K-Rauta-hero-banner
Artikler

Årets gulvtrender

Vi har entret et nytt år, og som alltid er det mange nye trender som påvirker hvordan vi innreder hjemmet. Dette er våre beste tips til deg som skal legge nytt gulv.

2022 er året som handler om å skape et hjem hvor du kan føle deg trygg, kan hente energi og finne en balanse. På mange måter er gulvet husets kjerne som alltid skal være der for å ta oss imot uansett om vi skal slappe av, leke, trene ‒ ja, stort sett alle aktiviteter i huset trenger et gulv som passer til hverdagen vår.

bm gulv 3 800x480

I den forbindelse har vi tatt prat med en av våre egne eksperter på gulv og do-it-yourself-rådgiver, Vegard Tømmervold, Selvbyggerkonsulent hos Byggmakker Tiller, for å høre hvordan du kan gjøre veien til nye gulv litt kortere.

Se vårt utvalg av gulv her

Nøkkelord for årets interiørtrender:

 • Miljøvennlig og svanemerket
 • Kvalitet - pusser opp for at det skal vare
 • Naturlige materialer - vi er ikke like redd for bruksmerker lenger
 • Autentisitet
 • Trendy bad

Legge laminatgulv? Slik gjør du det!

Bredere utvalg av miljøvennlige og svanemerkede produkter

Å velge et tre- eller vinylgulv er både et smart og grønt valg for miljøet, hjemmet og Jorda. Svanemerkingen er en av de mest omfattende og strengeste produktsertifiseringene i verden. I Svanens kriterier stilles det krav om blant annet innhold og bruk av miljøfarlige kjemikalier, utslipp til luft, vann og jord, energi- og ressursbruk og avfallshåndtering. De omfatter også krav om god kvalitet og funksjon.

kahrs gulvtrender original oak shell 800x480

Naturlig svane: Original Eik Shell 3-stavs. Foto: Kährs

– Vi ser at kundene våre bryr seg om produkter som er godt for både miljøet og hjemmet. Derfor tilpasser leverandører og produktutvalget seg deretter, og blir bredere og rikere på valgmuligheter, sier Vegard.

Tips! Velg miljøvennlig maling fra TreStjerner hvis du vil friske opp gulvet du allerede har, uten at det blir et altfor omfattende arbeid.

byggmakker trestjerner gulvmatt

Enkel forandring: Dette lekre gulvet har fått noen strøk TreStjerner Gulvmatt – en lakk som gir en matt, naturlig overflate. Foto: TreStjerner.

Ja, vi elsker historiske referanser

Mønstergulv er fortsatt trendy. Dette gjelder for eksempel klassiske mønstergulv som fiskebensparkett og andre hollandske og franske mønstre. Moderne mønstergulv kommer i ulike design med alt fra mørkoljet til et mer hvitt rustikt uttrykk.

– Mange trives best i det tradisjonelle, verdifulle og klassiske. Det skaper gode minner og nærhet til hjemmet, og i 2022 vil du kunne velge mellom enda flere mønstre enn tidligere, sier Vegard.

kahrs gulvtrender fiskebein 800x480

Fiskebein, Chevron, Block, klassisk hollandsmønster design – you name it: Til venstre ser vi Original Herringbone Eik Smoked og til høyre ser vi Original Eik Chevron Dark Brown. Foto: Kährs.

tarkett gulvtrender monster 800x480

Gjenbruk, arvegods og bevisst forbruk preger denne innredningsstilen. Til venstre ser vi parkettgulvet Noble Eik Soho og til høyre vises laminatgulvet Patchwork Blonde fra Woodstock XL. Foto: Tarkett

Varme, lyse farger er konstant i norske hjem

Akkurat som med resten av interiørtrender og fargetrender i år, ønsker vi å komme hjem til et lunt og trygt krypinn, og her spiller de lyse gulvnyansene en viktig rolle for helheten.

– De varme, lyse fargene er rett og slett en reaksjon mot tiden vi lever i, da de er nærmere lyse naturlige farger og gir også en varmere følelse enn de hvite tonene og nyansene vi så for noen år siden, sier Vegard.

tarkett gulvtrender naturlig 800x480

Til venstre ser dere parkettgulvet Prestige Eik White Sand og til høyre vinylgulvet iD Inspiration Breccia Grey Foto: Tarkett

bm parkettgulv cello eik timeless 800x480

Cello Eik Timeless er et flott tidløst 1-stavs parkettgulv.

kahrs gulvtrender lyst 800x480

Gå for nordisk: Kährs Original Ask Air og Original Eik Vista. Foto: Kährs.

Det naturlige klassiske

I motsetning til de harmoniske gulvene i lyse og mørkere toner, vil vi også se mer rustikke gulv fremover.

– Disse gulvene har det naturlige uttrykket og designegenskapene som kjennetegner tre. De er naturlig livlige, har varme og mørke toner som demper uttrykket, forteller Vegard.

kahrs gulvtrender rustikk 800x480

Ekte unikt: Kährs Eik Sture er et ekte rustikt gulv hvor overflaten er håndskrapet og dypt børstet. Eik Rochford er et tidløst klassisk rustikt gulv. Foto: Kährs.

Mørke, oljede gulv

Selv om de lyse tonene vil fortsette å være populære, ser vi i år som i fjor at mange også velger gulv i middels grå og brune nyanser i et oljet utseende for å tilføre mer varme til husene våre.

