K-Rauta-hero-banner
Artikler

Vårrengjøring – 8 tips som gjør uteplassen din klar for sol og sommer

Hvorfor sitte inne når du kan ta fatt på vårrengjøringen ute? Nå er den perfekte tiden å rydde i hagen, oppkjørselen, garasjen, på terrassen og ta en sveip over hagemøblene. Det tar deg kun noen få timer – starter du tidlig på lørdag kan du invitere til grillparty når kvelden kommer.

Når du først har kommet deg ut kan det kanskje bli litt overveldende når du ser alt som må gjøres. Hvordan du motiverer deg selv til å komme i gang, vet ryddeekspert Monica Emilie Dulin hos Byggmakker på Hvaler.

– Tenk på hvor fint det skal bli! Lag en oversikt over det du skal gjøre, og begynn med å ta frem alt du har stående i garasjen og boden som handler om hage og utemiljø. Da ser du hva du har og hva du mangler, og det blir enklere å sette i gang med vårrengjøringen.

byggmakker varrengjoring oversikt 800x480

Og når du først har startet tar ikke resten av jobben så lang tid som du tror.

– Organiserer du litt, tar for deg én ting av gangen og bestemmer deg for å få det unna, går det raskt. Du får gjort veldig mye på kort tid.

Her finner du alt du trenger til vårrengjøringen

Forarbeid

Før du starter vårrengjøringen, sjekk hva du har og lag en handleliste over det du trenger. Og ikke glem å skrive opp rengjøringsmidler.

– Begynn med å gjøre rent det du har av hageredskaper, slik at du ikke får med sykdommer fra fjorårets planter. Det gjør at jobben blir hyggeligere, sier Monica.

byggmakker varrengjoring redskaper 800x480

Har du hansker og redskaper?

For å spare penger og miljø oppfordrer hun deg dessuten til å tenke på bærekraft og resirkulering.

– Det er alltid bra å ta godt vare på det man har, og da får du i tillegg en personlig vri på hagen. Litt rare ting kan gi karakter, så det er lov å være kreativ. Som et eksempel har en del eldre hagemøbler god kvalitet, og kanskje de bare trenger litt ekstra stell for å komme til heder og verdighet igjen?

Slik tar du vårrengjøringen ute

Under selve ryddingen er Monicas beste tips å gjøre seg ferdig på ett og ett område av gangen. Da kan du belønne deg selv for god innsats underveis også. – Start gjerne med terrassen og møblene, så tar du hagen og det som hører til der. Har du en stor hage med flere soner kan du lage forskjellige uterom, som områder der du vil ha planter og blomster.

1) Terrassen

byggmakker varrengjoring beise terrassen 800x480

Dette trenger du hvis du skal beise terrassen.

Vask med terrasserens, og bruk Trebitt terrassebeisfjerner hvis det er på tide å beise. Det samme gjelder dersom du skal bruke terrasseolje – da må du også vaske først. Sjekk spiker og skruer, slik at du ikke sparker borti med tærne i løpet av sommeren. For øvrig anbefaler vi syrefaste skruer fra Essve. Velg gjerne med skjult innfestning, det gir deg et flisefritt og lekkert terrassegulv det er deilig å gå barbeint på.

Gjør terrassen klar for våren med beis og olje

2) Hagemøblene

jotun varrengjoring male hagemobler 800x480

Mal detaljer og møbler i farger du liker. Bilde til venstre: Terrasse og rekkverk Trebitt 900029 Naturlig Sølvgrå, skammel Jotun 0396 Wasablå. Bilde til høyre: Husvegg Jotun 7053 Lærdal, bord Herregårdsgrønn 8413 Foto: Jotun.

Disse må også vaskes, og har du teakmøbler trenger de ikke såpe. Da kan du spraye på en svak blanding med husvask, skrubbe og spyle av. Bruk Jotun kraftvask først dersom du skal olje eller male – og da bruker du treolje og spesialolje for teak, eller vindus- og dørmaling. Finn frem skrutrekkeren eller unbrakonøkkelen og stram til der det trengs.

3) Grillen

sunwind odis 800x480

Tønnegrillen Odis fra Sunwind.

