempel er CU-impregnert furu som krever olje hvert år eller beis hvert tredje år, mens kompositt og Accoya behøver du ikke gjøre noe annet med enn å koste, og vaske med vann og såpe innimellom. 

Her kan du lese om de 9 hotteste terrassebordene denne sommeren

Verktøyene du trenger for å bygge terrasse

Har du ting som tommestokk eller målebånd, vinkel, vater, rettesnor og en del håndverktøy er du godt på vei. Utover dette er det viktig å ha en kraftig oppladbar drill. En på 12 Volt er normalt kraftig nok til å skru og bore, men hvis du trenger en ny drill bør du helt klart vurdere en litt kraftigere modell på 14,4 eller 18 Volt

Finn din nye drill her

I tillegg trenger du en kapp-/gjærsag, slik at du får kappet terrassebordene nøyaktig og pent. Et minstekrav bør være at den kan sage materialer som er opptil 300 millimeter brede.

Se vårt utvalg av elverktøy her

Bruk riktige terrasseskruer

Hvilke skruetyper du bør velge avhenger av hva slags terrasse du skal bygge, samt materialvalg og dimensjoner. For terrassebord på 28 x 120 millimeter bør du bruke minimum 55 millimeter lange terrasseskruer. Bord med større dybde trenger lengre skruer. Bruk alltid terrasseskruer av rustfri kvalitet uansett terrassedekke.

Skjult innfesting - MB - dsc 0006

Du kan også bruke skjult innfestning, et genialt system som gjør at du ikke får synlige terrasseskruer. En annen mulighet for terrasse uten skruehull er Hidden Decking System fra Essve. Da får du et pent sluttresultat uten synlige skruer, fliser eller sprekker.

Vil du vite mer? Da kan du lese Liten skrue kan velte stor terrasse

Der får du også en skrueguide til festing av bærebjelker. Hvilke du skal bruke avhenger nemlig av hva slags fasade du har – tre, tegl, lettbetong/Leca, betong krever ulike skruer.

Krav om rekkverk

Hvis du ikke skal la fundament stolpene stikke opp over gulvet og gjøre tjeneste som rekkverksstolper, må stolpene til rekkverket boltes til gulvbjelkene.

Vi anbefaler minst to bolter eller låseskuer. Rekkverket skal være minst 90 centimeter høyt og ikke ha større åpninger enn 10 centimeter.

Se vårt utvalg av terrasserekkverk her

Avstand mellom rekkverksstolper

Du bør ikke ha mer enn 1,80 meter mellom stolpene ved stående kledning eller 1,20 meter ved liggende kledning.

Dekkbord

Legg alltid dekkbord på toppen av stolpene. Bordet skal både avstive rekkverket og hindre fuktighet i å trenge ned i rekkverksbordene. I tillegg fungerer det som en barriere for klatrende barn, så velg så bredt som mulig.

Ferdig rekkverk i glass

Om du ikke ønsker å snekre alt selv finnes det et rikholdig utvalg av ferdige rekkverk. En økende trend er rekkverk i glass som kan gjøre underverker for utsikten fra terrassen din.

Ja til vedlikeholdsfritt rekkverk på terrassen!

Glassrekkverk BMI frontmontert-mobil

Nyt lyset og utsikten. Glassrekkverk på terrassen gir en helt annen atmosfære når lyset strømmer inn og utsikten ikke skjermes.

Fundamentering av terrassen

Som vi alle vet – jo bedre fundament du har, desto stødigere blir byggverket oppå. Det gjelder også terrassen din. Skal du bygge på fjell eller jord? Er det fare for tele? Hva gjør du med støpesylindere, pilarer og dragere? Og hvilken avstand bør du ha på bjelkelaget?

Alt dette får du svar på her: Også du kan bygge terrassen din selv!

Geniale bjelkesko i gummi

Easyfix er en smart bjelkesko for rask og enkel oppforing av gulv eller bjelkelag. Du slipper å slite med kiler og treklosser, og bjelkene blir ikke liggende i vann. Det gjør at du forlenger levetiden til bjelkene og terrassen din betraktelig. Løsningen leveres med høydenivå fra 10-50 millimeter.

easyfix-takterrasse-02 - MB

Smart, smartere, smartest. Forleng livet til terrassen din med bjelkesko i gummi.

Se vårt utvalg av stolpesko her

Slik legger du terrassebordene

Så er det endelig klart for selve terrassegulvet. Det er nå moroa begynner, for dette er ganske så enkelt: 

  • Skru eller spikre terrassebordene til bjelkene med en avstand på 5-8 millimeter. 
  • Husk å legge terrassebordene med kuvingen opp – da får du mindre vannansamling. 
  • Ikke legg terrassegulvet helt inntil husveggen, men lag en spalte på 2-3 centimeter slik at regnvann og fuktighet forsvinner.
  • Vær nøye med at alle bjelker og terrassebord kappes vinkelrett, og pass på at skjøting av bord alltid skjer over en bjelke.

Slik fortsetter du til terrassen din er ferdig. Og når den er det, kan du lese mer om hvordan du beiser terrassen, og hvilke farger du bør velge. 

Her finner du alt du trenger av maling og beis til terrassen din

Har du et prosjekt på gang? Vi legger til rette for at du skal lykkes!

Kom til oss i Byggmakker – vi har alt du trenger slik at du kan slippe løs håndverkeren i deg. Hos oss får du gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser på prosjektet ditt, uansett om det er stort eller lite. Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.