K-Rauta-hero-banner
Artikler

Å arbeide i høyden

Det er mange huseiere som har skadet seg under arbeid på tak eller når veggen skal overflatebehandles. En liten uoppmerksomhet eller en stige som ikke er godt nok sikret, kan føre til alvorlige ulykker. Lei en lift eller sett opp et stillas!

Tenk sikkerhet

Med en skjøte- eller kombistige når du høyt til værs. Men det krever erfaring og påpasselighet å arbeide på en stige uten fare for å falle ned. Helt trygg kan ingen være. Det er særlig når du stresser for å bli raskt ferdig og når du er sliten, at faren for fallulykker er størst. Du strekker deg kanskje ekstra langt med malerkosten for å slippe å gå ned for å flytte stigen, og du er kanskje ikke så nøye med å sikre deg mot at stigen skal gli på bakken.

SE VÅRT UTVALG AV STIGER OG TRAPPER

Er veggen høy og det er større oppussingsarbeider du skal ha gjort, trenger du et solid stillas. Alternativt kan du leie en lift. Dette gjelder selvsagt også arbeid på taket. Er det tunge løft du skal ha opp på taket, sparer du mye krefter med en lift. Du kan leie lift i ulike størrelser. Undersøk hvor mye vekt liften kan løfte. Er det vanskelig å komme til, må du også spørre om hvor langt liften rekker. Husk også på at du ikke bare sparer krefter, men også masse tid ved å brukes stillas og lift.

Hvis ikke taket er sikret ved et stillas, skal du alltid bruke sikringstau. Bind tauet rundt livet og fest den andre enden til pipa eller til et tre på motsatt side av den du arbeider på. Det aller beste er å bruke en medhjelper som lar tauet gå rundt pipa og som passer på at tauet hele tiden er passe stramt.