K-Rauta-hero-banner
Artikler

Bytte vinduer? Da har du mange spennende valg!

Vinduene dine skal vare i mange år, og da er det viktig å velge riktig. Ønsker du PVC eller aluminium som betyr lite vedlikehold, eller et trevindu som bevarer stilen? Skal du gå for to- eller trelags glass? Mulighetene er mange – vi guider deg trygt gjennom vindusjungelen.

Tre, aluminium eller PVC?

Når du skal kjøpe nye vinduer har du valget mellom tre ulike typer – trevinduer, aluminiumsbekledde trevinduer eller PVC. Mens trevinduer er malt inn- og utvendig og krever jevnlig vedlikehold, er aluminiumsvinduene og PVC-vinduene det vi kaller vedlikeholdsfrie.

For mange er det stilen på huset som avgjør, mens andre tar valg basert på beliggenheten. De som skal bytte vinduer på klassiske hus vil ofte ha trevinduer for å bevare stilen, mens de som har moderne hus gjerne velger en aluminiumsbekledd variant.

Usikker på hvor du skal starte? Bestill en gratis og helt uforpliktende vindussjekk fra Byggmakker – så hjelper vi deg.

Natre-Vinduer-Brønnøysund-(4)

Foto: Natre Vinduer

I større bygninger som hoteller og kontorbygg har PVC blitt vanlig. Selv om disse tidligere hadde et dårlig rykte som plastvindu som falmet lett, har dagens utgaver god fargestabilitet. PVC er dessuten mer prisgunstig enn aluminium.

De fleste trevinduene har 20 års garanti og en levetid på opptil 40 år. Aluminium og PVC har 30 års garanti og en levetid på opptil 60 år. Merk at levetiden på alle typer vinduer kommer an på hvor flink du er med vedlikeholdet.

Aluminiumsbelagte vinduer og PVC krever mindre vedlikehold og holder seg bedre, men du bør se over og vaske av skitt. Til forskjell fra trevinduer kan du bare ta hageslangen og spyle av, mens du med treverk bør vaske mer forsiktig og flekke på maling der det har oppstått «sår».

Les også: Dette bør du tenke på når du skal bytte vinduer

Vinduer hos Byggmakker

Hos oss finner du et stort utvalg av kvalitetsvinduer fra Norges mest anerkjente produsenter og leverandører:

To- eller trelags glass?

En annen ting du må ta stilling til når du skal bytte vinduer, er om du vil gå for to eller tre lag med glass.

Med tre lag får du bedre U-verdier enn to-lags glass, og det gir deg bedre isolasjon. Et eldre hus kan godt ha to lag, mens du i moderne hus bør gå for tre lag for å klare kravet på 0,8 i U-verdi.

Natre-vindu-800x480

Foto: Natre Vinduer

Les også: U-Verdi – Dette må du vite

Solbeskyttelse og støydemping

Ligger huset ditt vendt mot sør og vest, kan du vurdere om du har behov for solbeskyttelse. Dette er populært til store stuevinduer, og mange har soldempende vinduer på soverom da de har en avkjølende effekt om sommeren.

Dersom du bor i nærheten av en trafikkert vei kan glass som demper lyd utenfra være et godt valg. Og om du bor i første etasje, finnes det frostet glass som hindrer innsyn. Mange velger også å feste vindusfolie på vinduer på for eksempel bad og i kjeller.

Selvrensende vinduer

Mange har latt seg friste av selvrensende vinduer som gjør at du slipper å vaske på utsiden. Som regel holder det at regnet vasker vinduet, i verste fall må du frem med hageslangen. Dette passer spesielt godt nær sjøen, om du bor på et sted med mye pollen eller hvis det er litt luftforurensning der du bor.

Ulike vinduer – ulike åpninger

Den vanligste åpningsmekanismen som benyttes på norske vinduer er topphengslet – også kalt husmorvindu. Ved å vri det rundt, kan du enkelt rengjøre utsiden av vinduet mens du er inne. En annen kjent variant er sidehengslede vinduer.

Det finnes også bunnhengslede vinduer, men disse bør enten være selvrensende eller i en høyde som gjør at du slipper å risikere livet når du vasker vinduene.

Tradisjonelle eller moderne karmer?

De fleste norske hus har en profilert og tradisjonell innramming av vinduet.

Når det gjelder rammer, handler det mye om stilen på resten av huset. Har du et moderne funkishus er det rene linjer som gjelder, mens et klassisk hus kanskje er penest med de mer tradisjonelle rammene. Sprosser er på vei ut når man bygger nytt, men det tar seg godt ut på gamle hus der man skal ivareta stilen.

Natre-Vinduer-Hvaler-(17)

Usikker på om du må bytte vinduene dine?

Er det nok med litt kjærlig omsorg, eller må du ha nye vinduer? Før du eventuelt setter i gang prosessen med å bytte er det et par ting du kan gjøre selv:

Sjekk overflaten på vinduet. Ser det fint ut eller har det begynt å dugge litt på innsiden? Om det trekker – sjekk tetningslistene og ta på isolasjonsteip. Hvis alt ser OK ut, ta på litt smøreolje i åpningsmekanismen og hengslene. Og mer skal det ikke til – en liten sjekk hver vinter og vår kan gi vinduene dine noen års ekstra levetid.

Om du under sjekken finner ut at alt derimot ikke ser OK ut, som at vinduene har punktert eller det er råte på karmene – da er det definitivt på tide å bytte dem. Dette kan du i teorien gjøre selv, men det krever litt fingerferdighet og nevenyttighet, og monterer du feil kan du fort få nye skader – og enda mer trekk.

Er du imidlertid usikker på om vinduene dine bør byttes? Bestill en helt gratis og uforpliktende vindussjekk fra Byggmakker – så hjelper vi deg!

Nye vinduer – Fiks Ferdig

Når du har store prosjekter i huset du ikke er sikker på om du kommer til å mestre, trenger du rett og slett en makker. Eller flere. Det er nemlig alltid smart å benytte seg av flinke fagfolk – både de du finner hos Byggmakker som hjelper deg å velge riktige vinduer til huset ditt, og profesjonelle håndverkere som kan ta en titt på vinduene dine for å se hva som bør gjøres.

fiks-ferdig-vindu- logo-800x480

Bestill en gratis vindussjekk via Fiks Ferdig-tjenesten vår. Når den er gjort kommer vi med eventuelle forslag til utbedringer, eller et pristilbud dersom vinduet bør byttes – og det er helt uforpliktende. Takker du ja, tar vi oss av alt fra transport til montering, og når jobben er fullført tar vi til og med med oss de gamle vinduene dine.

Alle trenger en makker!

Kom til oss i Byggmakker – vi er makkeren din, og her får du alt du trenger til prosjektet ditt.

Uansett om du har et stort eller lite prosjekt på gang, forenkler vi hverdagen din og legger alt til rette for at du skal lykkes. Hos oss får du høy kvalitet, stort utvalg, flinke fagfolk og gode tjenester – til hyggelige priser.

Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enda enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.