K-Rauta-hero-banner
Artikler

Slik velger du riktig kjøkkengulv

Det er ikke uten grunn at kjøkkenet blir kalt husets hjerte. Her spiser vi, gjør lekser, jobber, og samles både sent og tidlig når vi skal kose oss. Et populært rom som blir mye brukt stiller store krav til gulvet – hva bør du vite og hvilket skal du velge?

Visse ting må du nemlig ha klart for deg på forhånd, et kjøkkengulv skal jo tåle mange utfordringer. Stikkordet er at du må tenke over hva du faktisk bruker kjøkkenet ditt til, og hvem som bruker det.

Se vårt utvalg av gulv her 

– Du må ta hensyn til vann, fett og annet søl, stoler som skraper, høy trafikk og eventuell røff bruk. I tillegg er det jo spørsmål om du har små barn, kjæledyr og hvor mye eller lite vedlikehold du ønsker å gjøre. Samtidig skal kjøkkengulvet være komfortabelt å gå på og pent å se på, sier Vegard Tømmervold hos Byggmakker Tiller. 

Med andre ord – det er ikke få bokser som skal krysses av før du kjøper og legger nytt kjøkkengulv. Og velger du riktig, vil både du og gulvet ditt ha mange gode år foran dere. 

Hvilke typer kjøkkengulv kan du velge? 

I hovedsak kan du velge blant fem typer kjøkkengulv: Parkett, laminat, vinyl, klikkvinyl (LVT) og fliser. Hos Byggmakker har vi fire leverandører, som alle er nøye utvalgt.

  • Tarkett: Leverer parkett, vinyl, klikkvinyl og direktelaminat.
  • Berry Alloc: Leverer direktelaminat og høytrykkslaminat – som har en mer robust oppbygging på overflaten enn direktelaminat.
  • Kährs: Leverer parkett og klikkvinyl.
  • Cello: Leverer flis, direktelaminat og klikkvinyl.

– Uavhengig av gulvtype, har det noe å si hvilken leverandør man velger?

– Alle er anerkjent for god kvalitet, så hvilket merke du går for har ingen betydning. Hva som er et bra eller dårlig kjøkkengulv avhenger av hvor mye du bruker det og hva du bruker det til.  

Fordeler og ulemper med ulike kjøkkengulv

Hva og hvor mye du bruker kjøkkengulvet ditt kan med andre ord være avgjørende for om du velger riktig. Så da lurer du kanskje på hva som er fordelene og ulempene med de forskjellige typene? Det vet Vegard alt om. 

Parkett 

Fordelene er at det gjør at kjøkkenet ditt føles lunt og varmt, og du får god akustikk i form av mindre romklang – spesielt om du har åpen løsning og det er høyt under taket. Og så er jo parkett pent å se på.

Ulempene er at det er utsatt for riper og hakk, og du må være forsiktig med vann og annet søl. Parkett tåler vann, men du må tørke det opp med en gang så det ikke trekker ned i skjøtene.

Se årets gulvtrender her 

kahrs valg av kjokkegulv 1 800x480

Tre + tre: Kährs Eik Mist Foto: Kährs

Laminat

Fordelene er at både høytrykks- og direktelaminat er mer slitesterkt. Og dersom laminaten er impregnert, tåler den vann mye bedre enn parkett. 

Ulempene er at det er hardere å gå på enn parkett. Laminat gir heller ikke like bra akustikk, så du kan få mer støy og romklang hvis du har åpen løsning. 

Legge laminatgulv – så enkelt gjør du det selv

berryalloc valg av kjokkegulv 1 800x480

Nordisk stil: Laminatgulvet Original White Pine. Foto: BerryAlloc.

Vinyl 

Fordelene er at det er mykt å gå på, slitesterkt, gir lite romklang og tåler alt av vann og søl. Det er også formstabilt fordi det er et såkalt dødt materiale. 

Ulempene er at det er en kopi av naturlige materialer, og den kan bli vanskelig å reparere om den skades. Og siden vinylen er på rull, kan den være utfordrende å legge dersom du bare er én person. 

