K-Rauta-hero-banner
Artikler

Slik påvirkes du av kjøkkenfargen

Håpet er lysegrønt, sies det. Dersom du har denne fargen på kjøkkenet – betyr det at du kan håpe på å lage bedre mat?

Selv om det ikke er vitenskapelig bevist, er det ingen tvil om at farger påvirker oss. Noen av oss maler stuen i en grønnfarge fordi det føles trygt og minner oss om naturen. På soverommet er det mange som mener at en dus blåtone gir best søvn, da den minner om vann og gjør oss avspent.

Hvis vi får inspirasjon av farger i andre rom, får vi vel det av kjøkkenfargen også?

– Ja, jeg tror vi påvirkes av fargene rundt oss. Personlig tror jeg det handler mest om trivsel, og at du omgir deg med farger du liker, forteller kjøkkensjef Shirley Netland hos Byggmakker Kristiansand.

– Påvirker kjøkkenfargen smaken på maten?

– Nei, da er nok stemningen viktigere enn fargen. Og kanskje det kommer litt an på kokken…?

Årets kjøkkenfarger 2024

Å velge kjøkkenfarge er ikke enkelt – det skal jo gjerne stå der i 20 år og kanskje mer. Er det derfor noe spesielt man bør tenke over når man skal finne inspirasjon til farge på kjøkkenet? Skal man gå for det man liker eller i tillegg tenke trend?

– Jeg er litt Ole Brumm der – “ja takk, begge deler”. Vi påvirkes av trendene enten vi liker det eller ei. I de senere år er trenden likevel så bred at du kan få i både pose og sekk. Det viktigste er at du er tro mot deg selv når du velger kjøkkenfarge og går for en du trives med.

Og hvordan disse kjøkkenfargene påvirker og inspirerer deg, vet Shirley mye om:

Grønt kjøkken

– Grønt er trygt, behagelig, tillitsskapende og naturlig. Og nettopp derfor er det en fin kjøkkenfarge – naturfarger gjør oss kreative og fokuserte, samtidig som vi slapper av. Det er også en farge som er enkel å kombinere med benkeplater og gulv. Grønt blir aldri feil!

Norema Areal Gronn 800x480

Foto: Norema Areal Grønn

Blått kjøkken

– 60 prosent av verdens befolkning sier blå hvis de skal velge en farge. Den er beroligende og forbindes gjerne med selvtillit – mange uniformer er jo blå, og før var det fargen konger gjerne valgte. Blått er veldig delikat og kan være et godt valg på kjøkkenet.

Norema kjøkken Fager mørk blå-800x480

Foto: Norema Fager Mørk blå

Grått kjøkken

– Grått er klassisk, elegant og tidløst. Det kan også være en minimalistisk og nøytral farge. Mange velger en organisk farge som varmgrå på kjøkkenet, som nesten går over i brun – litt som et fugleegg, et mykt svaberg eller en vakker fjellvegg.

Norema kjøkken Format mørk grå-800x480

Foto: Norema Format Mørk grå

Svart kjøkken

– Dette er også tidløst, og det kan være dramatisk. Svart kan i tillegg være veldig sofistikert, elegant og stilfullt, og det er lett å kombinere med andre farger. Husk at svart absorberer mye lys, så har du svart kjøkken bør du enten ha store vinduer eller sørge for god belysning.

Norema kjøkken Kvadrat sort eik-800x480

Foto: Norema Kvadrat Sort Eik

Beige kjøkken

– Beige, gjerne sammen med brunt, bringer også naturen inn på kjøkkenet, men på en mer jordnær måte enn grønn. I tillegg er den sofistikert og eksklusiv. Beige er for øvrig trendy å kombinere med grått eller sort.

Norema Format Beige 800x480

Foto: Norema Format Beige

Hvitt kjøkken

– Hvit er fremdeles den mest populære kjøkkenfargen. Den øker romfølelsen, og gir uttrykk for harmoni og renhet – så kanskje den blir valgt fordi vi vil vise at vi har et rent kjøkken? Hvitt er nøytralt, og dermed svært enkelt å kombinere med alle andre farger.

Norema Parallell Hvit 800x480

Foto: Norema Parallell Hvit

Flere farger på kjøkkenet?

En annen trend er at man ikke velger ensfargede kjøkken, og heller kombinerer farger. Hva synes Shirley om det?

– Jeg tegner en del ensfargede kjøkken der alt har samme farge. Se gjerne på konseptet vårt Ton-i-ton, hvor til og med blandebatteri og hvitevarer kommer i samme farge som frontene. Dette er veldig lekkert, men også to farger er fint. Som for eksempel en annen farge på skapene eller skuffene på kjøkkenøya. Her er vår nye Akse i mørk brun sammen med lingrønn veldig populær. Så det er absolutt muligheter for mix og match.

Moodboard 800x480

Vi hjelper deg gjerne med å lage et moodboard til fargene dine.

Ønsker du å mixe og matche? Da bør du ta en kikk på guidene våre om kjøkkengulv og kjøkkenplater.

Materialer, stiler og stoffer

Hvilke materialer velger vi på kjøkkenet nå? Og vil vi ha slett eller med profiler, malt eller med trestruktur?

– Mange velger slette fronter med trestruktur. Det er også generelt mye omramminger som gir en plassbygget opplevelse. I tillegg er grepsfrie kjøkken og malte MDF-plater populært.

Ellers må det jo nevnes at kjøkkenfarger er mer enn bare benkeplater, vegger, skuffer og skap, så hva med årets farger på hvitevarer, bord, stoler og gardiner?

– Alt er egentlig litt flytende. Her er det gjerne blandet, med lyst og mørkt treverk. Det er fortsatt mye metalliske innslag, men på en annen måte – gjerne på kjøkkenøya, i hylla eller på en vegg. Vi ser også at stoffene endrer seg, velour fades ut og det går mer over til 50-60-70-talls stoffer som er litt knudrete, ulne og røffere. Videre er det populært med skinn i både svart og sartere kamelfarger på stolene, sier Shirley før hun legger til:

– Trenden på kjøkkenet er tre, stein, store marmormønstre, organiske former og farger. Det skal være ekte materialer og god kvalitet.

Alle trenger en makker!

Kom til oss i Byggmakker – vi er makkeren din, og her får du alt du trenger til prosjektet ditt.

Uansett om du har et stort eller lite prosjekt på gang, forenkler vi hverdagen din og legger alt til rette for at du skal lykkes. Hos oss får du høy kvalitet, stort utvalg, flinke fagfolk og gode tjenester – til hyggelige priser.

Sjekk også våre smarte tjenester for klikk og hent, hjemlevering, tilhengerutlån og fleksible betalingsløsninger som gjør alt enda enklere for deg.

Vil du ha jobben gjort Fiks Ferdig av en proff håndverker? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Byggmakker, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.