– Dette er nyanser som gir en lun følelse og klart inntrykk i hjemmets miljø. Samtidig forholder fargene seg til naturlige farger og kan være med på å skape et harmonisk preg og en følelse av ro.

kahrs gulvtrender eik tveta 800x480

Flott elegant: Eik Tveta fra Kährs er et livlig gulv med naturlig glans og trefølelse som passer i de fleste hjem. Foto: Kährs.

Den populære parketten

Hvis du ikke er helt sikker på hvilke materialer du ønsker på gulvet ditt, eller du er på et budsjett som ikke tåler tregulv over hele linja, kan parkett være midt i blinken for deg.

– Flere og flere velger parkett. Det er lunere og gir oss i tillegg den gode trefølelsen. Samtidig får vi bedre akustikk i rommet. Laminaten holder seg på samme nivå – det er mer konstant og er mer slitesterkt som gjør at du slipper å bekymre deg så mye for riper, forteller Vegard.

Med andre ord: Du får mye gulv for pengene, og så er det et ekstra bonus at parketten er mer miljøvennlig og bærekraftig enn mange andre alternativer.

Legge nytt kjøkkengulv? Les hvordan du velger riktig kjøkkengulv her

Miks og match farger og soner

Selv om vi har blitt mer vågale på fargeutvalg i tak og vegger, kan Vegard melde om at mange også trikser og mikser mer med gulvstiler i ulike rom.

– Ellers så kan du lage ulike gulvsoner som matcher hverandre, som for eksempel en farge på stua og en annen som matcher på soverommet, sier Vegard.

I 2022 vil du kunne finne større og større planker (gulvbord) – i hvert fall på laminatfronten. Noe som gjør det betydelig mye enklere å legge gulv selv, og som kan gi en større frihet til å eksperimentere litt med mønster og farger.

– Det kommer mer mørkere og lunere farger, som sagt, men det er også mye mer mønster du kan mikse og matche. Samtidig ønsker mange mer taktile gulv som du kan føle under føttene. Folk velger sin egen stil og det de selv liker av farger og mønster, nettopp fordi utvalget er så mye større nå, sier han.

Kreative kontraster på badet

Badet er et av husets viktigste rom, og vi stiller stadig høyere krav til at det skal være et rom integrert med resten av hjemmet. Det viktigste for baderomsgulv er selvsagt at de er 100 prosent vanntette, og nå har det blitt enkelt å følge trender og samtidig ha et funksjonelt bad, uansett om du bruker våtromsvinyl eller flis på baderomsgulvet.

– Mange velger fortsatt vinyl på badet, men det er også flere som prøver seg på flis. Det viktigste er jo at det tåler fukt og vann. Cello, for eksempel, har mange gode valgmuligheter både på store fliser, mønsterfliser. I tillegg leker vi mye med kontraster, som å ha en sone på badet som bryter med hovedmønsteret, sier Vegard.

Det har også skjedd mye på våtromsvinylfronten når det kommer til farger og design, og det gjør det betraktelig mye enklere å skreddersy sitt eget hjem.

tarkett gulvtrender surface 800x480

tarkett gulvtrender surface 1 800x480

Med Tarketts vinylkolleksjoner iQ Surface og iQ Megalit er det mulig å skreddersy unike, eksklusive baderom.

– Tarkett er utrolig gode på kontraster og leker med fargeutvalg. De har nylig sluppet en ny og innholdsrik gulvkolleksjon med uttrykk for enhver smak: sober marmor, industrielt, stein og betong, nyklassisisme og varme tregulv.

Se vårt utvalg av vinylgulv her

Luksuriøst med marmor på badet

Trender kommer og går, men vår forkjærlighet til marmor består. Tarkett har vinyl med trendriktig marmormønster som passer både vegger og gulv, med nyanser som svart, hvitt, beige og grønt.

– Sammenlignet med ekte marmor er vinyl et rimeligere, men like lekkert alternativ. I tillegg er det varmt og behagelig å gå på selv uten gulvvarme, sier Vegard.

tarkett gulvtrender aqurelle 800x480

Aquarelle fra Tarkett har mange spennende vinylgulv.

tarkett 1440

Marmorbad: Liker du beige og varme nyanser, kan Royal Marble Light Beige være noe for deg. Det kombineres lekkert med gulvet Aquastone Grege. Foto: Tarkett.

Vegards tips til deg som skal velge gulv:

 1. Tenk på hvilket rom du skal legge det i og finn din egen stil.
 2. Tenk på hva gulvet skal bli brukt til! Er det høy aktivitet i rommet du skal legge det i, bør du velge et gulv som tåler det.
 3. Utforsk valgmulighetene og ta deg litt tid til utforske.
 4. Hvis det blir for mye å velge mellom - kom innom butikken for å få råd og ta deg god tid til å finne litt inspirasjon.
 5. Snakk med ansatte - ikke vær redd for å spørre. Vi har masse gode tips!

Noen av våre gulvleverandører er:

 • Tarkett: Leverer parkett, vinyl, klikkvinyl og direktelaminat.
 • Berryalloc: Et slitesterkt og robust alternativ når det kommer til direktelaminat og høytrykkslaminat.
 • Kährs: Leverer et stort utvalg av parkett og klikkvinyl.
 • Cello: Byggmakkers egne merkevare. Cello leverer flis, direktelaminat og klikkvinyl.

bm gulv 2 800x480

Har du et prosjekt på gang? Vi legger til rette for at du skal lykkes!

Kom til oss i Byggmakker – vi har alt du trenger slik at du kan slippe løs håndverkeren i deg. Hos oss får du gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser på prosjektet ditt, uansett om det er stort eller lite. Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.