Derfor er vinylgulv helt unikt

tarkett valg av kjokkegulv 1 800x480

Flott på kjøkkenet: Vinylgulvet Iconik Texstyle Meton Anthracite. Foto: Tarkett 

Klikkvinyl 

Fordelene er at siden dette er i plankeform slik som laminat, er det mye enklere å legge enn vinyl – det holder med en tapetkniv. Og i motsetning til parkett og laminat er installasjonen helt støvfri. I tillegg får du lite romklang. 

Ulempene er at også klikkvinyl er en kopi av naturlige materialer. Du vil ikke se forskjellen like mye som på rull, men du vil se forskjell fra parkett og laminat. Også denne kan bli litt vanskelig å reparere om den får hakk. 

tarkett valg av kjokkegulv 2 800x480

Naturlig eik: Vinylgulvet Starfloor Click Ultimate Bleached Oak NaturalFoto: Tarkett

Fliser

Fordelene er først og fremst at de tåler nær sagt alt. Du trenger ikke å tenke på hverken søl, vann eller hakk. Dessuten er det ekte og eksklusivt med ordentlige fliser, og ikke imitasjon.

Ulempene er at fliser er harde, og uten gulvvarme blir de i tillegg kalde. Og mister du glass eller tallerkner er det stor sjanse for at de knuser – så pass på hvis du har barn og kjæledyr.

cello valg av kjokkegulv 1 800x480

Se vårt utvalg av fliser her

Hvilket kjøkkengulv velger vi?

Selv om det er mange valgmuligheter, er det ifølge Vegard spesielt én type gulv kundene i butikken hans som regel ønsker.

– Det som går igjen og er svært populært hos oss er høytrykkslaminat, og det er dette de fleste velger. Da går de ofte for lyse gulv i varme toner, og da gjerne med et hint av grått. 

Hvilket gulv kundene velger avhenger også litt av hva slags type bolig de har – i en stor villa er det vanlig å ha andre behov enn i en liten leilighet. 

– Her går det mye på allerede nevnte akustikk. Har du et stort kjøkken eller en veldig åpen løsning med stor høyde under taket har ikke vinyl og klikkvinyl like mye romklang som parkett, og disse har bedre trinnlydegenskaper enn laminat og fliser. På et lite kjøkken er ikke akustikken så viktig.

Ellers handler kjøkkengulvet om det samme som så mye annet i livet…

– … smak og behag. Og selv om det ser fantastisk ut er det faktisk ikke så mange som velger flis. Det gjelder også vinyl på rull, men klikkvinyl har blitt stadig mer populært etter hvert som disse har blitt finere og mer formstabile med årene. 

Trenger du hjelp til å velge og legge kjøkkengulv?

Så er jo spørsmålet om eksperten pleier å anbefale en type gulv fremfor en annen? 

– Jeg ser veldig an på behovene, og kanskje størrelsen på kjøkkenet. Men når det er snakk om kjøkkengulv er det veldig lett å anbefale høytrykkslaminat, og da spesielt til småbarnsfamilier og om du har dyr. Da får du mye gulv for pengene du ikke behøver å være redd for. Med det sagt anbefaler jeg ikke laminat til alle, det kommer an på bruk og behov.  

– Og Byggmakker kan selvsagt hjelpe meg med alt jeg trenger når jeg skal ha nytt gulv på kjøkkenet?

__– Absolutt! Det er viktig for oss at du får det riktige kjøkkengulvet for deg. Alle Byggmakker-butikkene har alle produktene – det er bare å komme innom den som er nærmest og se på utvalget, så hjelper vi deg å velge. Og husk at dersom du ikke vil legge kjøkkengulvet ditt selv, skaffer vi håndverkere som gjør det for deg. __

Har du et prosjekt på gang? Vi legger til rette for at du skal lykkes!

Kom til oss i Byggmakker – vi har alt du trenger slik at du kan slippe løs håndverkeren i deg. Hos oss får du gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser på prosjektet ditt, uansett om det er stort eller lite. Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.