Uansett om du har gassgrill eller kullgrill må den renses med rengjøringsmidler beregnet på disse. Når du har gjort det, bruk varmebestandig spray slik at grillen får en fin finish. Sjekk slangen til gassen – har den sprekker MÅ den byttes. Trenger du ny grill, har vi et godt utvalg av grill og bålpanner. Sørg for å få med grilltrekk også.

Har du ikke grill? Her får du vite hvilken som passer best hos deg

4) Plenen

byggmakker varrengjoring plenen 800x480

Hvis plenen har mose bør du kalke den. Bruk rive og få bort gammelt løv som du legger i en drivbenk. Ordne gressklipperen og kantskjærer – vask dem, bytt gammel olje og fyll på ny.

5) Plantene

byggmakker varrengjoring plantene 800x480

Bruk en spade rundt bedene og ta en omgang med hekksaksen. Fjern gamle planterester og ugress, og tilsett kompostjord. Ta en titt på trillebåren – kanskje du må bytte hjul? Trenger du noe annet nytt til plen og planter har vi et stort utvalg redskaper fra Fiskars.

6) Oppkjørselen

Dersom du trenger ny høyttrykkspyler, har vi et godt utvalg av høytrykkspylere fra Kärcher som gjør vårrengjøringen enkel hvis oppkjørselen har belegningsstein eller asfalt. Du kan i tillegg bruke høytrykkspyleren til å vaske bilen, sykler, terrassen, heller, hageutstyret og utemøblene.

Har oppkjørselen grus kan du legge en matte under som holder den på plass, og samtidig hindrer at ugresset kommer opp. Det er også lurt å legge belegningsstein på sidene, slik at ikke gresset vokser inn i grusgangen.

Så enkelt vasker du bilen, huset og terrassen med høytrykkspyler

7) Garasjen

byggmakker varrengjoring garasje 800x480

Prof garasjereol for en ryddig garasje.

Her gjelder det å få ting opp og bort fra gulvet. Kjøp kroker og hyller som kan henges både i taket og på veggene, eller reoler. Hvis du har mulighet, del inn i soner slik at det som hører sammen, som sommertøy, vinterklær, sko, ski, sykler og hageredskaper er på samme sted.

Bruk en grovstøvsuger til de tøffeste jobbene – her er våre favoritter

8) Vinduene

Med rene vinduer slipper du inn lyset og naturen! Du har sikkert allerede alt som skal til – bøtte, såpe, nal og kluter. Om tiden ikke strekker til før gjestene kommer, hva med å prøve en oppladbar vindusvasker? Da går jobben mye raskere, samtidig som vinduene kan vaske seg selv mens du gjør andre ting.

Slik oppnår du det perfekte resultatet på vindusvasken

Gjør hagen ekstra hyggelig

byggmakker varrengjoring utekjokken 800x480

Bygg utemøblene selv - Se hvordan du bygger dette utekjøkkenet her

Har du tid til overs og føler deg inspirert kan du gjøre mange småting som setter prikken over i-en på vårrengjøringen, og som barna synes det er morsomt å være med på. Dere kan male blomsterpotter og figurer på steiner i hagen, og støpe gipsfigurer som pynter flott opp.

– Hva med å snekre drivbenk selv? Husk også at hos Byggmakker får du plantejord, plantex til å dekke der du vil og dekkbark til gangene mellom drivbenkene.

Om dere er ekstra nevenyttige kan dere til og med lage en huske.

– Det er enklere enn du tror. Hvis du vil ha det ekstra fint kan du velge ut en fargepalett med tema, som hav, skog og gylne toner.

Du finner selvsagt alt du trenger for å rydde ute hos din nærmeste Byggmakker. For uansett hvilket prosjekt du har og som du trenger hjelp til – det fikser vi! Og hvis du ikke får tatt alt på én gang, har Monica et siste tips:

– Husk at vårrengjøringen kun er en start. Så kan du fortsette med nye prosjekter gjennom sommeren etter hvert som du føler for det.

jotun varrengjoring 1 800x480

Når du er ferdig å rydde er det bare å nyte sommeren. Jotun 1899 Front, vindu 9938 Dempet Sort og grunnmur Jotun DryTech 1462 Grå Skifer Foto: Jotun.

Har du et prosjekt på gang? Vi legger til rette for at du skal lykkes!

Kom til oss i Byggmakker – vi har alt du trenger slik at du kan slippe løs håndverkeren i deg. Hos oss får du gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser på prosjektet ditt, uansett om det er stort eller lite. Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.