K-Rauta-hero-banner
Artikler

Bygge terrasse – alt du trenger å vite!

Ny terrasse på gang? Enten du velger å bygge den selv, eller la oss Byggmakkere fikse den Fiks Ferdig for deg – her er det du trenger å vite for å få akkurat den terrassen du ønsker deg.

– Nordmenn bruker mye penger på uteplassene sine, og vi velger stadig mer sofistikerte materialer og terrassebord til byggingen. Vi elsker å kose oss ute med gode måltider sammen med familie og venner, og en hyggelig og romslig uteplass gjør at huset ditt virker større. Det reflekteres også i prisen når du skal selge, forteller kategorisjef for trelast Terje Melvold.

Ta kontakt med oss for å få terrassen din Fiks Ferdig!

Plassering av terrassen

Morgensol, kveldssol, vindforhold, utsikt og innsyn fra naboer. Skal terrassen brukes til morgenkaffen, og hvor mange sitteplasser trenger du? Det er mye å tenke på.

– Det er flere faktorer som spiller inn når du skal bestemme plasseringen av terrassen din, og solforholdene er som regel det viktigste. En terrasse rett utenfor stuedøren fungerer som en utvidelse av boligarealet, spesielt hvis den heves opp i plan med innegulvet, forklarer Terje.

Er ikke terrassen tilknyttet direkte utgang fra huset, kan det være spennende å legge den som en oase tilpasset sine naturlige omgivelser. En terrasse kan i tillegg jevne ut kupert terreng eller krage ut en skråning.

bygge-terrasse-guide-800x480-2

Velg riktige terrassebord

Uansett om du skal lage en enkel platting eller en mer omstendelig terrasse med trapp og rekkverk, er det viktig å tenke på at materialene utsettes for regn, vind, sol, varme og kulde – og at bakken kan bevege seg på grunn av tele.

– Et kaldt og vått klima stiller høye krav til holdbarhet og levetid. Du bør derfor velge terrassebord med omhu for å få best kost/nytte-effekt, sier Terje.

En annen ting du må tenke på er vedlikehold, og hvor mye du er villig til å betale. Som regel er det mindre vedlikehold desto dyrere terrassebordene er.

– Et eksempel på rimelig terrassebord er vanlig CU-impregnert furu som krever olje hvert år, eller beis hvert tredje år. Kompositt og Accoya er dyrere, og du behøver ikke gjøre noe annet med enn å koste og vaske innimellom. Så i det lange løp er det ikke sikkert du sparer så mye av hverken tid eller penger på å velge billige terrassebord.

Verktøyene du trenger

Har du tommestokk eller målebånd, vinkel, vater, rettesnor og en del håndverktøy er du allerede godt på vei.

– Utover dette er det viktig å ha en kraftig oppladbar drill. I tillegg trenger du en kapp- og gjærsag, slik at du får kappet terrassebordene raskt, nøyaktig og pent. Et minstekrav bør være at den kan sage materialer som er opptil 300 millimeter brede, sier han.

Se hele utvalget av EL-verktøy!

Velg skruene med omhu

Hvilke skruetyper du bør velge avhenger av hva slags terrasse du skal bygge, samt materialvalg og dimensjoner. For terrassebord på 28x120 millimeter bør du bruke minimum 55 millimeter lange terrasseskruer. Bord med større dybde trenger lengre skruer. Bruk alltid skruer av rustfri kvalitet, uansett terrassedekke.

– Du kan også bruke skjult innfestning, og der er HDS fra Essve et genialt system som gjør at du ikke får synlige terrasseskruer. Det gir deg et pent sluttresultat uten hull, fliser og sprekker, sier Terje.

Ikke glem skruer til festing av bærebjelker! Hvilke du skal bruke avhenger av hva slags fasade du skal feste terrassen din til – tre, tegl, lettbetong og betong krever ulike skruer.

Vil du vite mer om dette? Da bør du lese: Liten skrue kan velte stor terrasse

Tips til selve jobben

Når du er ferdig med planleggingen kan moroa starte. Kategorisjefen har også noen generelle tips til deg når du skal legge terrassegulvet:

  • Vær nøye med at alle bjelker og bord kappes vinkelrett, og pass på at skjøting av bord alltid skjer over en bjelke.

  • Skru eller spikre terrassebordene til bjelkene med en avstand på 5-8 millimeter.

  • Husk å legge terrassebordene med kuvingen opp – da samler det seg mindre vann.

  • Ikke legg terrassegulvet helt inntil husveggen! Lag en spalte på 2-3 centimeter for å lede bort regnvann og fuktighet.

  • Sett deg inn i riktig behandling og vedlikehold for bordene du har valgt. Spør gjerne en Byggmakker om hjelp hvis du er usikker.

Få terrassen Fiks Ferdig!

fiks-ferdig web-bilder terrasse logo

Drømmer du om en ny terrasse, men kan ikke, eller ønsker ikke å gjøre jobben selv? Fortvil ikke!

Vi fikser gjerne terrassen for deg! Vi kjenner nemlig de beste håndverkerne der du bor, og gjennom tjenesten Fiks Ferdig kan du være sikker på at alle regler og forskrifter blir fulgt. Ikke minst får du en lekker og holdbar terrasse som varer i mange, mange år!

Les mer om Fiks Ferdig fra Byggmakker!